Klaustrofobie

Klaustrofobie je specifická fobie, která je charakterizována intenzivním strachem z uzavřených prostorů nebo situací, kde může mít jedinec pocit uvěznění či omezení svobody. Lidé s klaustrofobií mohou zažívat paniku nebo úzkost při vstupu do výtahů, metra, letadel, malých místností nebo dokonce při nošení těsného oblečení. Tento strach je často nepřiměřený vzhledem ke skutečnému nebezpečí dané situace.

 

Obsah článku

 

Příčiny klaustrofobie

Přesné příčiny klaustrofobie nejsou plně známy. Vědci však věří, že kombinace genetických, biologických, psychologických a environmentálních faktorů může přispívat k rozvoji tohoto onemocnění. Někteří lidé mohou být geneticky náchylnější k rozvoji fobií. Pokud má někdo v rodině historii fobií nebo úzkostných poruch, může mít vyšší riziko vzniku klaustrofobie. U jiných osob zase může být klaustrofobie spojena s traumatem z dětství, například při uvěznění v malém prostoru.

 

Příznaky klaustrofobie

Lidé trpící klaustrofobií mohou zažívat širokou škálu příznaků. Je důležité pochopit, že zatímco někteří lidé mohou zažívat jen mírné příznaky, u jiných mohou být příznaky tak závažné, že omezují jejich schopnost běžného fungování. Tyto příznaky zpravidla zahrnují:

 

Pilulka odborník Mgr. Martina Macfeldová říká:

„Klaustrofobie se může u člověka vyvinout v jakémkoliv věku. Častěji se však projevuje u žen než u mužů. Některé zdroje pak uvádějí, že průměrný věk, kdy se obvykle poprvé objeví příznaky této poruchy, je 20 let, ale pro potvrzení dané hypotézy jsou zapotřebí ještě další studie. Obecně však platí, že během svého života zažije klaustrofobii přibližně 7–10 % lidí z celkové populace.“

Zdroje

https://www.ncbi­.nlm.nih.gov/bo­oks/NBK542327/

https://my.cle­velandclinic.or­g/health/dise­ases/21746-claustrophobia

https://www.web­md.com/anxiety-panic/claustrop­hobia-overview

https://www.he­althline.com/he­alth/claustrop­hobia

https://www.me­dicalnewstoda­y.com/articles/37062

https://www.he­althdirect.gov­.au/claustrop­hobia

https://www.psy­com.net/claustrop­hobia-claustrophobic-fear-of-small-spaces

https://www.ve­rywellmind.com/clau­strophobia-2671681

https://www.news-medical.net/he­alth/Claustrop­hobia-Triggers-and-Causes.aspx

Diagnostika klaustrofobie

Diagnostika klaustrofobie obvykle zahrnuje komplexní klinické vyšetření prováděné specialistou na úzkostné poruchy nebo psychologem. Při diagnostice se může lékař dotazovat na historii příznaků, trvání a závažnost úzkosti, stejně jako na konkrétní situace, které úzkost a nepříjemné pocity vyvolávají úzkost. Kromě toho může být pacientovi nabídnuto podstoupit psychologické testy, které pomohou určit hloubku a rozsah fobie.

 

Léčba klaustrofobie

Léčba klaustrofobie je často multidisciplinární a zahrnuje kombinaci terapie, farmakologické léčby a kus práce musíte odvést také vy sami. Kognitivně-behaviorální terapie (CBT) je jednou z nejefektivnějších metod léčby klaustrofobie. CBT učí pacienty rozpoznávat a vyzývat své negativní myšlenky a chování, jež mohou vyvolávat úzkost. Léčba také zahrnuje techniky relaxace, jako je hluboké dýchání a meditace, které mohou pomoci snížit symptomy úzkosti. V některých případech může být důležitá i farmakologic­ká léčba, zejména pro osoby se silnými symptomy.

 

Prevence klaustrofobie

Ačkoli není možné vzniku klaustrofobie zabránit, existuje několik kroků, které pomohou snížit riziko vzniku této poruchy nebo minimalizovat její příznaky. Jedním z kroků je včasná intervence u dětí s úzkostnými poruchami, což pomůže snížit riziko vzniku klaustrofobie v dospělosti. Vzdělávání o poruše a vyhledání podpory od rodiny, přátel nebo odborníků je také důležitým krokem v prevenci nebo řízení příznaků.

 

Život s klaustrofobií

Život s klaustrofobií může být pro mnoho lidí výzvou. Omezené prostory, výtahy, zavřené dveře nebo velké množství lidí vyvolávají in­tenzivní pocity úzkosti. Někteří lidé se mohou cíleně vyhýbat situacím, které vyvolávají úzkost, což může vést až k sociální izolaci a omezení v běžném životě. Je však důležité si uvědomit, že s odpovídající léčbou a podporou je možné žít plnohodnotný život, i přes to, že vám je diagnostikovaná klaustrofobie.

Často kladené dotazy

otazka

Je klaustrofobie dědičná?

Klaustrofobie, jako mnoho fobií, má složitou příčinu a může být spojena s genetickými, environmentálními a psychologickými faktory. Zatímco některé výzkumy naznačují, že úzkostné poruchy mohou mít genetickou složku, není podložené, že by klaustrofobie byla výhradně dědičná.

otazka

Je možné klaustrofobii vyléčit?

Ano, mnoho lidí s klaustrofobií může dosáhnout úlevy prostřednictvím terapie, léčby nebo kombinace obojího. Kognitivně-behaviorální terapie je často doporučována pro léčbu fobií jako takových, a to včetně klaustrofobie.

otazka

Je možné překonat klaustrofobii bez profesionální pomoci?

Ačkoli někteří lidé mohou najít způsoby, jak sami zvládnout svou klaustrofobii, většinou se doporučuje vyhledat profesionální pomoc. Terapie, zejména kognitivně-behaviorální terapie, je často velmi účinná. Pokud se rozhodnete zvládnout fobii sami, je důležité být opatrný a pokud se příznaky zhorší, vyhledat ihned odborníka.

Závěr

Klaustrofobie je specifická fobie charakterizovaná intenzivním strachem z omezených prostorů. Ačkoli může mít vážný dopad na život jednotlivce, existují účinné způsoby léčby, které mohou pomoci lidem zvládnout a dokonce překonat tuto fobii. Pokud máte podezření, že trpíte klaustrofobií, důrazně se doporučuje konzultovat svůj stav s odborníkem, aby vám mohl nabídnout odpovídající léčbu a podporu.

 

Tento článek je pouze informační a neslouží jako náhrada konzultace s lékařem. V případě podezření na jakékoliv zdravotní problémy se obraťte na profesionální po­moc.

Autor článku

Mgr. Martina Macfeldová

Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Od 90. let se nepřetržitě věnuji praktickému lékárenství, přičemž se také zajímám o novinky ve světě farmacie. Důkladně zjišťuji složení produktů, které jsou dostupné v zahraničí a u nás zatím ne. Volný čas především trávím s rodinou, se kterou velmi ráda chodím do přírody a po horách. Aktivně se také věnuji focení, volejbalu a posilovně.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.