Zpět do poradny
Dotaz z 29. 4. 2024

Psychická dušnost

BylinkyDuševní zdravíLéky

Dobrý den, jsou nějaké léky na dušnost od psychiky? Nebo cviky jak si ulevit? Děkuji

Na dotaz odpovídá:

PharmDr. Pavel Horký, Ph.D.

Dobrý den,

pokud máte od lékaře skutečně potvrzené, že se jedná o dušnost jako příznak psychického onemocnění (což je velice běžné), pak se nejedná o nebezpečný příznak, spíše velmi nepříjemný. Většina pacientů si tento příznak (i díky psychickému onemocnění) interpretuje jako život ohrožující a snaží se ho co nejvíce a nejrychleji zbavit. Tím je pak samotný příznak ještě zintenzivněn a pacient ho vnímá více a silněji.

Odpověď na řešení příznaku neleží v řešení dušnosti jako takové, ale v řešení samotného psychického onemocnění (ať už se jedná o nějakou z forem úzkostných nebo jiných poruch).

Nejoptimálnější léčbou je kognitivně behaviorální léčba. Dovolím si zhruba nastínit, co od této léčby čekat. V první řadě se pacient instruuje, jaké další příznaky může porucha mít a s čím vším může pacient počítat. Dále se pacientovi vysvětlí, že tyto příznaky jsou pouze projevem úzkosti (stresové reakce nebo dlouhodobé úzkosti) a že není třeba se jich obávat. V další části se pak pacient učí fungovat v běžných denních situacích i navzdory přítomným příznakům (dušnost, motání hlavy a další). Postupně se odbourává záchranné chování (např. neustálé otevírání okna pro přísun čerstvého vzduchu a další). Pokud provedeno vše správně, samotný příznak již pacienta pak dále netrápí, nicméně toto většinou probíhá pod odborným vedením v řádu týdnu - měsíců.

Pro mírné snížení psychické nepohody lze doporučit následující přípravky (některé z nich jsou dokonce registrované jako léčiva).

Lavekan
Persen
Novo-Passit

U posledně jmenovaného upozorňuji na obsah třezalky, která není vhodná do kombinace s některými léčivy (např. antikoncepcí) a rovněž není vhodné její užívání ve slunných měsících (kvůli riziku fotosenzitivní reakce).

Pokud vás krátký text o terapii zaujal, je třeba vyhledat psychologa nebo lépe psychiatra, který se věnuje KBT (kognitivně behaviorální terapii). Někteří fungují i bez doporučení obvodního lékaře, příp. je léčba hrazena zdravotní pojišťovnou.

Mějte hezký den,
Pavel Horký

Užitečné?
(1) (1)
(1)

Doporučené produkty

Doporučené kategorie

Články

Všechny články

Nejhledanější témata

LékyNemoci a příznakyZdravíBolestŽenské zdravíBylinkyKůžeVýživaDuševní zdravíZažíváníDermokosmetikaImunitaDětiNervová soustavaVztahy a sexVitamíny a minerályKloubyTěhotenstvíPéče o těloAntikoncepceAlergieChřipka a nachlazeníÚsta a zubyOči a ušiHomeopatieMočové cestyŽíly a cévyPéče o pleťSpánekKojeníErekce a prostataRegeneraceHubnutí a detoxikaceReceptyMateřství a rodinaCholesterol a krevní tlakDiabetesVlasy a nehtyMužské zdravíMazlíčciCestování a výletyKrásaKoronavirusSportKosmetika pro mužeDomácnostDětská výživaPrvní pomocDýchací soustava

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.

Všechny dotazy