Zpět do poradny
Dotaz z 14. 5. 2024

Rivocor a dimexol

Léky

Dobrý den,neurolog mi napsal na uvolnění páteře lék dimexol,ale beru i Rivocor,je tahle kombinace možná.Dekuji

Na dotaz odpovídá:

PharmDr. Pavel Horký, Ph.D.

Dobrý den,

lék Dimexol obsahuje účinnou látku mefenoxalon, která patří mezi myorelaxační léky (látky uvolňující svalstvo). Jedná se o látku, která působí na centrální nervovou soustavu, konkrétně na mozek a míchu, a ovlivňuje nervové signály, které řídí svalovou aktivitu.

Dimexol může interagovat s jinými látkami ovlivňující srdeční funkce. Současné podávání antihypertenziv může vést ke vzniku nebo prohloubení hypotenze (snížení krevního tlaku), zároveň může dojít ke zvýraznění pomalé srdeční frekvence při současném podávání betablokátorů (Rivocor).

Kromě toho má Dimexol poměrně velký interakční potenciál s jinými léky, např. s benzodiazepiny, barbituráty, sedativy, hypnotiky, antidepresivy, anxiolytiky, neuroleptiky, analgetiky, antihistaminiky, anestetiky a alkoholem a může zesilovat jejich tlumivý účinek.

Tedy zda oba léky lze kombinovat dohromady musí zvážit ošetřující lékař, vzhledem k tomu že má případnou možnost monitoringu pacienta (co se týče měření krevního tlaku a srdečních funkcí). Kombinace těchto léků sebou nese rizika.

Pokud budou léky užívány spolu, pak je důležité dodržovat pokyny lékaře ohledně dávkování a užívání Dimexolu, příliš vysoká dávka může mít nežádoucí účinky, jako je ospalost, závratě nebo zhoršení koordinace pohybů.

Je třeba upozornit na negativní účinky současného užívání Dimexolu s
alkoholem nebo výše zmíněnými léky a varovat se před řízením motorových vozidel nebo ovládáním strojů.

S pozdravem,
Pavel Horký

Užitečné?

Podobné dotazy

Nejnovější dotazy

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.

Všechny dotazy