Silná menstruace: příčiny, příznaky a řešení

Menstruace – slovo, které pro mnohé ženy představuje měsíční realitu, někdy rutinní, jindy významně ovlivňující každodenní život. Pro některé je menstruace jen malou nepříjemností, která se zařadí do každodenního života bez větších komplikací. Pro jiné však může být menstruace výzvou, která přináší nejen fyzickou, ale i emocionální zátěž. Tím případem je právě silná menstruace.

Obsah

 

Definice silné menstruace

Přestože každá žena prožívá menstruační cyklus jinak, existují určité parametry, které umožňují definovat silnou menstruaci (známou také jako hypermenorea). Silná menstruace se typicky vyznačuje jedním nebo více z následujících kritérií:

  • Krvácení trvající déle než 7 dní
  • Krevní ztráta přesahující 80 mililitrů během jednoho cyklu (což je často obtížné přesně měřit)
  • Notoricky těžké krvácení, které vyžaduje častou výměnu hygienických pot­řeb

Je důležité si uvědomit, že i když jsou tyto parametry užitečné pro lékařské hodnocení, každá žena může vnímat a popisovat svou menstruaci jinak. To, co může být považováno za normální pro jednu, může být významnou změnou pro druhou.

 

Pilulka odborník Ing. Kateřina Jakešová říká:

„Nezapomínejte na dostatečný příjem železa ve stravě nebo pomocí doplňků, aby se předešlo anémii, která může být způsobena velkou ztrátou krve. Pijte hodně vody, aby tělo zůstalo hydratované, a zvažte používání nahřívacího polštáře na břicho, který může pomoci zmírnit bolesti. Pravidelné lehké cvičení, jako je jóga nebo pilates, může také pomoci uvolnit napětí a zmírnit bolest. Dále zkuste omezit příjem soli a kofeinu, které mohou zhoršovat příznaky PMS a zadržování vody v těle.“

Příčiny silné menstruace

Existuje mnoho možných příčin silné menstruace, a identifikace konkrétního důvodu bývá někdy složitá. Mezi časté příznaky patří:

  • Hormonální nerovnováha: Zejména nerovnováha mezi estrogenem a progesteronem může vést k silnějšímu krvácení.
  • Zdravotní problémy: Stavy jako myomy dělohy, polypy, endometrióza nebo adenomyóza mohou zvyšovat objem menstruačního krvácení.
  • Užívání některých léků: Antikoagulační léky nebo některé hormonální léky mohou ovlivnit množství menstruační krve.
  • Věk: Ženy blížící se menopauze často zaznamenávají změny v menstruačním cyklu, včetně silnějšího krvácení.

V některých případech může být silná menstruace příznakem závažnějšího zdravotního problému, jako je například děložní rakovina, proto je důležité konzultovat jakékoli významné změny s lékařem.

Projevy a symptomy

Kromě zvýšeného objemu krvácení existují další symptomy a projevy, které mohou doprovázet silnou menstruaci. Mezi tyto projevy patří:

  • Velké krevní sraženiny: Výskyt větších krevních sraženin během menstruace může být známkou silného krvácení.
  • Prodloužená doba krvácení: Menstruace trvající déle než 7 dní může být dalším indikátorem.
  • Častá výměna hygienických potřeb: Častá výměna hygienických potřeb, jako jsou tampony nebo vložky, může ukazovat na neobvykle silnou menstruaci.
  • Únava a slabost: Pokud silné krvácení způsobí významnou ztrátu krve, může dojít k pocitům únavy nebo slabosti.

Tyto symptomy mívají výrazný dopad na kvalitu života a každodenní aktivity. Je důležité zmínit, že přítomnost těchto symptomů neznamená automaticky zdravotní problém, ale měly by být příležitostí k konzultaci s lékařem, obzvláště pokud jsou změny výrazné nebo náhlé.

Dopad na každodenní život

Silná menstruace může mít významný dopad na různé oblasti každodenního života. Některé z těchto dopadů zahrnují:

  • Fyzické nepohodlí: Intenzivní krvácení může vést k fyzickému nepohodlí, bolesti a únavě.
  • Sociální a pracovní omezení: Silná menstruace může omezovat schopnost účastnit se sociálních nebo pracovních aktivit, zejména pokud jsou symptomy těžko zvladatelné.
  • Emocionální dopady: Obavy a stres spojené se silnou menstruací mohou mít vliv na emocionální pohodu a sebevědomí.

