Novorozenecká žloutenka: příznaky, příčiny a léčba

Vítejte ve světě novorozenecké péče! Jednou z prvních výzev, se kterými se můžete jako rodiče čerstvě narozeného dítěte setkat, je novorozenecká žloutenka. Je to běžný jev, který ale vyvolává mnoho otázek a obav. V tomto článku se dozvíte, jak nemoc rozpoznat a co dělat, aby vaše novorozené děťátko bylo zase brzy zdravé a šťastné.

Obsah článku

Definice

Novorozenecká žloutenka, známá také jako kojenecká žloutenka nebo Icterus neonatorum, je stav, který postihuje mnoho novorozenců. Vyznačuje se žlutým zbarvením kůže a očního bělma v důsledku zvýšených hladin bilirubinu v krvi. Toto žlučové barvivo vzniká rozpadem červených krvinek a obvykle jej játra odbourávají. U novorozenců však mohou být játra ještě nedostatečně vyvinutá na to, aby s bilirubinem zvládla efektivně poradit.

Příčiny

Co způsobuje novorozeneckou žloutenku? Klíčem je bilirubin, žlučové barvivo, které vzniká při rozpadu červených krvinek. U novorozenců může být množství bilirubinu vyšší, než jejich nezralá játra zvládnou odbourat. Toto se obzvláště týká nedonošených dětí nebo dětí s určitými zdravotními komplikacemi. Navíc, fetální hemoglobin v krvi plodu se po narození postupně nahrazuje standardním hemoglobinem, což vede k dalšímu zvýšení bilirubinu.

Příznaky

Jak poznáme novorozeneckou žloutenku? Typickým příznakem je žluté zbarvení kůže a očního bělma, které je obvykle nejvíce patrné mezi třetím a pátým dnem po narození. Další příznaky zahrnují změny chování jako zvýšená spavost nebo problémy s kojením. To bývá občas těžké rozpoznat, když se s děťátkem a jeho režimem teprve seznamujete. Je důležité pamatovat na to, že mírné příznaky žloutenky jsou běžné a obvykle nevyžadují další léčbu.

Pilulka odborník Ing. Kateřina Jakešová říká:

„Dostatečná hydratace pomáhá tělu zbavit se přebytečného bilirubinu prostřednictvím moči a stolice. Pravidelné kojení dle potřeby miminka může pomoci snížit hladiny bilirubinu, protože podporuje rychlejší vylučování. Většina případů novorozenecké žloutenky je lehká a zmizí během několika dní, ale vždy je lepší být ve střehu a pravidelně konzultovat stav s lékařem.“

Diagnostika

Jak se diagnostikuje novorozenecká žloutenka? Lékaři často používají bezkontaktní měření bilirubinu přes kůži nebo mohou vyžádat krevní testy pro přesné stanovení hladiny bilirubinu. Tyto testy pomáhají určit, zda je žloutenka v normálních mezích, nebo zda vyžaduje další sledování či léčbu. Vzhledem k tomu, že jste v prvních dnech života vašeho potomka v porodnici, máte rychlý přístup k diagnostice a lékařům, kteří vám vše vysvětlí.

Léčba

Léčba novorozenecké žloutenky se liší podle závažnosti. U mírných případů postačí časté kojení a vystavení dítěte dennímu světlu, které pomáhá odbourávat bilirubin. U závažnějších případů se používá fototerapie, kde modré světlo pomáhá rozkládat bilirubin na neškodné látky. V extrémních případech může být nutná krevní transfuze.

Prevence

Existuje několik způsobů, jak snížit riziko závažné novorozenecké žloutenky. Důležité je časté kojení, které podporuje správné fungování trávicího systému dítěte a pomáhá odstraňovat bilirubin z těla. Rovněž je doporučeno vystavovat novorozence dostatečnému množství denního světla, ovšem s opatrností, aby nebyla pokožka vystavena přímému slunci.

Závěr

Novorozenecká žloutenka je běžný stav, který postihuje mnoho novorozenců. Ačkoliv může být pro rodiče znepokojující vidět žluté zbarvení kůže a očí svého dítěte, většina případů je mírná a vyřeší se sama bez potřeby zásahu. Důležité je udržovat pravidelné kojení a zajistit dostatek světla, což pomáhá přirozenému odbourávání bilirubinu. V případě závažnějších příznaků je však důležité vyhledat lékařskou pomoc, aby byla zajištěna správná péče a předešlo se možným komplikacím. S vědomím a péčí můžete zajistit, že vaše dítko bude zdravé a šťastné.

Zdroje

https://jamanet­work.com/journal­s/jamapediatric­s/article-abstract/1175106

https://www.ncbi­.nlm.nih.gov/pmc/ar­ticles/PMC1988­042/

https://pedia­triepropraxi.cz/sa­vepdfs/ped/2015­/06/02.pdf

Autor článku

Ing. Kateřina Jakešová

Vystudovala jsem obor Výživa a potraviny na České zemědělské univerzitě v Praze. Rozumím tomu, jakým způsobem výživa ovlivňuje lidské zdraví a také trávicím procesům v lidském těle. Jsem převážně odborníkem na výživu dětí, kde čerpám mnohdy z osobních zkušeností. Absolvovala jsem také semestry anatomie a fyziologie, ve kterých se i nadále vzdělávám. Během studií jsem strávila rok v Itálii, kde jsem se naučila obstojně italsky a také to, v čem pro nás může být inspirací středomořská kuchyně. Když zrovna nepíšu články, tak cestuju, hraju volejbal a studuju marketing.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.