Píchání u srdce: co znamená a jak jednat

Když pocítíme píchání u srdce, může to být trochu děsivé. „Co to znamená? Je to vážné?“ Tato situace dokáže pořádně znepokojit. V tomto článku se dozvíte, co může píchání u srdce znamenat a jak se k němu stavět. Ne vždy to totiž značí vážné problémy se srdcem.

 

Obsah

  1. Charakteristika píchání u srdce
  2. Srdeční původ
  3. Nesrdeční původ
  4. Diagnostika
  5. Léčba
  6. Prevence
  7. Závěr
  8. Zdroje
pilulka

Co mám dělat když mě píchá u srdce?

První pomocí při jakémkoli píchání u srdce je zachovat klid. Ne vždy se jedná o vážný problém. Pokud jsou známy další možné příčiny, jako je namožení při sportu nebo drobný úraz, je pravděpodobné, že původ bude zde.

 

Pokud však bolest přetrvává, měli bychom rozhodně vyhledat lékařskou pomoc. Dlouhodobé píchání u srdce může být totiž známkou vážnějšího problému.

 

S návštěvou ordinace neotálejme ani v případech, pokud je bolest silná nebo se s ní pojí i další příznaky.

 

Při podezření na infarkt (píchání u srdce, bolest levé ruky, dušnost) nevyčkávejte a rovnou volejte záchranou službu.

Charakteristika píchání u srdce

Taková ta ostrá, bodavá bolest v oblasti srdce, která přijde a zase rychle zmizí – znáte to? Někteří to popisují jako bodnutí nožem nebo dokonce jako úraz elektrickým proudem. Ale co to vlastně znamená? Příčin je mnoho a liší se jak v závažnosti, tak v postupu léčby.

Zjednodušeně můžeme rozdělit příčiny píchání ve středu hrudi na dva základní typy: srdeční a nesrdeční.
 

Srdeční původ

Přestože píchání u srdce často souvisí s méně nebezpečnými příčinami, je potřeba na prvním místě zvážit možnost srdečních problémů. Specifické srdeční potíže, jako jsou stavy před infarktem nebo jiné formy kardiovaskulárních onemocnění, vyvolávají specifické příznaky. Bolest u infarktu myokardu typicky vystřeluje do paže. Píchání bývá mnohdy doprovázeno i dalšími symptomy:

Nesrdeční původ

Zde se může jednat například o problémy se zažívacím traktem, nervovým systémem nebo pohybovým aparátem. Typické je zde píchání u srdce při nádechu, při kašli nebo při pohybu, jenž může být důsledkem blokace hrudní páteře nebo natažených hrudních svalů. Podívejme se teď na tyto nesrdeční potíže podrobněji:

Nervosvalové poruchy

 

Jde o situace, kdy nastanou problémy s nervy a/nebo svaly v hrudní oblasti – například skřípnutý nerv nebo funkční blok páteře. Tyto problémy se často projevují jako píchání u srdce od zad, byť to nemusí být nutně pravidlem. Také se může přidat brnění horních končetin, bolesti levé ruky nebo mravenčení v prstech. 

 

Pokud jsou na vině svaly, s řešením vám pomůže fyzioterapeut. Když je tento problém nervového původu, návštěva na neurologii vám vše objasní.

Refluxní choroba jícnu

 

Možná byste to tak úplně nečekali, ale refluxní choroba jícnu („pálení žáhy“) může také způsobovat pocity píchání u srdce. Projevuje zpětným tokem žaludečních kyselin do jícnu a může vyvolat ostré bolesti v oblasti hrudníku, které se podobají píchání u srdce. 

 

Že se jedná o poruchu trávení může napovědět zvýšené nadýmání, pachuť v ústech, náročné polykání nebo bolest při polykání. 

 

Pilulka odborník Bc. Marie Siatka říká:

„Píchání u srdce může být pouze příznakem skřípnutého nervu nebo blokády hrudní páteře, ale i příznakem vážnějšího problému. Pokud vás trápí déletrvající píchání u srdce – nebo pokud se přidá palčivá bolest či dušnost – vyhledejte lékaře, který dokáže zjistit přesnou příčinu vašich obtíží.“

Diagnostika píchání u srdce

Diagnostika píchání u srdce zahrnuje důkladné lékařské vyšetření. Lékař zhodnotí symptomy a může nařídit řadu testů, jako jsou elektrokardiogram (EKG), rentgen hrudníku nebo krevní testy, aby vyloučil srdeční onemocnění nebo jiné potenciálně vážné příčiny.

