Kýchání: příčiny, prevence a léčba

Kýchání je přirozený reflex, který běžně zažívá každý z nás – ať už při infekčních nemocech, nebo při styku s dráždivou látkou jako je pepř, prach nebo nějaký alergen (pyl, srst, roztoči). Ačkoliv je kýchání často vnímáno jako banální záležitost, je to vlastně důležitý obranný mechanismus našeho těla. V tomto článku se podíváme na to, jaké má kýchání příčiny a jaké může mít závažnější důsledky.
 

Obsah

  1. Příčiny kýchání
  2. Jak se kýchání projevuje?
  3. Léčba kýchání
  4. Prevence kýchání
  5. Kdy je kýchání nebezpečné?
  6. Závěr
  7. Zdroje
pilulka

Příčiny kýchání

Kýchání je reflexní výdech vzduchu z plic, který je většinou vyvolán podrážděním nosní sliznice. Tento rychlý výdech vzduchu má za úkol vyčistit dýchací cesty od dráždivých látek a cizích částic. Často se jedná o alergeny jako je pylzvířecí srst nebo roztoči.

Kromě alergických reakcí může být kýchání vyvoláno také:
 

  • infekcemi horních cest dýchacích (například běžnou rýmou nebo chřipkou)
  • chladným vzduchem
  • ostrými pachy
  • slunečním světlem u některých lidí

Proč kýcháme ze slunce?

Tzv. fotický kýchací reflex je kýchání vyvolané vystavením slunečnímu světlu a rozhodně to není nic vzácného – odhadem postihuje až třetinu populace. Jeho příčiny zatím nejsou dobře známy, předpokládá se ale možná souvislost s podrážděním tzv. trojklanného nervu, který je zodpovědný za vjemy z oblasti obličeje. Tento reflex je také považován za dědičný.

Jak se kýchání projevuje?

Kýchání se může projevit rozličně u různých lidí. Obvykle je to rychlý, náhlý výdech vzduchu z plic. Někteří lidé kýchají tiše a diskrétně, zatímco u jiných může být kýchání hlasité a poměrně dramatické. Kromě výdechu vzduchu se během kýchání mohou objevit další reakce slzení očíčervenání tváří. Je téměř nemožné kýchnout s otevřenýma očima – tento reflex je automatický.

Někdy může být kýchání doprovázeno i dalšími příznaky, jako je ucpaný nos nebo škrábání v krku, které mohou poukazovat na alergii nebo respirační infekci.

Léčba kýchání

Případná léčba kýchání se odvíjí od příčiny. V případě alergického kýchání je ideální rozpoznat alergen a zcela se mu vyhnout. To však samozřejmě není vždy zcela proveditelné, jako v případě pylu nebo srsti našich domácích mazlíčků – pak mohou pomoci antihistaminika, případně odborná léčba u alergologa.

Pokud je kýchání způsobeno infekcí, pak mohou pomoci léky na zmírnění příznaků, jako jsou dekongestiva nebo protizánětlivé léky. V některých případech může být užitečné použití nosních sprejů nebo kapek.

Pilulka odborník Mgr. Martina Macfeldová říká:

„Zatímco u zdravých jedinců je kýchání obecně neškodné, u nemocných tento symptom šíří infekci aerosolovými kapičkami, zpravidla o velikosti od 0,5 do 5 µm. Rychlost kýchnutí je až 160 km za hodinu a dostane se do vzdálenosti 7,5 metru, přičemž jedno kýchnutí může vytvořit až 40 000 kapek.

Pro snížení rizika přenosu choroby (např. chřipky) pomáhá držet kapesník před ústy a nosem při kýchání
, případně kýchat do předloktí či vnitřní části lokte. Použití dlaní k tomuto účelu je nevhodné, protože podporuje šíření zárodků lidským kontaktem (podání ruky), nebo běžně dotýkanými předměty (především klikami).”

Prevence kýchání

Prevence kýchání zahrnuje především vyhýbání se známým alergenům, udržování čistoty v domácnosti, pravidelné vysávání a pravidelné mytí rukou k redukci rizika infekcí.

Volné dýchání v domácnosti nebo kanceláři také může zajistit čistička vzduchu, která dokáže z prostředí vyfiltrovat alergeny, prach i choroboplodné zárodky.

Kdy je kýchání nebezpečné?

Ačkoli je kýchání obvykle neškodné, existují okolnosti, za kterých může být i nebezpečné. Intenzivní nebo přetrvávající kýchání může být známkou vážnějšího zdravotního problému, jako je silná alergická reakce nebo respirační onemocnění. V extrémních případech může přetrvávající kýchání vést k komplikacím, jako jsou problémy se sluchem, záněty středního ucha nebo dokonce zranění nosní sliznice.

Je důležité vyhledat lékařskou pomoc, pokud je kýchání doprovázeno dalšími závažnými příznaky:
 

Závěr

Kýchání je fascinující a komplexní reflex, který slouží k ochraně našeho respiračního systému. Ačkoliv je často považováno za malý a nevýznamný jev, má důležitou roli v našem zdraví a v každodenním životě. Důležité je si pamatovat, že přestože je kýchání obvykle neškodné, může někdy signalizovat zdravotní problém, který vyžaduje lékařskou pozornost.

Tento článek je určen pouze pro vzdělávací účely a nenahrazuje odbornou lékařskou radu. Pro konkrétní doporučení se vždy poraďte s kvalifikovaným zdravotnickým pracovníkem.

Zdroje

https://www.he­althline.com/he­alth/sneezing

https://medli­neplus.gov/en­cy/article/003060­.htm

https://www.web­md.com/allergi­es/features/11-surprising-sneezing-facts

https://www.hou­stonent.com/blog/sn­eezing-10-reasons-causes-and-triggers

https://www.cdc­.gov/hygiene/per­sonal-hygiene/coughing-sneezing.html

https://www.me­dicalnewstoda­y.com/articles/321305

Autor článku

Mgr. Martina Macfeldová

Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Od 90. let se nepřetržitě věnuji praktickému lékárenství, přičemž se také zajímám o novinky ve světě farmacie. Důkladně zjišťuji složení produktů, které jsou dostupné v zahraničí a u nás zatím ne. Volný čas především trávím s rodinou, se kterou velmi ráda chodím do přírody a po horách. Aktivně se také věnuji focení, volejbalu a posilovně.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.