Somnambulismus neboli náměsíčnost

pilulka

Co je náměsíčnost?

Náměsíčnost je zvláštní druh spánkové poruchy, kdy jedinec provádí při spaní složité aktivity, jako je chůze, mluvení nebo dokonce jezení. Tyto aktivity se obvykle vyskytují během hluboké fáze spánku, známé jako NREM spánek. Osoby, které trpí náměsíčností, si často ráno po probuzení nepamatují provádění těchto aktivit. Podle stávajících odhadů náměsíčnost postihuje až 14 % dětí a 2,5 % dospělých.

 

Příčiny náměsíčnosti

Přesné příčiny náměsíčnosti nejsou zcela jasné. Vědci se domnívají, že může být spojena s nevyvinutým nervovým systémem, což by vysvětlovalo, proč se porucha tak často vyskytuje u dětí. Dalšími možnými příčinami mohou být genetická predispozice, stres, úzkost, únava nebo některé léky a nemoci.

 

Příznaky náměsíčnosti

Mezi hlavní příznaky náměsíčnosti patří chůze, mluvení nebo provádění jiných činností během spánku. Tyto epizody mohou trvat několik minut až několik desítek minut. Další příznaky mohou zahrnovat neschopnost probudit jedince během epizody, dezorientaci po probuzení a nedostatek vzpomínek na události během náměsíčnosti.

 

Diagnostika náměsíčnosti

Diagnostika náměsíčnosti často spočívá v podrobném rozhovoru s náměsíčným jedincem nebo s jeho rodinou o charakteristice epizod a okolnostech, které je provázejí. Lékař může chtít vědět o historii spánkových poruch v rodině, protože náměsíčnost může mít genetickou složku. V některých případech může být doporučeno polysomnografické vyšetření, což je studie spánku, která sleduje různé tělesné funkce během spánku, aby vyloučila jiné spánkové poruchy.

 

Léčba náměsíčnosti

Mnoho případů náměsíčnosti u dětí nepotřebuje léčbu, spánková porucha zmizí sama od sebe s vyšším věkem. Vážnější případy nebo případy, které trvají až do dospělosti, však mohou vyžadovat intervenci. K léčbě může patřit změna životního stylu, jako je pravidelný spánkový režim, relaxační techniky a odstranění spánkových překážek. V některých situacích mohou být doporučeny léky, zejména pokud je náměsíčnost spojena s jinými spánkovými poruchami nebo duševními problémy.

Pilulka odborník Mgr. Martina Macfeldová říká:

„Ačkoliv se pojem náměsíčnost vryla do podvědomí lidí jako něco imaginárního, mnohdy může pacientovi znepříjemnit život. Povědomí o realitě tohoto fenoménu je potřeba udržovat, aby bylo možné v případě potřeby poskytnout pacientovi radu, nebo jej alespoň nasměrovat k odbornému lékaři. Výskyt náměsíčnosti v dospělém věku může být také velkou zdravotní komplikací a není dobré ji tedy podcenit.“

Prevence náměsíčnosti

Ačkoli nelze zcela zabránit náměsíčnosti, existují kroky, které můžete podniknout, aby jste snížili riziko jejího výskytu. Mezi ně patří udržování konzistentního spánkového harmonogramu, minimalizace stresu, omezení konzumace alkoholu a kofeinu (zejména před spaním), a zajištění bezpečného spánkového prostředí, aby se minimalizovalo riziko zranění během epizody náměsíčnosti.

 

Život s náměsíčností

Žít s náměsíčností může být náročné jak pro samotné náměsíčné osoby, tak i pro jejich blízké. Důležité je porozumění tomu, že náměsíčník si neuvědomuje své činy a nemůže je kontrolovat. Je důležité zajistit bezpečné prostředí, aby se zabránilo možným zraněním. Rodiče nebo partneři by měli být informováni o stavu a měli by vědět, jak reagovat v případě epizody.

