Kandidóza: Komplexní průvodce

Kandidóza je kvasinková infekce způsobená nadměrným množením mikroorganismů z rodu Candida, nejčastěji Candida albicans. Tato infekce může postihnout sliznice, kůži i vnitřní orgány. Je zvláště častá u lidí s dočasně nebo dlouhodobě oslabenou imunitou. Je odhadováno, že až 75 % žen alespoň jednou v životě zažije vaginální formu kandidózy.

 

Obsah

  1. Jak vzniká kandidóza?
  2. Rizikové faktory
  3. Projevy kandidózy
  4. Úprava výživy při kandidóze
  5. Prevence kandidózy
  6. Léčba kandidózy
  7. Možné komplikace
  8. Závěr

 

 

 

Jak vzniká kandidóza?

Oslabená imunita je jedním z hlavních faktorů, který vede k rozvoji této infekce. Dalšími faktory jsou nadměrné pocení, vlhkost z častého mytí, nedostatečná hygiena nebo užívání některých léků, zejména antibiotik. Riziko vývoje kandidózy může také zvýšit genetická predispozice.

Rizikové faktory

Kandidóza může být vyvolána různými rizikovými faktory. Mezi ně patří dermatitida (seboreická, atopická, kontaktní atd.), lupénka, snížený počet bílých krvinek (neutropenie), bakteriální infekce, obezita, těhotenství, cukrovka, chirurgické zákroky, intravenózní podávání léků nebo drog, dlouhodobě zavedený intravenózní katétr, Cushingova choroba a další.

Projevy kandidózy

Kandidóza se projevuje různými způsoby v závislosti na postižené části těla. Mezi běžné projevy patří:

  • ústní infekce s bílými povlaky na sliznicích
  • chronické záněty koutků úst
  • dermatitida se svěděním a olupováním kůže
  • zánět vulvy a vagíny se svěděním a vaginálním výtokem
  • kandidóza trávicího systému s průjmy
  • svědění konečníku trávicími potížemi
  • kandidóza močových cest s pálením, svěděním a bolestivým močením

 

Úprava výživy při kandidóze

Výživa hraje klíčovou roli v podpoře léčby kandidózy. Cílem je posílit imunitní systém, potlačit zánětlivé procesy v těle a omezit množení kvasinek. Doporučuje se omezit příjem nasycených tuků živočišného původu, cukru, medu, sladkostí a výrobků z bílé mouky. Naopak je vhodné zahrnout do stravy obilniny, celozrnné výrobky, zeleninu, česnek, cibuli, ořechy, ryby a některé doplňky výživy, jako je čaj lapacho, mleté lněné semínko, probiotika, biotin, selen a vitamín C.

Pilulka odborník Mgr. Martina Macfeldová říká:

„V léčbě se používají nová účinná antimykotika, ale setkáváme se i s rezistencí kvasinek na léky. Příčinou bývá nesprávné dávkování antimykotik a nedodržení důsledných léčebných postupů. Citlivost kvasinek na antimykotika, by měla být optimálně stanovena před léčbou.“

Prevence kandidózy

Prevence kandidózy spočívá v udržování silného imunitního systému a vyhýbání se faktorům, které mohou podporovat růst kvasinek. Doporučuje se pravidelná a správná hygiena, vyhýbání se nadměrné vlhkosti a potu, omezení příjmu cukrů a jednoduchých sacharidů, které podporují růst kvasinek, a pravidelné kontroly u lékaře, zejména pokud máte chronická onemocnění nebo jste vystaveni rizikovým faktorům.

 

Léčba kandidózy

Léčba kandidózy závisí na typu a závažnosti infekce. Místní infekce, jako je orální kandidóza nebo vaginální kandidóza, mohou být léčeny jen lokálními an­timykotiky. Vážnější infekce, které postihují vnitřní orgány, mohou vyžadovat systémovou léčbu antifungálními léky. Vždy je důležité poradit se se svým lékařem o nejlepším léčebném postupu.

Možné komplikace

Neléčená nebo špatně léčená kandidóza může vést k různým komplikacím. Kromě nepříjemných symptomů, jako je svědění, pálení a bolest, může kandidóza způsobit dlouhodobé zdravotní problémy, pokud se rozšíří do krevního oběhu nebo postihne vnitřní orgány. V těchto případech bývá nutná intenzivní léčba a hospitalizace.

 

Závěr

Kandidóza je běžná infekce, která postihuje různé části těla. Ačkoli je často spojována spíše jen s menšími nepříjemnostmi, může mít vážné důsledky, pokud není správně léčena. Prevence, rychlá diagnóza a správná léčba jsou klíčové pro zvládnutí této infekce a zabránění komplikacím. 


Tento článek je pouze informační a neslouží jako náhrada konzultace s lékařem. V případě podezření na jakékoliv zdravotní problémy se obraťte na profesionální pomoc u lékaře.

Zdroje

https://www.ncbi­.nlm.nih.gov/bo­oks/NBK560624/

https://my.cle­velandclinic.or­g/health/dise­ases/23198-candidiasis

https://www.web­md.com/skin-problems-and-treatments/what-is-candidiasis-yeast-infection

https://www.me­dicalnewstoda­y.com/articles/151172

https://www.msdma­nuals.com/pro­fessional/infec­tious-diseases/fungi/can­didiasis

https://www.der­matologiepropra­xi.cz/pdfs/der­/2013/04/05.pdf

Autor článku

Mgr. Martina Macfeldová

Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Od 90. let se nepřetržitě věnuji praktickému lékárenství, přičemž se také zajímám o novinky ve světě farmacie. Důkladně zjišťuji složení produktů, které jsou dostupné v zahraničí a u nás zatím ne. Volný čas především trávím s rodinou, se kterou velmi ráda chodím do přírody a po horách. Aktivně se také věnuji focení, volejbalu a posilovně.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.