Zpět do poradny
Dotaz z 16. 11. 2023

Jasná červená krev ve stolici - mám jít k lékaři nebo se pozorovat?

Nemoci a příznakyZdraví a prevence

Dobrý den, nedávno jsem zaznamenala ve své stolici výskyt jasně červené krve. Nemám žádné další problémy a chtěla bych se zeptat, zda bych měla okamžitě vyhledat lékaře nebo jestli bych měla situaci nějak sledovat. Moje stolice je pravidelná a tento jev mě trochu vyděsil. Velmi vám děkuji a přeji vám hezký den.

Na dotaz odpovídá:

Mgr. Dominika Zourková

Dobrý den, výskyt krve ve stolici je potřeba zkonzultovat s lékařem, který ověří, zda jsou přítomny další příznaky, a stanoví diagnózu. Může se jednat o časté cévní onemocnění zvané hemeroidy, nebo může být příčinou i závažnější onemocnění - zánět střev, žaludeční vředy případně rakovina tlustého střeva. Doporučuji sledovat intenzitu zbarvení krve (tmavá, jasně červená), kterou poté svému lékaři nahlásíte. Krvácení se může také objevit pokud nově užíváte léky na ředění krve.

Nejčastější příčinou jasně červené krve ve stolici jsou hemeroidy. V jejich léčbě se doporučuje užívat čípky nebo masti, které danou oblast znecitliví a sníží krvácivost (Procto-Glyvenol, Dobexil H, Preparation H, Faktu apod.). Dále je potřeba posílit cévní stěnu, obvykle pomocí přípravků na bázi flavonoidů. Z volně prodejných přípravků se jedná například o Diozen nebo Devenal. Potíže mohou také zmírnit koupele z dubové kůry. Hemeroidy často vznikají v důsledku tlaku na cévní stěnu. V případě zácpy dbejte na dostatečný přísun rozpustné vlákniny Psyllium. Pokud potíže přetrvávají dlouhodobě doporučuji užívat šetrný přípravek Lactulosu. I v případě podezření na hemoroidální onemocnění konzultujte své potíže s lékařem.


Přeji krásný zbytek dne,
Zourková

Užitečné?

Podobné dotazy

Nejnovější dotazy

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.

Všechny dotazy