 

Mýty o náměsíčnosti

  • Mýtus: Lidé mohou dělat komplexní činnosti během náměsíční epizody. Realita: Většina náměsíčných epizod zahrnuje jen jednoduché akce, jako je posedávání na posteli nebo chůze.
  • Mýtus: Náměsíčníky byste neměli budit. Realita: Ačkoli není nezbytně škodlivé probudit náměsíčníka, je často lepší je doprovodit zpět do postele a zajistit, aby byli v bezpečí.
  • Mýtus: Pouze děti trpí náměsíčností. Realita: Ačkoli je náměsíčnost častější u dětí, může se objevit i u dospělých, zejména v důsledku stresu nebo narušení spánku.

 

Často kladené dotazy

Co způsobuje náměsíčnost?

Existuje řada faktorů, které mohou přispět k výskytu náměsíčnosti, včetně genetiky, stresu, únavy a rušnému spánku.

 

Jak mohu předcházet náměsíčným epizodám?

Dodržování pravidelného spánkového režimu, minimalizace stresu a vyhýbání se návykovým látkám může snížit riziko náměsíčnosti.

 

Je náměsíčnost nebezpečná?

Sama o sobě není náměsíčnost nijak nebezpečná, avšak může způsobit zranění, pokud jednotlivec provádí potenciálně nebezpečné akce během náměsíčné epizody.

 

Mohou léky léčit náměsíčnost?

V některých případech mohou být předepsány léky k léčbě náměsíčnosti, zejména pokud je spojena s jinými zdravotními problémy.

 

Je náměsíčnost spojena s jinými duševními poruchami?

Náměsíčnost sama o sobě není duševní porucha a nemusí být nijak spojena s jinými duševními problémy. Nicméně, v některých případech bývá spojena zejména s jinými spánkovými poruchami nebo stresovými událostmi.

 

Závěr

Náměsíčnost je spánková porucha charakterizovaná nechtěnými aktivitami během hlubokého spánku. Ačkoli může být pro postižené i jejich blízké znepokojující, ve většině případů není škodlivá a u dětí náměsíčnost často sama zmizí s vyšším věkem. Správné porozumění náměsíčnosti může značně pomoci těm, kteří s tímto stavem žijí. Je důležité konzultovat se specialistou na spánek, pokud máte obavy ohledně své vlastní náměsíčnosti nebo náměsíčnosti vašeho dítěte.


Tento článek je pouze informační a neslouží jako náhrada konzultace s lékařem. V případě podezření na jakékoliv zdravotní problémy se obraťte na profesionální pomoc u lékaře.

Zdroje

https://www.ncbi­.nlm.nih.gov/bo­oks/NBK559001/

https://time.com/6282314­/sleepwalking-trauma-effect-brain/

https://www.sle­epfoundation.or­g/parasomnias/sle­epwalking

https://my.cle­velandclinic.or­g/health/dise­ases/14292-sleepwalking

https://kidshe­alth.org/en/pa­rents/sleepwal­king.html

https://sleepe­ducation.org/sle­ep-disorders/sle­epwalking/

https://www.hop­kinsmedicine.or­g/health/condi­tions-and-diseases/para­somnias-sleepwalking

https://www.he­althline.com/he­alth/why-do-people-sleepwalk

https://www.he­althline.com/he­alth/sleep/sle­epwalking

https://www.web­md.com/sleep-disorders/sle­epwalking-causes

Autor článku

Mgr. Martina Macfeldová

Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Od 90. let se nepřetržitě věnuji praktickému lékárenství, přičemž se také zajímám o novinky ve světě farmacie. Důkladně zjišťuji složení produktů, které jsou dostupné v zahraničí a u nás zatím ne. Volný čas především trávím s rodinou, se kterou velmi ráda chodím do přírody a po horách. Aktivně se také věnuji focení, volejbalu a posilovně.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.