Otok rtu: příčiny, léčba a prevence

Otok rtu není jen kosmetickým problémem. Někdy je to sice jen neškodná reakce na drobné podráždění, jindy ale otok může signalizovat zdravotní potíže. Tento článek vám poskytne ucelený přehled o tom, co vše může způsobit otok rtu, jaké jsou možné léčebné postupy a jak lze předcházet opakovaným problémům se rty.
 

Obsah

  1. Příčiny otoku
  2. Alergická reakce
  3. Infekční příčiny
  4. Autoimunitní onemocnění
  5. Traumatické příčiny
  6. Prevence
  7. Závěr
  8. Zdroje
pilulka
pilulka

Příčiny otoku

Rty mohou otéct z rozličných příčin. Zde je výčet těch nejběžnějších, na některé z nich se podrobněji podíváme v následujících kapitolách.

Alergické reakce

Alergie na potraviny, léky nebo kosmetické produkty může vyvolat i otok rtů.

Expozice extrémním teplotám

Opar ze slunce nebo omrzliny mohou způsobit dočasně oteklé rty.

Medicínské stavy

Anafylaktická reakce nebo jiné vážné zdravotní stavy mohou mít jako jeden z příznaků otok rtu.

Traumatické příčiny

Fyzické zranění, typicky úrazy nebo kousnutí.

Infekční příčiny

Viry, jako je herpes simplex (běžná příčina oparů), nebo bakteriální infekce.

Autoimunitní onemocnění

Mohou vést k otoku rtů jakožto součásti širších příznaků.
 

Pilulka odborník Mgr. Martina Macfeldová říká:

„Angioedém je přechodný lokalizovaný nezánětlivý otok, způsobený zvýšenou vaskulární permeabilitou v hlubších vrstvách kůže a sliznic. V rámci fyzikálního vyšetření pozorujeme otok, který bývá asymetrický. Kůže v oblasti otoku je někdy zarudlá a pacient si může stěžovat na bolest, pocit napětí, pálení či svědění. Mezi nejčastěji postižené části těla patří obličej včetně rtů, dutina ústní a horní cesty dýchací, končetiny, genitál a stěna trávicí trubice.

Terapie angioedému se řídí závažností klinického stavu a předpokládaným patogenetickým mechanismem. U pacientů s jasnými známkami anafylaxe či obstrukce dýchacích cest, kteří jsou bezprostředně ohroženi na životě, je nutné na prvním místě zvládnout tento akutní stav. V léčbě anafylaxe stojí na prvním místě intramuskulární aplikace adrenalinu, následovaná zajištěním žilního přístupu s infuzním podáním krystaloidů a inhalačním podáním kyslíku a beta2-mimetik s rychlým nástupem účinku. Jako léčbu třetí linie pak podáváme antihistaminika a kortikosteroidy.”

Alergická reakce

Alergické reakce jsou jednou z nejčastějších příčin otoku rtů. Mohou být vyvolány různými alergeny, včetně potravin, léků, kosmetiky, zvířat nebo dokonce některých druhů rostlin. Takovýto otok rtů může být typicky doprovázen svěděním, zarudnutím a někdy i bolestí. V závažnějších případech může otok rtů vést až k anafylaktické reakci, která je potenciálně život ohrožující a vyžaduje okamžitou lékařskou péči.

V oblasti léčby a prevence je důležité identifikovat konkrétní alergen a pokud možno se mu vyhnout. Antihistaminika mohou pomoci zmírnit příznaky alergické reakce, zatímco v případě skutečně vážných reakcí může být nutné podání adrenalinu. Alergické reakce na rtech mohou být také indikátorem potravinové intolerance, proto je důležité sledovat, které potraviny mohou otok vyvolávat a konzultovat tuto problematiku s odborníkem.

Infekční příčiny

Infekce jsou další velmi běžnou příčinou otoku rtů. Nejčastější infekční příčinou je herpes simplex virus, který často způsobuje opary. Příznaky zahrnují bolestivé puchýřky na rtech, které mohou praskat a stát se otevřenými ranami.

Kromě herpes simplex viru mohou být otoky rtů způsobeny také bakteriálními infekcemi, jako jsou stafylokoky nebo streptokoky. Tyto infekce mohou nastat po drobném poranění rtů, jež umožní bakteriím proniknout skrz ochrannou vrstvu přímo do tkáně.

