Proktitida: zánět sliznice konečníku

Proktitida je zánět sliznice konečníku, který způsobuje různé obtíže a nepohodlí. Výskyt tohoto onemocnění může být vyšší u jedinců s poruchami imunitního systému, po radioterapii nebo u těch, kteří trpí autoimunitními poruchami jako je Crohnova choroba. Pokud není proktitida správně diagnostikována a léčena, může přerůst v závažné komplikace.

pilulka

Anatomie a fyziologie konečníku

Konečník je poslední částí tlustého střeva a je spojen s análním kanálem, který je zodpovědný za uvolňování stolice z těla. Je pokryt sliznicí a má schopnost rozšiřovat se, aby usnadnil průchod stolice. Hlavní funkcí konečníku je tedy zadržovat stolici a kontrolovat její vylučování z těla.

Kromě toho, sliznice konečníku obsahuje mnoho lymfatických uzlin, které jsou součástí imunitního systému a pomáhají chránit tělo před infekcemi.

Příčiny proktitidy

Příčiny proktitidy mohou být různorodé a mohou zahrnovat infekční, imunitní, radioterapeutické, chemické a idiopatické faktory. Proto je důležité provést důkladnou diagnózu, aby bylo možné správně identifikovat a léčit zánět konečníku.

Infekční příčiny

Infekční proktitida bývá způsobena škodlivými mikroorganismy, které způsobují zánět sliznice konečníku. Může se jednat o herpes simplex virus, bakteriální infekci způsobenou rodem Shigella či Salmonella nebo některé sexuálně přenosné infekce jako je syfilis nebo chlamydie.
 

Radiace nebo radiační terapie

Pacienti, kteří podstoupili radiační terapii v pánevní oblasti (u rakoviny konečníku nebo prostaty) jsou náchylnější k rozvoji radiační proktitidy. Tato forma se vyvíjí v důsledku poškození buněk sliznice konečníku vystavených radiaci. Příznaky mohou zahrnovat bolest, průjem a krvácení.

Chemické podráždění

Některé chemikálie mohou dráždit sliznici konečníku a vést k proktitidě. Při nadměrném užívání laxativ nebo dráždivých léků může dojít k chronickému zánětu a výskytu příznaků jako jsou bolest a krvácení.

Autoimunitní onemocnění

Autoimunitní onemocnění jsou další významnou příčinou proktitidy. Patří sem například ulcerózní kolitida nebo Crohnova choroba.

Idiopatické příčiny

V některých případech není možné určit konkrétní příčinu proktitidy, tehdy mluvíme o idiopatické příčině onemocnění. Léčba proktitidy se u této formy komplikuje.

Příznaky proktitidy

Mezi hlavní symptomy proktitidy patří:
 

K tomu se mohou přidat také některé obecnější projevy:
 

Tyto symptomy mohou být mírné až velmi bolestivé a nepříjemné. Důležité je správně rozlišit symptomy od jiných anorektálních onemocnění jako jsou hemeroidy, anální trhliny nebo rakovina konečníku

Pokud není proktitida správně diagnostikována a léčena, mohou se objevit komplikace, jako je zúžení konečníku nebo vznik abscesů a již zmiňovaných análních trhlin..

Diagnostika

V rámci diagnostiky lékař nejprve provede důkladnou anamnézu a fyzikální vyšetření, aby zjistil příznaky a možné příčiny. Laboratorní testy mohou zahrnovat krevní obraz, který ukáže zánětlivou reakci těla, a kultivaci stolice na identifikaci případných infekčních zárodků.

Pro definitivní diagnózu se dále provádí endoskopická vyšetření, typicky proktos­kopie, což je vyšetření análního kanálu, pomocí přístroje anoskopu, což je krátká neohebná trubice. Podobnou metodou je sigmoideos­kopie, což je metoda při které se endoskopem prohlíží levá část tlustého střeva – konečník a esovitá klička za ním.
 

