Nadýmání: Příčiny, léčba a prevence

Nadýmání je nepříjemným jevem, který může způsobit nepohodlí a bolest v břiše. Ačkoli je to běžný problém, mnoho lidí neví, jak se s ním efektivně vypořádat. V tomto článku se podíváme na hlavní příčiny nadýmání, doporučené léčebné metody a tipy, jak předcházet nadýmání v budoucnu.

Obsah článku

 

Úvod do problematiky nadýmání

Nadýmání může být způsobeno řadou faktorů, včetně stravy, životního stylu a zdravotních problémů. Pro mnoho lidí je nadýmání spojeno s konzumací určitých potravin nebo nápojů. Pro jiné může být důsledkem stresu, nedostatečného pohybu nebo zdravotních problémů, jako je syndrom dráždivého střeva.

Co je vlastně nadýmání?

Nadýmání je pocit napětí a plnosti v břiše, který může být doprovázen bolestí, říháním nebo plynatostí. Může být způsobeno nadměrným hromaděním plynu ve střevech nebo zpožděným vyprazdňováním střev. Přestože je nadýmání často považováno za nepříjemné, obvykle není vážným zdravotním problémem a může být léčeno volně prodejnými léky nebo změnami v životním stylu.

Příčiny nadýmání

Existuje mnoho možných příčin nadýmání, včetně:

  • Strava: Konzumace potravin bohatých na vlákninu, jako jsou luštěniny, zelí nebo brokolice, může způsobit nadýmání. Stejně tak konzumace nápojů s vysokým obsahem oxidu uhličitého.
  • Stres: Stres může ovlivnit trávení a způsobit nadýmání.
  • Zdravotní problémy: Některé zdravotní problémy, jako je syndrom dráždivého střeva, mohou způsobit nadýmání.

 

Potraviny a bylinky proti nadýmání

Ačkoli některé potraviny mohou způsobit nadýmání, existují i takové, které mohou pomoci nadýmání předcházet nebo ho zmírnit. Bylinky, ve formě čajů, a koření jsou tradičními léky proti nadýmání a mohou být zařazeny do stravy pro jejich prospěšné účinky.

  • Fenykl: Semena fenyklu se tradičně používají k léčbě nadýmání a plynatosti. Můžete je žvýkat po jídle nebo si z nich připravit čaj.
  • Zázvor: Zázvor je známý svými protizánětlivými vlastnostmi a může pomoci zmírnit nadýmání a plynatost.
  • Máta: Čaj z máty může pomoci uvolnit svaly trávicího traktu a zmírnit nadýmání.
  • Kurkuma: Kurkuma má protizánětlivé vlastnosti a může pomoci při trávicích potížích, včetně nadýmání.

Léčba nadýmání

Pokud trpíte chronickým nadýmáním, měli byste se obrátit na svého lékaře, abyste vyloučili vážnější příčiny. Léčba nadýmání závisí na jeho příčině. Některé běžné léčebné metody zahrnují:

  • Změna stravy a vyhýbání se potravinám, které způsobují nadýmání.
  • Užívání léků, jako jsou antacida nebo léky proti plynatosti.
  • Probiotika, která mohou pomoci obnovit rovnováhu střevní mikroflóry.

Jak se efektivně zbavit nadýmání

Prevence je často nejlepším lékem proti nadýmání. Dodržování několika jednoduchých kroků může pomoci zmírnit nebo předejít nepříjemným pocitům nadýmání:

  • Jezte pomalu a důkladně žvýkejte jídlo.
  • Omezte konzumaci potravin, které víte, že u vás způsobují nadýmání.
  • Pijte dostatek vody během dne.
  • Vyvarujte se nápojů s vysokým obsahem oxidu uhličitého.

Nadýmání v těhotenství

Nadýmání je běžným jevem během těhotenství, zejména v prvním a třetím trimestru. Je způsobeno kombinací hormonálních změn, které zpomalují trávení, a rostoucím tlakem dělohy na střeva.

Pokud jste těhotná a trpíte nadýmáním, zde je několik tipů, jak se s tímto problémem vypořádat:

  • Jezte menší porce jídla a častěji během dne.
  • Vyvarujte se potravinám, které způsobují nadýmání, jako jsou luštěniny, kapusta nebo některé druhy ovoce.
  • Pijte dostatek vody a omezte konzumaci kofeinu a slazených nápojů.
  • Procházky po jídle mohou pomoci stimulovat trávení a zmírnit nadýmání.

Většina případů nadýmání je neškodná a může být léčena volně prodejnými léky. Nicméně, pokud zažíváte chronické nebo těžké nadýmání, měli byste navštívit lékaře. Zvláště pokud je nadýmání doprovázeno dalšími příznaky, jako jsou bolesti břicha, ztráta chuti k jídlu, nevysvětlitelná ztráta hmotnosti, zvracení nebo krev ve stolici.

Váš lékař může provést řadu testů, včetně krevních testů, rentgenových snímků nebo endoskopie, aby zjistil příčinu nadýmání. V závislosti na diagnóze může lékař doporučit léčbu, která může zahrnovat léky, změny v stravě nebo jiné léčebné postupy.

Závěr a doporučení

Nadýmání může být nepříjemné, ale většinou není důvodem k obavám. Správná strava, životní styl a znalost potravin, které mohou způsobit nadýmání, mohou pomoci tento problém předcházet. Pokud trpíte chronickým nadýmáním nebo máte další zdravotní problémy, měli byste se obrátit na svého lékaře.

Autor článku

Ivana Golemová

Psaní článků se dohromady věnuji již 7 let. Píši převážně o zdravém životním stylu, ke kterému postupně nabírám i zdravotnická témata. Volný čas věnuji hlavně vzdělávání a četbě. 

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.