Zpět do poradny
Dotaz z 7. 5. 2024

Lék na spaní

Duševní zdravíLéky

Dobrý den chci se zeptat užívám a Asentru 50 mg ráno 1x v noci špatně spím je nějaký přírodní produkt který mohu užívat děkuji za odpověď

Na dotaz odpovídá:

PharmDr. Pavel Horký, Ph.D.

Dobrý den,

vhodné je především zhodnotit, zda za poruchami spánku stojí spíše onemocnění, na které je Asentra užívána (povětšinou depresivní nebo úzkostné poruchy). Pokud tomu tak je, bylo by třeba za pomoci lékaře ještě upravit dávkování Asentry (někteří pacienti benefitují i z vyšší dávky než je 50 mg).

Někdy může být na vině i samotné léčivo (obecně antidepresiva ze skupiny SSRI mohou způsobovat poruchy spánku). Zda je tam přímá souvislost s užíváním léčiva lze jednoduše odvodit z toho, zda se potíže se spánkem vyskytovaly i před nasazením tohoto antidepresiva. A pokud tomu tak je, pak s lékařem popřemýšlet o změně léčiva za nějaké, které se spánkem naopak pomůže, případně bude mít na spánek neutrální vliv.

Dále upozorňuji, že zejména na počátku léčby antidepresivy (Asentrou) jsou poruchy spánku běžné a tento nežádoucí účinek většinou do 14 dnů - 3 týdnů zmizí. Pokud ne, je třeba třeba řešit.

V každém případě lze si ulevit od poruch spánku potravinovými doplňky, pouze upozorňuji na přípravky s obsahem Třezalky, které nejsou do kombinace s antidepresivy vhodné. Většina doplňků stravy není díky svým tlumivým účinkům výrobci přímo doporučována do kombinace s antidepresivy právě díky sčítání tlumivých účinků, nicméně u některých antidepresiv (těch co netlumí) to tak striktně neplatí.

Lavekan
Sédatif PC
Neospan

Přípravky Lavekan a Neospan obsahují výtažky z rostlin s uklidňujícími účinky (levandule a kozlík). Pokud chcete mít schválené i od lékaře jejich vhodnost do kombinace s Asentrou, pak je to rozumné, konverzace s lékařem o nespavosti by rovněž měla proběhnout.

Mějte hezký den,
Pavel Horký

Užitečné?

Doporučené produkty

Doporučené kategorie

Články

Všechny články

Nejhledanější témata

LékyNemoci a příznakyZdraví a prevenceBolestŽenské zdravíKůžeVýživaBylinkyZažíváníDermokosmetikaDuševní zdravíDětiImunitaKloubyAntikoncepceVitamíny a minerályAlergieVztahy a sexNervový systémTěhotenstvíPéče o těloOči a ušiChřipka a nachlazeníMočové cestyÚsta a zubyHomeopatieŽíly a cévyPéče o pleťErekceMužské zdravíSpánekKojeníCholesterol a krevní tlakDiabetesRegeneraceHubnutíReceptyMateřství a rodinaVlasy a nehtyCestování a výletyMazlíčciDýchací soustavaSportKrásaDětská výživaKoronavirusLékové interakceZácpaKosmetika pro mužeDomácnostPrvní pomocKašelInfekce

Podobné dotazy

Nejnovější dotazy

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.

Všechny dotazy