Zpět do poradny
Dotaz z 26. 4. 2024

Dobrý den, před 2 měsíci jsem byla na gastro kvůli častému krkani a zjistili mi lehký reflux a prekyseleni zaludku, beru už 2 měsíce leky, ale přijde mi, ze to krkani neustupuje. Myslíte si, ze to muže být něco jiného nebo mi to zůstane napořád? Jsem teď i ve stresu, takže mám pocit, ze to je opět horsi.

Na dotaz odpovídá:

Mgr. Martina Macfeldová

Dobrý den,
refluxní choroba, také známá jako gastroezofageální refluxní choroba, je stav, který se vyznačuje vracejícím se žaludečním obsahem do jícnu. Mezi typické příznaky refluxu patří pálení žáhy ( pyróza ), obtíže s polykáním, pocit knedlíku v krku, kašel, pocit zahlenění, nevolnost či bolesti na hrudi.

Refluxní ezofagitida je v současné době chápána jako komplikace nebo pokročilejší stupeň refluxní choroby jícnu. Ta pokud je dobře léčena, nemusí spět až k zánětlivým změnám. Zároveň ne každý reflux musí být hned považován za nemoc. Epizodicky a krátkodobě se vyskytuje docela často i u zdravých jedinců. Může být způsoben určitou stravou – například kořeněnými jídly, sladkými pokrmy či alkoholem. V těchto případech je možné užít zdravotnický prostředek Gastrotuss sirup sáčky s mechanickým účinkem s alginátem, který na povrchu žaludeční šťávy vytváří gelovou vrstvu, která plave a zabraňuje přestupu kyseliny do jícnu.

Je známá i celá řada léků, které způsobují reflux nesteroidní antirevmatika, některá antiarytmika, nitráty, léky k léčbě astmatu.

Základem léčby lehčích refluxů jsou režimová a dietní opatření. Ta režimová spočívají v redukci tělesné hmotnosti, zamezení zvyšování nitrobřišního tlaku (práce v předklonu, nošení těžkých věcí) a spánku na nakloněném lůžku. Co se týče diety je vhodná nedráždivá strava s vyloučením alkoholu a potravin, které vedou k potížím (jak již bylo zmíněno v části o preventivních opatřeních). Hlavně se vyvarujte kynutého pečiva, tučných jídel a čokolády. Také nejezte dvě až tři hodiny před ulehnutím.

Z léků je nejúčinnější omeprazol, který je inhibitorem protonové pumpy. Ovlivňuje parietální buňky sliznice žaludku, které produkují kyselinu a snižuje tak produkci žaludeční kyseliny, čímž se snižují příznaky refluxu a poškození samotné sliznice žaludku. Podává se většinou ráno nalačno. Léčba může trvat několik týdnů, je možné ji pak s odstupem opakovat. Doplňující léčbou jsou prokinetika ,která zvyšují aktivitu svalů trávicího systému, což pomáhá urychlit pohyb potravy a tekutin trávicím traktem.

Délka léčby refluxní choroby jícnu může být proměnlivá a závisí na mnoha faktorech, včetně závažnosti příznaků, přítomnosti komplikací, účinnosti zvolené léčby a individuální reakce pacienta na léky a změny životního stylu. V některých případech mohou změny životního stylu a léčba léky poskytnout úlevu od příznaků refluxní choroby během několika týdnů až několika měsíců.

V některých případech může být léčba potřebná dlouhodobě, zejména pokud jsou přítomny komplikace, jako jsou jícenní vředy nebo Barrettův jícen. V takových případech může léčba zahrnovat trvalé užívání léků a pravidelné monitorování stavu jícnu pomocí endoskopie.

U těžších refluxů a jejich komplikací je někdy nevyhnutelné operační řešení. Jedná se především o refluxy, které jsou i v noci a ohrožují tak nemocného vdechnutím žaludečního obsahu, dále refluxy, na které nezabírá farmakologická léčba, a operace je rovněž určena pro mladé pacienty, kde je tím nejvhodnějším a nejtrvalejším řešením.

S přáním pěkného dne Martina Macfeldová

Užitečné?
(1) (1)
(1)

Doporučené produkty

Doporučené kategorie

Podobné dotazy

Nejnovější dotazy

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.

Všechny dotazy