V některých případech se provádí také biopsie (odběr vzorku tkáně) a histologické vyšetření sliznice konečníku, které může pomoc určit přesnou příčinu zánětu.

Pilulka odborník Bc. Marie Siatka říká:

„Proktitida je zánětlivé onemocnění sliznice konečníku. Objevuje se u lidí, kteří mají zánětlivé onemocnění střev, jako je Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida. Mezi další příčiny patří infekce, sexuálně přenosné nemoci a může se objevit jako vedlejší účinek radiační terapie u některých druhů rakoviny.

Pokud se u vás objevuje bolest v oblasti konečníku, krvácení či výtok, urychleně navštivte lékaře, který určí správnou diagnózu a nasadí vhodnou léčbu."

Léčba

Léčba proktitidy závisí na její příčině. Většina případů může být léčena konzervativně, a to hlavně prostřednictvím změn ve stravovacích návycích a užíváním léků (antibiotika, protizánětlivé léky). ​Pacientům s proktitidou se obvykle doporučuje dodržovat správnou životosprávu a stravovací návyky, které minimalizují dráždivost střev. Pouze v těžkých případech se přistupuje k hospitalizaci a chirurgickému zákroku, zejména pokud došlo k abscesu.

Jako je tomu u všech potíží, i zde může mít léčba různé potenciální ve­dlejší účinky, v tomto případě se jedná zejména o zažívací potíže nebo alergická reakce na léky. Komplikace mohou zahrnovat recidivy onemocnění (návrat potíží po nějakém čase) nebo jiné anorektální problémy.

Prevence

Dodržování hygienických zásad, zejména po vykonání stolice, může pomoc zabránit infekcím a podráždění sliznice konečníku. Riziko proktitidy může snížit také očkování proti některým infekčním agens jako je HPV, který může způsobit rakovinu konečníku.

Mezi další důležité aspekty prevence patří ochrana před sexuálně přenosnými chorobami, a to zejména používáním bariérových metod jako je kondom.

Pravidelné návštěvy u lékaře jsou důležité pro včasnou diagnostiku a léčbu proktitidy zejména u pacientů s vyšším rizikem.

Závěr

Proktitida je zánět konečníku, který může být způsoben různými faktory jako je infekce nebo autoimunitní reakce. Včasná diagnostika a léčba jsou nezbytné pro zachování zdraví konečníku a celého trávicího systému. Pacienti by měli dodržovat doporučení lékaře a pravidelně chodit na kontroly, aby zajistili správnou péči o své zdraví.

Tento článek je určen pouze pro vzdělávací účely a nenahrazuje odbornou lékařskou radu. Pro konkrétní doporučení se vždy poraďte s kvalifikovaným zdravotnickým pracovníkem.

Zdroje

https://www.ma­yoclinic.org/di­seases-conditions/proc­titis/symptoms-causes/syc-20376933

https://my.cle­velandclinic.or­g/health/dise­ases/5964-proctitis

https://www.me­dicalnewstoda­y.com/articles/327133

https://www.he­althline.com/he­alth/proctitis

https://www.web­md.com/digesti­ve-disorders/proctitis

https://www.mo­jezdravi.cz/ne­moci/proktiti­da-4169.html

https://www.re­habilitace.in­fo/zdravotni/prok­titida-zanet-konecniku-priznaky-priciny-a-lecba/

pilulka

Autor článku

Bc. Marie Siatka

Vystudovala jsem obor Ochrany veřejného zdraví na Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Témata zdraví a prevence jsou mi velmi blízká. V současnosti pracuji ve zdravotním ústavu na oddělení mikrobiologie vod, potravin a předmětů běžného užívání. S manželem máme masérský salón, kde se věnujeme nejen uvolňování svalů, ale i komplexní regeneraci těla a mysli. Ve svém volném čase ráda cestuji, chodím po horách nebo se věnuji józe.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.