Diagnostika

Správná diagnostika silné menstruace je klíčová pro zajištění adekvátní péče a léčby. Lékaři používají několik metod k určení příčiny a rozsahu problému:

  • Lékařský rozhovor: Diskuse o menstruační historii, symptomech a celkovém zdravotním stavu.
  • Fyzikální vyšetření: Zahrnuje gynekologické vyšetření k posouzení možných abnormit v oblasti pánve.
  • Krevní testy: Můžou být provedeny k vyhodnocení celkového zdravotního stavu a hledání příznaků anémie nebo hormonálních nerovnováh.
  • Zobrazovací metody: Ultrazvuk nebo jiné zobrazovací techniky mohou pomoci identifikovat strukturální abnormality, jako jsou myomy.

V některých případech může být nutné další vyšetření, jako je například hysteroskopie, k detailnějšímu prozkoumání děložní dutiny. Včasná a správná diagnostika je nezbytná pro efektivní léčbu a minimalizaci dopadů silné menstruace na kvalitu života.

Léčba a řešení

Léčba silné menstruace se liší v závislosti na příčině a individuálních potřebách. Některé běžné přístupy zahrnují:

  • Hormonální léčba: Antikoncepční pilulky nebo hormonální vložky mohou pomoci regulovat menstruační cyklus a snížit množství krvácení.
  • Medikamentózní řešení: Léky jako NSAID mohou pomoci snížit krvácení a zmírnit bolest.
  • Chirurgické zákroky: V některých případech, jako jsou myomy nebo polypy, může být chirurgické odstranění nezbytné.
  • Životní styl a domácí léčba: Změny v jídelníčku, pravidelné cvičení a používání teplých obkladů mohou přispět ke zmírnění symptomů.

Důležitým aspektem léčby je také sledování a hodnocení reakce na léčbu, aby se zajistila její účinnost a přizpůsobení individuálním potřebám. Ve spolupráci s lékařem je možné najít optimální způsob léčby.

Prevence a životní styl

Ačkoliv není vždy možné úplně zabránit silné menstruaci, existují kroky, které mohou pomoci snížit její pravděpodobnost nebo závažnost. Tyto kroky zahrnují:

  • Zdravý životní styl: Vyvážená strava bohatá na železo a vitaminy, pravidelné cvičení a správný odpočinek mohou přispět k lepší hormonální rovnováze a celkovému zdraví.
  • Omezení stresu: Techniky řízení stresu, jako je jóga, meditace nebo relaxační techniky, mohou mít pozitivní vliv na menstruační cyklus.
  • Pravidelné lékařské kontroly: Pravidelné návštěvy gynekologa a diskuse o jakýchkoli změnách v menstruačním cyklu mohou pomoci včas identifikovat a řešit potenciální problémy.
  • Informativní přístup: Vzdělávání se o menstruačním zdraví a udržování otevřené komunikace s lékařem může vést k lepšímu porozumění a managementu menstruačního zdraví.

Závěr

Silná menstruace je stav, který může mít významný dopad na život ženy, ale s odpovídající péčí může být účinně řízena. Klíčem je včasná diagnostika, pochopení možných příčin a výběr vhodné léčby ve spolupráci s lékařem. Důležité je také si uvědomit, že každá žena je jedinečná a co funguje pro jednu, nemusí být stejně účinné pro druhou. Nakonec je důležité, aby ženy věděly, že nejsou v tomto boji samy. Hledání podpory u lékařů, rodiny a přátel, stejně jako sdílení zkušeností, může pomoci vytvořit prostředí porozumění a podpory, které je pro zvládání silné menstruace nezbytné.

Zdroje

https://bmcwo­menshealth.bi­omedcentral.com/ar­ticles/10.1186/1472–6874–7–8

https://www.sci­encedirect.com/sci­ence/article/ab­s/pii/S004938481­7300725

https://www.ncbi­.nlm.nih.gov/pmc/ar­ticles/PMC1245­808/

Autor článku

Ing. Kateřina Jakešová

Vystudovala jsem obor Výživa a potraviny na České zemědělské univerzitě v Praze. Rozumím tomu, jakým způsobem výživa ovlivňuje lidské zdraví a také trávicím procesům v lidském těle. Jsem převážně odborníkem na výživu dětí, kde čerpám mnohdy z osobních zkušeností. Absolvovala jsem také semestry anatomie a fyziologie, ve kterých se i nadále vzdělávám. Během studií jsem strávila rok v Itálii, kde jsem se naučila obstojně italsky a také to, v čem pro nás může být inspirací středomořská kuchyně. Když zrovna nepíšu články, tak cestuju, hraju volejbal a studuju marketing.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.