Malinový jazyk: příčiny a léčba

Při pohledu do zrcadla spatříte neobvyklý vzhled vašeho vlastního jazyka. Pokud váš jazyk vypadá jako malina – červený, s výraznými vystouplými papilami – můžete mít co do činění s jevem známým jako malinový jazyk, někdy se mu přezdívá i jahodový jazyk. Tento termín zní neškodně, možná až hravě, ale ve skutečnosti může být příznakem několika různých zdravotních stavů, od mírných alergií až po vážnější infekční onemocnění.
 

Obsah

  1. Co je malinový jazyk?
  2. Příčiny malinového jazyka
  3. Příznaky spojené s malinovým jazykem
  4. Diagnostika
  5. Léčba malinového jazyka
  6. Prevence
  7. Závěr
  8. Zdroje
pilulka

Co je malinový jazyk?

Malinový jazyk (popř. jahodový jazyk) je termín, který se používá pro popis jazyka, jenž nabývá neobvyklého vzhledu připomínajícího povrch maliny. Charakterizuje jej zarudnutí a zvětšení papil, takže jazyk pak vypadá zrnitě a je jasně červenofialový s odlupováním bílého povlaku. Bílým povlakem jsou odumřelé buňky bojující s infekcí, které se zachytily na drsném povrchu jazyka. Tento stav může být doprovázen různými dalšími symptomy v závislosti na základní příčině, například s horečkou v případě infekce.

Malinový jazyk sám o sobě není nemocí, ale příznakem, který signalizuje celou řadu potíží, od běžných alergických reakcí po vážnější infekční onemocnění. Přesná identifikace příčiny je klíčová pro správnou léčbu a péči.

Příčiny malinového jazyka

Existuje několik různých příčin, které mohou vést k vývoji malinového jazyka. Tyto příčiny se liší v závažnosti a mohou zahrnovat:

Infekční nemoci

Typicky streptokokové infekce, např. spála a Kawasakiho syndrom. Spála je infekční onemocnění dětského věku, podobné angíně. U ní je malinový jazyk často spojen s jasně červeným hrdlem a vysokou horečkou. Kawasakiho syndrom je vzácné zánětlivé onemocnění krevních cév u malých dětí.

Syndrom toxického šoku (TSS)

TSS je vážný stav, který může mít mimo jiné za příznak i malinový jazyk. Často vzniká následkem nedostatečné výměny menstruačních tamponů nebo zanesení infekce do otevřené rány. Vyžadována je co nejrychlejší lékařská péče.

Alergické reakce

Některé alergické reakce na jídlo nebo léky mohou způsobit zánět a zarudnutí jazyka.

Vitaminové deficity

Nedostatek některých vitaminů, např. vitamin B12, kyselina listová a železo, může vést k zánětu jazyka, který nabývá podoby malinového jazyka.

Příznaky spojené s malinovým jazykem

Kromě charakteristického vzhledu připomínající svou barvou i strukturou maliny (či jahody), mohou stav doprovázet i další symptomy:
 

  • Bolest: Jazyk může být bolestivý nebo může pociťovat pálení, zvláště při jídle nebo pití.
  • Změny v chuti: Může dojít k narušení či změně chuťových vjemů. Podobný stav se vyskytuje i při nachlazení nebo při onemocnění COVID-19.
  • Obtíže při polykání: V důsledku zánětu a otoku jazyka mohou nastat obtíže s polykáním.
  • Horečka a další příznaky: Zejména v případech, kdy je malinový jazyk spojen s infekčními onemocněními, může být přítomna horečka, nevolnost a další obecné příznaky.

Pilulka odborník Bc. Marie Siatka říká:

„Malinový jazyk je syndrom pojící se s některými onemocněními. Nejedná se o samostatnou nemoc, tudíž při léčbě je nutné určit vyvolávající příčinu. Nejčastěji se jedná o spálu, což je streptokoková infekce nejčastěji se vyskytující v dětském věku. Mezi další typické onemocnění patří Kawasakiho syndrom, což je vaskulitida, tedy zánětlivé onemocnění krevních cév. Častěji se vyskytuje v Asii a také se jedná o onemocnění dětského věku. Typický vzhled malinového jazyku je odlupující se bílý povlak s vystupujícími červenými papilami. Jazyk je zarudlý, červenofialový a vypadá zrnitě."

