Rosacea / Růžovka: Komplexní průvodce

Rosacea, často označovaná jako růžovka, je chronické zánětlivé kožní onemocnění, které se projevuje začervenáním, otoky a někdy i pupínky na obličeji. Toto onemocnění je častější u lidí s jasnou pletí a obvykle se objevuje mezi 40. a 60. rokem života. I když je rosacea neinfekční a není spojena se zanedbávanou hygienou, může způsobit značné nepohodlí a narušit sebevědomí u postižených jedinců.
 

Obsah článku:

 

 

Jak poznám, že mám růžovku?

Rosacea má několik charakteristických příznaků, které ji odlišují od jiných kožních onemocnění. Mezi tyto příznaky patří:

 

  • Začervenání obličeje (erytém), který se objevuje zpravidla na nose, lících, čele a bradě
  • Malé, červené pupínky; mohou být i naplněny hnisem
  • Viditelné krevní cévy na obličeji.
  • Otoky obličeje způsobené pro­bíhajícím zánětem
  • Suchá a citlivá pleť; může být náchylná k pálení nebo bodání

 

Je důležité si uvědomit, že příznaky rosacey se mohou lišit od jedince k jedinci a mohou se také měnit v průběhu času. Stav se zpravidla během života zhoršuje.

 

Co růžovku způsobuje?

Přesná příčina růžovky zůstává nejasná, ale vědci věří, že kombinace genetických a environmentálních faktorů hraje klíčovou roli. Některé teorie naznačují, že rosacea může být spojena s poruchou cévního systému nebo s chronickými zánětlivými procesy. Další teorie zahrnují, že viníkem může být i saprofytická bakteriální flóra, konkrétně Demodex follicolorum, což jsou roztoči žijící na lidské kůži. Také dlouhodobá expozice slunci může způsobit trvalé poškození kůže a vyvolat příznaky rosacey.

 

Jaké jsou nejčastější spouštěče růžovky?

To, že trpíte růžovkou, ještě neznamená, že budete mít příznaky stále viditelné. Opětovné propuknutí nebo zhoršení stavu může být vyvolané různými faktory, které se liší od osoby k osobě. Mezi nejčastější spouštěče rosacey patří velmi horké nebo studené počasí,  UV záření, stres a úzkostostré či jinak výrazné jídlo a alkohol nebo některé kosmetické produkty, které mohou dráždit pokožku.

 

Je důležité si uvědomit, že to, co vyvolává příznaky u jedné osoby, nemusí nutně vyvolat příznaky u jiné osoby. Proto je důležité poznat své osobní spouštěče a vyvarovat se jim.

 

Jak růžovku léčit?

Léčba růžovky se zaměřuje na zmírnění příznaků a prevenci jejich opakování. Základem je nevystavovat se zbytečně spouštěčům. Pro ošetření se nejčastěji používají topické krémy a gely, které se aplikují přímo na postiženou oblast, kde pomáhají snížit zánět a začervenání. Oblíbená je také léčba růžovky laserem. Ovšem laserová terapie rosacey nezmírňuje spouštěče ani samotné příznaky, jen dokáže snížit viditelnost krevních cév a začervenání. Tím však mnohým lidem výrazně usnadní život s růžovkou.

Pilulka odborník Bc. Marie Siatka říká:

„Rosacea je jedno z nejčastějších onemocnění řešené dermatology. Je charakterizované erytémem na obličeji. Onemocnění se na podzim a v zimních měsících zhoršuje. Rosaceu nelze úplně vyléčit, ale používáním kvalitní kosmetiky, důkladné péči o pokožku a návštěvami u dermatologa je možné onemocnění udržovat v mírné formě a prodlužovat bezpříznakové období.“ 

Ve výjimečných případech při vážnější příznacích může být nasazená i lékařská léčba růžovky. Orální antibiotika se předepisují k léčbě zánětu a pupínků. Výjimečně může být nutné chirurgické odstranění zvětšených nosních tkání.

 

Další možnosti léčby

Kromě tradičních léčebných metod existují i alternativní terapie, které někteří lidé považují za účinné. Tyto metody zahrnují:

 

  • Bylinné léky: Některé byliny, jako je zelený čaj nebo oves, mohou mít protizánětlivé vlastnosti.
  • Akupunktura: Někteří pacienti uvádějí, že akupunktura pomáhá zmírnit příznaky rosacey.
  • Doplňky stravy: Vitamíny a minerály, jako je niacinamid, mohou pomoci snížit začervenání a zánět.

 

Je důležité konzultovat s lékařem před zahájením jakékoli alternativní terapie, aby bylo zajištěno, že je bezpečná a vhodná pro vaši situaci.

 

Co pomáhá na rosaceu?

Trpíte-li rosaceou, budete muset kvůli své citlivé pokožce věnovat větší pozornost svému zdraví, udělat určitá opatření a v některých ohledech změnit svůj životní styl.

 

Používejte vhodné přípravky

 

Při léčbě rosacey je důležité vybírat vhodné dermokosmetické produkty určené pro citlivou pokožku. Také si vyberte neparfémované výrobky bez přidaných vůní a jiných zbytečných chemických látek, které mohou dráždit pokožku. Dále používejte krémy s ochranným faktorem SPF, abyste chránili svou kůži před slunečním zářením a do domácnosti si pořiďte neagre­sivní čistící prostředky. Vyvarujte se produktům, které obsahují alkohol, mentol nebo jiné dráždivé látky.

Upravte jídelníček

 

Jídelníček při rosacee vás bude částečně omezovat. Mezi nevhodné potraviny patří zejména alkohol, káva, pálivé jídlo, ale také fast foody. Naopak mezi potraviny, co je dobré jíst při růžovce, patří ty s obsahem vitamínu Crutinu. Ty lze také užívat jako doplňky stravy.

 

 

Pokud si myslíte, že máte rosaceu, je důležité to konzultovat s dermatologem. Odborník může stanovit správnou diagnózu, doporučit vhodnou léčbu a poskytnout rady, jak se vyvarovat spouštěčům, které mohou zhoršit vaše příznaky.

 

 

Závěr

Rosacea je chronické onemocnění, které může způsobit nepohodlí a sebevědomí. Správná léčba a péče o pokožku mohou významně pomoci zmírnit příznaky a zlepšit kvalitu života postižených jedinců.

Autor článku

Bc. Marie Siatka

Vystudovala jsem obor Ochrany veřejného zdraví na Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Témata zdraví a prevence jsou mi velmi blízká. V současnosti pracuji ve zdravotním ústavu na oddělení mikrobiologie vod, potravin a předmětů běžného užívání. S manželem máme masérský salón, kde se věnujeme nejen uvolňování svalů, ale i komplexní regeneraci těla a mysli. Ve svém volném čase ráda cestuji, chodím po horách nebo se věnuji józe.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.