Mezi další metody patří kontrola hrudníku pohmatem. Jestliže je možné vyvolat bolest pouhým dotekem, pak je velice pravděpodobné, že na vině je nervosvalová příčina.

Léčba píchání u srdce

Léčba se odvíjí od zjištěné příčiny píchání u srdce. V případě nervosvalových poruch může pomoci fyzikální terapie nebo léky proti bolesti. Tyto poruchy řeší neurologické oddělení či rehabilitace.

Při refluxní chorobě jícnu se upravuje strava, předepisují se léky na snížení kyselosti žaludku a doporučuje pohybová aktivita posilující dýchací svaly a svaly okolo jícnu. Při dlouhodobém ignorování těchto problémů mohou nastat vážnější komplikace, v nejhorším případě rakovina jícnu.

srdečních problémů je pak léčba zaměřena na konkrétní onemocnění srdce. Ve vážných případech může vyžadovat více či méně invazivní chirurgický zákrok.

Prevence píchání u srdce

Prevenci píchání u srdce lze podpořit zejména zdravým životním stylem. Vyvážená strava se postará o zdravé membrány a funkci hormonů, pravidelný po­hyb zvýší kapacitu kardiovaskulárního systému a posílí srdeční sval a přiměřená hmotnost zase srdci ulehčí jeho fungování.

Důležité je také vyhýbat se stresu a nadměrné konzumaci alkoholu (ale i kofeinu), které mohou zhoršovat příznaky. O rizicích nadměrného pití alkoholu u nás hovořil přední český adiktolog Aleš Kuda.

 

V každém případě bychom měli svému stavu věnovat pozornost, i kdyby se jednalo „jen“ o občasné nebo slabé píchání u srdce. Sledujte, zda bolest brzy odeznívá, a také za jakých situací se objevuje (např. po jídle, po sportu atp.).

Závěr

Píchání u srdce může být skutečně znepokojující, ale často není důvodem k vážným obavám. Většina příčin je neškodná a léčitelná. Důležité je porozumět potenciálním příčinám a vyhledat lékařskou pomoc, pokud příznaky přetrvávají nebo jsou doprovázeny jinými alarmujícími symptomy. Zdravý životní styl a pravidelné lékařské kontroly přispívají k udržení dobrého srdečního zdraví a minimalizaci rizik.

 

Tento článek je určen pouze pro vzdělávací účely a nenahrazuje odbornou lékařskou radu. Pro konkrétní doporučení se vždy poraďte s kvalifikovaným zdravotnickým pracovníkem.

 

Zdroje

https://fyzio­terapie.utvs.cvut­.cz/document/show/id/10­6/

https://www.me­dicalnewstoda­y.com/articles/sharp-stabbing-pain-in-chest-that-comes-and-goes#heartburn

https://www.he­althline.com/he­alth/heart-attack/sudden-sharp-pain-in-chest-that-goes-away-quickly

https://my.cle­velandclinic.or­g/health/symptom­s/21209-chest-pain

https://www.nzip­.cz/clanek/955-akutni-infarkt-myokardu

https://www.so­len.cz/pdfs/med­/2008/01/03.pdf

https://www.kardio-cz.cz/data/cla­nek/424/dokumen­ty/785–44-bolestnahrudic­kd2013m.pdf

Autor článku

Bc. Marie Siatka

Vystudovala jsem obor Ochrany veřejného zdraví na Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Témata zdraví a prevence jsou mi velmi blízká. V současnosti pracuji ve zdravotním ústavu na oddělení mikrobiologie vod, potravin a předmětů běžného užívání. S manželem máme masérský salón, kde se věnujeme nejen uvolňování svalů, ale i komplexní regeneraci těla a mysli. Ve svém volném čase ráda cestuji, chodím po horách nebo se věnuji józe.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.