Podběl: zdravotní přínosy a kosmetické využití

Podběl lékařský, známý latinsky jako Tussilago farfara, je jednou z prvních jarních bylin, která oznamuje příchod teplejšího počasí. Tato nenápadná rostlina je ceněna pro své účinky po staletí. Tradice používání podbělu sahá přinejmenším do antiky, kde byl využíván pro svou potenciální schopnost zmírňovat respirační potíže.

pilulka
pilulka

Výživová hodnota

I když podběl přímo nevyniká jako zdroj živin, jeho pravá hodnota spočívá v bohatém spektru bioaktivních látek. Obsahuje zejména flavonoidy, které jsou známé svými antioxidačními vlastnostmi, a slizy, které pomáhají zvlhčovat a chránit sliznice dýchacích cest.

Kromě toho v něm najdeme třísloviny s adstringentními účinky (zužují cévy, působí proti krvácení) a malé množství éterických olejů.

Pilulka odborník Mgr. Martina Macfeldová říká:

„PodběI bývá s oblibou používán i v kuchyni. Z fermentovaných květů se například vyrábí víno. Stonky a hlavičky květů lze konzumovat syrové například v salátu. Dají se však také osmažit na másle nebo podusit v páře.

Zasyrova jsou vhodné ke konzumaci jen zcela mladé listy, ty starší bývají už příliš tuhé. Pokud však starší listy dostatečně dlouho povaříme, můžeme je jíst jako chutnou zeleninu."

Zdravotní účinky

Podběl lékařský je nejvíce ceněn pro podporu normální funkce horních dýchacích cest a imunity. Přispívá k celkovému zklidnění podrážděného hrdla a dýchacích cest. Nabízí pomoc při vykašlávání, což jej činí vynikajícím pomocníkem při různých respiračních onemocnění, jako je bronchitida, astma nebo záněty dýchacích cest. Podběl napomáhá uvolňovat hleny a usnadňovat tak dýchání.

Přípravky z podbělu

Podbělový čaj je známý svou schopností zmírnit kašel a pomoct s uvolněním dýchacích cest. Pro jeho přípravu se používají sušené květy podbělu, které se přelijí horkou vodou a nechají několik minut louhovat. Tento čaj můžete dochutit medem nebo citronem pro lepší chuť a zvýšení účinků.

Dalším oblíbeným způsobem využití podbělu je výroba podbělového si­rupu, který je efektivní při suchém kašli a podráždění v krku. Sirup je možné připravit macerací květů podbělu ve vodě s přídavkem cukru nebo medu, dokud směs nezíská sirupovitou konzistenci.

Kromě vnitřního užívání se podběl někdy používá i externě v podobě obkladů na zánětlivá místa nebo pro zklidnění pokožky.

Kosmetické využití

Díky svým zklidňujícím vlastnostem nachází podběl uplatnění i v kosmetice. Extrakty z podbělu se často přidávají do krémů, mastí a čisticích vod určených pro citlivou nebo podrážděnou pokožku. Tyto produkty pomáhají zmírňovat zarudnutí, svědění a další příznaky podráždění.

Podběl se také může používat v domácích recepturách na pleťové masky nebo tonika, které pomáhají udržovat pokožku čistou a hydratovanou.

Možná rizika

Přestože je podběl lékařský ceněn pro své zdravotní účinky, je důležité být si vědom i možných rizik spojených s jeho užíváním. Podběl obsahuje pyrolizidinové alkaloidy, které mohou být toxické pro játra a v dlouhodobém horizontu mohou přispět k vývoji vážných zdravotních problémů.

Z tohoto důvodu se doporučuje omezit užívání podbělových přípravků na krátké časové období a vyhýbat se jim u těhotných žen, kojících matek a malých dětí. Vždy je vhodné konzultovat použití podbělu a jeho přípravků s odborníkem na bylinnou medicínu nebo lékařem.

Závěr

Podběl lékařský je bylina s dlouhou historií, která nabízí řadu zdravotních přínosů, zejména pro dýchací systém. Ať už se rozhodnete využít jeho účinky prostřednictvím čaje, sirupu nebo kosmetických přípravků, je důležité mít na paměti potenciální rizika a ujistit se, že jeho používání je v souladu s vašimi individuálními zdravotními potřebami a podmínkami.

Tento článek je určen pouze pro vzdělávací účely a nenahrazuje odbornou lékařskou radu. Pro konkrétní doporučení se vždy poraďte s kvalifikovaným zdravotnickým pracovníkem.

Zdroje

https://www.web­md.com/vitamin­s/ai/ingredien­tmono-730/coltsfoot

https://www.drug­s.com/npc/col­tsfoot.html

https://www.ncbi­.nlm.nih.gov/pmc/ar­ticles/PMC7561­605/

Autor článku

Mgr. Martina Macfeldová

Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Od 90. let se nepřetržitě věnuji praktickému lékárenství, přičemž se také zajímám o novinky ve světě farmacie. Důkladně zjišťuji složení produktů, které jsou dostupné v zahraničí a u nás zatím ne. Volný čas především trávím s rodinou, se kterou velmi ráda chodím do přírody a po horách. Aktivně se také věnuji focení, volejbalu a posilovně.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.