Léčba obvykle zahrnuje antivirotika nebo antibiotika v závislosti na příčině infekce. Je důležité dbát na hygienu a vyhýbat se dotyku nebo sdílení předmětů, které mohou být kontaminovány, jako jsou například nápojové sklenice nebo rtěnky, aby se zabránilo šíření infekce.

Autoimunitní onemocnění

Autoimunitní onemocnění mohou také způsobit otok rtů jako součást širších příznaků. Crohnova choroba, která je příkladem autoimunitního onemocnění postihujícího trávicí systém, může způsobit zánětlivé reakce v různých částech těla, včetně rtů.

Dalšími autoimunitními onemocněními, které mohou vést k otoku rtů, jsou lupus a Sjögrenův syndrom. U těchto onemocnění může být otok rtů spojen s dalšími příznaky, jako jsou suchost úst, vyrážky, bolesti kloubů a únava.

Léčba těchto stavů obvykle zahrnuje imunosupresivní léčiva, která pomáhají regulovat imunitní systém a snižují zánětlivou reakci. Důležitá je také pravidelná konzultace s lékařem, aby se sledoval průběh onemocnění a přizpůsobovala léčba podle aktuálního stavu pacienta.

Traumatické příčiny

Traumatické příčiny otoku rtů mohou zahrnovat úrazy, jako jsou rány, škrábance, bodnutí hmyzem nebo dokonce popáleniny. Tento druh otoku je obvykle doprovázen bolestí a je přímým důsledkem poškození tkáně. V případě bodnutí či kousnutí hmyzem nebo jiných zranění od zvířat je důležité sledovat možné známky infekce nebo alergické reakce.

V závislosti na závažnosti traumatu může být pro léčbu nutné podání antibiotik nebo tetanové vakcíny. V případě mírnějších úrazů, jako jsou odřeniny nebo menší rány, je důležité ránu řádně vyčistit a aplikovat vhodné antiseptické prostředky, aby se zabránilo infekci a urychlilo hojení. Otok způsobený popáleninami vyžaduje okamžitou lékařskou péči, aby se zabránilo infekci a podpořilo správné hojení.

Prevence

Používání ochranného balzámu na rty může pomoci předcházet otoku způsobenému extrémními teplotami nebo slunečním zářením. Pro snížení rizika alergických reakcí je důležité poznat a vyhýbat se známým alergenům. V případě potravinových alergií je důležité pečlivě sledovat složení potravin.

Zvýšená hygiena, jako je pravidelné mytí rukou a vyhýbání se sdílení osobních předmětů, jako jsou rtěnky nebo sklenice, může snížit riziko přenosu infekce. U lidí s autoimunitními onemocněními je důležitá pravidelná lékařská péče a sledování stavu onemocnění.

Závěr

Otok rtů může být nepříjemným a někdy i alarmujícím symptomem, ale správnou diagnózou a léčbou je možné účinně řešit. Ať už je příčinou alergie, infekce, autoimunitní onemocnění, nebo trauma, klíčem k úspěchu je včasná a přesná léčba. Důležitá je také prevence, zejména v případech, kdy je známa příčina otoku. V případě přetrvávajících nebo závažných symptomů je nezbytné vyhledat lékařskou pomoc.

Tento článek je určen pouze pro vzdělávací účely a nenahrazuje odbornou lékařskou radu. Pro konkrétní doporučení se vždy poraďte s kvalifikovaným zdravotnickým pracovníkem.

Zdroje

https://www.he­althline.com/he­alth/swollen-lips

https://www.me­dicalnewstoda­y.com/articles/321080

https://www.ve­rywellhealth.com/what-causes-swollen-lips-1192167

https://www.me­dicoverhospital­s.in/symptoms/swo­llen-lips

https://my.cle­velandclinic.or­g/health/dise­ases/22632-angioedema

https://www.ncbi­.nlm.nih.gov/pmc/ar­ticles/PMC5872­243/

https://www.hu­manitas.net/wi­ki/symptoms/swo­llen-lips/

https://www.der­matologiepropra­xi.cz/pdfs/der­/2010/01/04.pdf

Autor článku

Mgr. Martina Macfeldová

Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Od 90. let se nepřetržitě věnuji praktickému lékárenství, přičemž se také zajímám o novinky ve světě farmacie. Důkladně zjišťuji složení produktů, které jsou dostupné v zahraničí a u nás zatím ne. Volný čas především trávím s rodinou, se kterou velmi ráda chodím do přírody a po horách. Aktivně se také věnuji focení, volejbalu a posilovně.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.