Plíseň nohou: příčiny, prevence a léčba


Co je to plíseň (mykóza) nohou?

Plíseň nohou je chronické infekční onemocnění, které nejčastěji způsobují vláknité houby (dermatofyty). Původce mohou být ale například také kvasinky (kandidózy). Tyto plísně se s oblibou vyskytují v teplém a vlhkém prostředí. Mají tendenci růst, když se nohy potí a když je kolem nohy nedostatek ventilace. Plíseň má tendenci prorůstat do kůže a pevně se uhnízdit.

 

Plíseň nohou může postihnout kohokoli bez ohledu na pohlaví a věk, ale je častější u dospělých mužů. Celkově tímto problémem trpí 8 až 15% populace. Jedná se tudíž o velmi rozšířený problém.

 

Příznaky plísně nohou

Příznaky plísně nohou se mohou lišit v závislosti na typu infekce a míře postižení. Mezi nejčastější patří:

 

  • Svědění, pálení a bolest postižené oblasti.
  • Olupování, praskání nebo šupinatá kůže, zejména mezi prsty.
  • Začervenání nebo zánět kůže.
  • Nepříjemný zápach nohou.
  • Vodnaté puchýřky, které mohou prasknout a stát se bolavými.

Projevy se zpravidla rozvíjejí pozvolna a postupem času se zhoršují. Plíseň nohou obvykle začíná svěděním mezi prsty, kdy ještě samotné změny na kůži nejsou viditelné. Potom akutní stádium, kdy dochází ke zbělání. Kůže je rozmočená, může mít na sobě pupínky. Chronická fáze se vyznačuje spíše zarudnutím, praskáním a šupinkami.

 

Pokud dojde k plísni nehtů, poznáte ji zpravidla podle zesíleného okraje. Následně rohovina začne žloutnout a může přecházet až do hnědé nebo zelené barvy. V pokročilém stádiu začne nehet degradovat.

 

Prevence a příčiny vzniku plísně nohou

Plíseň nohou se může přenášet z osoby na osobu nebo prostřednictvím kontaktu s kontaminovaným povrchem. Zásadní vliv pro rozvoj potíží má pak vnější prostřední. Hlavní faktory, které přispívají k výskytu a přenosu, jsou:

  • Chůze naboso ve veřejných prostorách, jako jsou sprchy, bazény nebo šatny, kde je vyšší riziko nakažení.
  • Nošení těsných, uzavřených boty, které neumožňují nohám dýchat.
  • Poškozená kůže nebo nehty na nohou, což umožňuje houbám snadnější vstup.
  • Nadměrné pocení nohou.
  • Nedostatečné osušení nohou, zejména mezi prsty.
  • Sdílení obuvi s infikovanou osobou.
  • Přítomnost jiných kožních onemocnění, jako je psoriáza.
  • Oslabený imunitní systém, ať už kvůli onemocnění nebo léčbě, jako je chemoterapie.

Pilulka odborník Mgr. Martina Macfeldová říká:

„Houby ke svému růstu potřebují několik základních podmínek – především vlhko a teplo. Při návštěvě společných hygienických zařízení je vhodné užívat vlastní obuv, po koupeli je nutné dobře osušit nohy i meziprstí. Při prvních projevech meziprstní plísně je vhodné zahájit lokální léčbu i přípravky volně prodejnými. Vhodná je i pravidelná desinfekce zejména sportovní a uzavřené neprodyšné obuvi. Zvýšenou potivost lze zmírnit nošením bavlněných ponožek a jejich pravidelnou výměnou, používáním antiperspiračních prostředků.“

 

Jak se zbavit plísně na nohou?

Léčba plísně nohou závisí na závažnosti a typu infekce. Nejčastěji používanými léčebnými přístupy jsou:

Antifungální krémy

Antifungální krémy a masti

Tyto krémy lze zakoupit bez lékařského předpisu a aplikovat přímo na postiženou oblast. Je důležité pravidelné užívání a dodržování doporučené doby léčby, i když se příznaky zlepšují.

Antifungální tablety

Antifungální tablety

V závažnějších případech nebo když se infekce rozšíří, lékař může předepsat antifungální tablety.

tri

Prevence

Aplikace antifungálních prášků nebo sprejů může pomoci předcházet rozvoji infekce či jejímu návratu.

Vyberte si z produktů na léčbu plísně

Možné je také používat tzv. chytrou houbu, která proniká do kůže a vysává buňky plísně. Po odumření infekce odumírá i samotná chytrá houba.

Babské rady pro léčbu plísně na nohou

Mezi babské rady patří používání octa nebo česneku. Tyto domácí prostředky však svou účinností nenahrazují specializované přípravky. To zda, se po nákaze plíseň na nohou uchytí, rozhoduje z velké části také náš imunitní systém. Proto není nikdy na škodu jeho správnou činnost podporovat. Také nezapomínejte na správnou péči o nohy.

 

Doporučujeme konzultovat s lékařem nejlepší léčebné postupy pro váš konkrétní případ. S návštěvou ordinace nebo alespoň s domácím nasazením vhodných prostředků v každém případě neotálejte. Včasný zásah výrazně zvyšuje riziko úspěšnosti léčby. Plísňová infekce není zpočátku tak hluboko zažraná do kůže a snadněji mizí. I tak počítejte s tím, že to bude běh na dlouhou trať. Zbavit se plísně na nohou obvykle zabere několik měsíců či dokonce let.

 

Možné komplikace

Ačkoli plíseň nohou bývá často považována za kosmetický problém, může mít někdy vážné doprovodné komplikace. Pokud není léčena řádně a včas, dokáže může způsobit:

Rozšíření infekce

Rozšíření infekce

Infekce může postihnout jiné části těla, včetně rukou, třísel nebo nehtů; nehty se dokonce mohou deformovat a trvale poškodit.

Bakteriální infekce

Bakteriální infekce

Poškrábání postižené oblasti může vést k bakteriální infekci, což bude vyžadovat antibiotickou­ léčbu.

Alergická reakce na plíseň

Alergická reakce na plíseň

V některých případech může plíseň nohou způsobit reakci imunitního systému, což vede k vyrážce na jiných částech těla.

Pokud trpíte na plíseň nohou, buďte ohleduplní ke svému okolí a dávejte pozor na šíření infekce, např. noste v bazénech a jiných veřejných prostorách koupací obuv a nesdílejte s nikým své boty.

 

Závěr

Plíseň nohou je běžným problémem, který může postihnout lidi všech věkových kategorií. Správnou prevencí a léčbou lze snadno řešit a zastavit šíření infekce. Pokud si všimnete příznaků plísně nohou, je dobré problém konzultovat se s lékařem a především zahájit léčbu co nejdříve, abyste předešli možným komplikacím a aby bylo odstraňování plísně rychlejší s větší pravděpodobností úspěchu.

 

Článek je informativního charakteru a nenahrazuje konzultaci s odborníkem. V případě zdravotních problémů vyhledejte vždy raději pomoc lékaře.

Zdroje

https://www.so­len.cz/pdfs/med­/2007/07/09.pdf
https://www.dermatologiepropraxi.cz/…16/01/05.pdf

Autor článku

Mgr. Martina Macfeldová

Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Od 90. let se nepřetržitě věnuji praktickému lékárenství, přičemž se také zajímám o novinky ve světě farmacie. Důkladně zjišťuji složení produktů, které jsou dostupné v zahraničí a u nás zatím ne. Volný čas především trávím s rodinou, se kterou velmi ráda chodím do přírody a po horách. Aktivně se také věnuji focení, volejbalu a posilovně.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.