Diagnostika

Diagnostika malinového jazyka obvykle zahrnuje několik kroků, které pomáhají určit základní příčinu tohoto příznaku. Lékař nejprve provede důkladné fyzikální vyšetření jazyka a ústní dutiny, aby zhodnotil specifické charakteristiky změn na jazyku. Důležitou součástí diagnostiky je také shromažďování informací o nedávných nemocích, alergiích, případném užívání léků a celkovém zdravotním stavu pacienta.

Podle potřeby se provádí laboratorní testy, typicky krevní testy nebo testy na přítomnost specifických infekcí. V případě, že nepochodíte u praktického lékaře, může pomoci vyšetření u specialistů – infektologů, alergologů nebo endokrinologů.

Léčba malinového jazyka

Léčba malinového jazyka závisí na identifikaci a léčbě základní příčiny. V případě bakteriálních infekcí jako je spála se předepisují antibiotika. Na alergické reakce zase působí antihistaminika nebo kortikosteroidy, které pomáhají snižovat zánět a otok.

V některých případech, například u Kawasakiho nemoci, může být důležitá podpůrná léčba, která zahrnuje hydrataci a monitorování kardiovaskulárního systému. Pokud je malinový jazyk způsobený nedostatkem vitamínů, mohou být doporučeny vitaminové doplňky.

Prevence

I když není možné úplně zabránit všem příčinám malinového jazyka, existují kroky, které podstatně snižují riziko jeho výskytu:
 

  • Hygiena: Dobrá ústní hygiena, včetně pravidelného čištění zubů a jazyka, může pomoci předcházet některým infekcím, které mohou vést k malinovému jazyku.
  • Vyhýbání se alergenům: V případě známých alergií je důležité se vyhýbat alergenům, které vyvolávají reakci.
  • Vyvážená strava: Strava bohatá na vitamíny a minerály podporuje zdraví úst a jazyka a může pomoci předcházet stavům spojeným s nedostatkem ži­vin.
  • Pravidelné lékařské kontroly: Pravidelné lékařské kontroly a sledování zdravotního stavu pomohou odhalit a řešit potenciální zdravotní problémy dříve, než dojde k rozvoji symptomů.

Závěr

Malinový jazyk je zajímavým příznakem, který je spojen s řadou zdravotních stavů, od běžných alergií až po vážnější infekční onemocnění. Jeho výskyt vyžaduje pozornost a vhodnou diagnostiku, aby byla zjištěna přesná příčina a zahájena efektivní léčba. Přestože malinový jazyk sám o sobě není obvykle závažným stavem, může být důležitým signálem pro odhalení základního onemocnění. Tento příznak zdůrazňuje význam komplexního přístupu v medicíně, kde je i zdánlivě malý symptom klíčem k pochopení širšího zdravotního obrazu pacienta.

Tento článek je určen pouze pro vzdělávací účely a nenahrazuje odbornou lékařskou radu. Pro konkrétní doporučení se vždy poraďte s kvalifikovaným zdravotnickým pracovníkem.

Zdroje

https://www.ncbi­.nlm.nih.gov/pmc/ar­ticles/PMC7689­219/

https://www.cdc­.gov/groupastrep/di­seases-public/scarlet-fever.html

https://www.ste­fajir.cz/mali­novy-jazyk

https://www.re­searchgate.net/fi­gure/Disorders-demonstrating-a-strawberry-tongue_tbl1_32426­0954

https://www.web­md.com/oral-health/strawberry-tongue-facts

https://www.me­dicalnewstoda­y.com/articles/320894

https://www.he­althline.com/he­alth/strawberry-tongue

Autor článku

Bc. Marie Siatka

Vystudovala jsem obor Ochrany veřejného zdraví na Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Témata zdraví a prevence jsou mi velmi blízká. V současnosti pracuji ve zdravotním ústavu na oddělení mikrobiologie vod, potravin a předmětů běžného užívání. S manželem máme masérský salón, kde se věnujeme nejen uvolňování svalů, ale i komplexní regeneraci těla a mysli. Ve svém volném čase ráda cestuji, chodím po horách nebo se věnuji józe.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.