Sex v těhotenství

Sex v těhotenství: Co je a co není v pořádku? Podnítilo těhotenství váš zájem o sex? Nebo je sex to poslední, na co myslíte? Ať tak či onak, zde je vše, co k tomuto tématu potřebujete vědět.

Sex v těhotenství: Co je a co není v pořádku? Podnítilo těhotenství váš zájem o sex? Nebo je sex to poslední, na co myslíte? Ať tak či onak, zde je vše, co k tomuto tématu potřebujete vědět.

Je v pořádku mít sex během těhotenství?

  • Vaše dítě je v děloze chráněno plodovou vodou a také silnými svaly samotné dělohy 
  • Sexuální aktivita ho nemůže nijak ovlivnit, nemáte-li komplikace (jako je možnost předčasného porodu nebo problémy s placentou) 
  • Pokud je vaše těhotenství bezproblémové, klidně si užívejte vášnivého sexu, jak se vám zachce 
  • Omezit sex v těhotenství vám doporučí gynekolog pouze v případě, že je vaše těhotenství rizikové
  • Pokud jste zdravá, je sex normální součástí těhotenství

Pilulka odborník Ing. Kateřina Jakešová říká:

„Většina párů může pokračovat v sexuálním životě během těhotenství bez problému, pokud není ošetřujícím gynekologem rozhodnuto jinak. Je důležité komunikovat s partnerem o tom, jak se cítíte, a být otevření změnám, které mohou nastat v sexuálních preferencích v důsledku pohodlí. Během těhotenství může docházet k fyzickým a emočním změnám, které mohou ovlivnit sexuální touhu.“

Jaké jsou nejlepší sexuální polohy během těhotenství?

Jestli se cítíte dobře, je většina sexuálních poloh během těhotenství v pořádku. Jak vaše těhotenství postupuje, experimentujte, abyste zjistila, co vám vyhovuje, a které polohy jsou vám příjemné.

Kdy se sexu vyhnout?

Pohlavně přenosná infekce během těhotenství může způsobit vážné zdravotní problémy vám i vašemu dítěti. Vyhněte se všem formám sexu (vaginálnímu, orálnímu i análnímu), pokud má váš partner aktivní nebo nedávno diagnostikovanou sexuálně přenosnou infekci.

Gynekolog může doporučit vyhýbat se sexu, pokud:

  • Máte nevysvětlitelné vaginální krvácení
  • Máte únik plodové vody
  • Váš děložní čípek se začíná předčasně otevírat (cervikální nekompetence)
  • Vaše placenta částečně nebo úplně zakrývá cervikální otvor (placenta praevia)
  • Máte v anamnéze předčasný porod

Co když nechci mít sex?

To je v pořádku. Intimita je víc než sex. Sdílejte své potřeby a obavy se svým partnerem otevřeným a láskyplným způsobem. Pokud nemáte na sex chuť, nenuťte se do něj. A užívejte si jiné formy tělesného kontaktu, jako je mazlení, líbání nebo třeba masírování.

tehotenstvi

Autor článku

Ing. Kateřina Jakešová

Vystudovala jsem obor Výživa a potraviny na České zemědělské univerzitě v Praze. Rozumím tomu, jakým způsobem výživa ovlivňuje lidské zdraví a také trávicím procesům v lidském těle. Jsem převážně odborníkem na výživu dětí, kde čerpám mnohdy z osobních zkušeností. Absolvovala jsem také semestry anatomie a fyziologie, ve kterých se i nadále vzdělávám. Během studií jsem strávila rok v Itálii, kde jsem se naučila obstojně italsky a také to, v čem pro nás může být inspirací středomořská kuchyně. Když zrovna nepíšu články, tak cestuju, hraju volejbal a studuju marketing.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.