Zpět do poradny
Dotaz z 16. 5. 2024

Léky

Léky

Může se použít prášek jako čípek

Na dotaz odpovídá:

Mgr. Martina Macfeldová

Dobrý den,
ve farmacii, v lékárenství existuje pojem tzv. léková forma. Léky mají lékovou formu, léková forma léku je způsob koexistence léčiv a pomocných látek, z kterých se lék skládá. Lékovou formu charakterizuje tvar, látkové složení a fyzikální struktura. Lékovou formou je např. mast, krém, čípek, tableta, injekce atd..

Pojem čípky ( suppositoria ) vyhrazuje Český lékopis pro přípravky na rektální aplikaci ( aplikace do konečníku ). Čípky se skládají z čípkového základu a z léčiv, která jsou v základě rozpuštěné, suspendované nebo emulgované. Čípky jsou tedy tuhé, dávkované, tvarované přípravky určené k rektální aplikaci, které se při teplotě lidského těla tají a rozpouštějí.

Tablety jsou tuhé dávkované lékové formy připravené lisováním práškových směsí ( tabletoviny ) s obsahem léčivých a pomocných látek, které ulehčují vznik výlisku. Jsou určeny na vnitřní užití nebo jiné upotřebení. Ve styku s vodou a trávicími šťavami se rozpadají na částice, z kterých vznikli nebo se rozpouštějí. Rozpoznáváme např. perorální tablety, které se polykají vcelku nebo rozpuštěné ve vodě, obsahují systémově působící léčiva. Dále např. sublingvální tablety, které se vkládají pod jazyk a nechají se volně rozpustit nebo šumivé tablety, slouží na přípravu šumivého roztoku, který se vypije, obsahují léčiva se systémovým účinkem. Nebo vaginální tablety, které se vkládají do pochvy a obsahují místně působící léčiva, nebo žvýkací tablety atd..

Z toho plyne, že pokud máte lékovou formu čípky, ty se zavádějí do konečníku, pokud máte lékovou formu "prášek" tabletu, pastilku či např. tobolku, jsou určeny ke spolknutí a k systémovému účinku. Určitě dodržujte k čemu je lék určen a jak má být podáván.

S přáním pěkného dne Martina Macfeldová

Užitečné?

Podobné dotazy

Nejnovější dotazy

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.

Všechny dotazy