Syndrom polycystických vaječníků: příčiny, příznaky a léčba

Víte, co je syndrom polycystických vaječníků (PCOS) a jaký má dopad na vaše zdraví? Tento článek vás provede světem PCOS, poradí, jak rozpoznat jeho příznaky a co dělat pro efektivní léčbu. Zjistíte jaké jsou příčiny, možnosti diagnostiky a terapie, abyste lépe porozuměli tomuto častému, ale často nesprávně pochopenému zdravotnímu problému.

 

Definice a charakteristika

Syndrom polycystických vaječníků je endokrinologické onemocnění, které se projevuje nerovnováhou hormonů a může vést k řadě zdravotních problémů. Toto onemocnění, často doprovázené tvorbou cyst na vaječnících, ovlivňuje ženy v produktivním věku a jedná se o nejčastější hormonální poruchu u žen. 

 

Příznaky a symptomy

PCOS může mít různé příznaky, od nepravidelné menstruace po nadměrné ochlupení. Tyto příznaky nejenže ovlivňují fyzické zdraví, ale mohou mít i psychický dopad na postižené ženy.

  • Nepravidelná nebo přerušená menstruace: nejčastěji se jedná o méně častou menstruaci nebo o úplnou ztrátou menstruace. To je dáno méně častou nebo zcela chybějící ovulací. Menstruace bývá velmi bolestivá. 
  • Nadměrné ochlupení na těle nebo obličeji: nadměrné ochlupení je dáno zvýšeným množstvím mužských pohlavních hormonů (androgenů) v těle. 
  • Akné a mastná pleť
  • Nadváha: většina pacientech trpí nadváhou nebo obezitou.
  • Zvětšené vaječníky: vaječníky s četnými malými ovariál­ními folikuly ne­bo cystami (po­lycystické vaječníky).
  • Problémy s otěhotněním až neplodnost
  • Problémy se spánkem

Pilulka odborník Bc. Marie Siatka říká:

„Syndrom polycystických vaječníku (PCOS) je endokrinní porucha postihující ženy převážně v produktivním věku a jedná se o nejčastější hormonální poruchu u žen. Onemocnění je způsobené nadměrnou tvorbou mužských pohlavních hormonů. PCOS se vyznačuje zvětšením vaječníku, které se označují jako polycystické, protože jsou obalené shlukem velkých folikulů nebo cyst. To je dáno tím, že nedochází k ovulaci. Ženu trápí porucha menstruačního cyklu, nadměrné ochlupení, akné a problémy s otěhotněním. V případě podezření na PCOS lékař zjišťuje anamnézu, provádí ultrazvukové vyšetření a následuje laboratorní vyšetření hodnot hormonů v těle. Během léčby je důležitý zdravý životní styl, dostatečný pohyb a případně se zahájí hormonální léčba.“

 

Příčiny PCOS

Přesná příčina PCOS není známa, ale vědci identifikovali několik faktorů, které přispívají k vývoji tohoto syndromu:

  • Genetická predispozice
  • Hormonální nerovnováha - podvěsek mozkový (hypofýza) vylučuje více luteinizačního hormonu (LH) a méně folikulos­timulačního hormonu (FSH), než je obvyklé u zdravých žen. Tato nerovnováha sti­muluje produk­ci mužských poh­lavních hormonů (androgenů) ve vaječnících.
  • Vlivy životního prostředí - nadváha, nedostatek pohybu.
  • Insulinová rezistence

 

Diagnostika PCOS

Diagnostika PCOS zahrnuje komplexní hodnocení zdravotního stavu, včetně zjištění anamnézy, labo­ratorních testů a ultraz­vuku pro potvrzení přítomnosti cyst na vaječnících a vyloučení jiných možných příčin příznaků.

V první fázi probíhá rozhovor s lékařem, který zjišťuje anamnézu. Ptá se na pravidelnost menstruace, bolestivost, zjišťuje se rodinná zátěž popřípadě se ptá na výkyvy na váze. 

Dále gynekolog provádí vaginální ultraz­vukové vyšetření. Syndrom polycystických ovarií se pozná podle toho, že ve vaječníku se nachází velké množství malých folikulů, které ztratily schopnost dorůst ve zralé ovariální folikuly. 

Následně se potvrdí diagnóza laboratorními testy na stanovení hladiny hormonů v krvi. Zjišťují se hladiny lutei­nizačního hormonu (LH), folikulostimu­lačního hormonu (FSH), testosteronu, ty­reotropního hormonu (TSH), prolaktinu aj. 

 

Dopady na zdraví a životní styl

PCOS může mít různé dlouhodobé zdravotní důsledky:

  • Neplodnost a problémy s otěhotněním
  • Zvýšené riziko metabolických onemocnění jako je diabetes
  • Dopad na psychické zdraví a sebevědomí

 

Léčba a management

Léčba PCOS je zaměřena na řízení příznaků a prevenci komplikací. V závislosti na individuálních potřebách může zahrnovat změny životního stylu, medikaci nebo chirurgický zákrok. V léčbě PCOS se přistupuje i s ohledem na to, zda si žena přeje mít děti nebo nikoliv. Pokud si pacientka přeje mít děti, často je nutná hormonální sti­mulace vaječníků, jejímž účelem je zrání ovariálních folikulů. V něk­terých případech je otěhotnění možné pouze pomocí umělého o­plodnění (IVF).

Léčebné možnosti:

  1. Hormonální léčba pro regulaci menstruačního cyklu
  2. Léky na snížení hladiny mužských hormonů
  3. Léčba insulínové rezistence

Management PCOS:

Řízení PCOS zahrnuje také dlouhodobé plánování, včetně pravidelné lékařské péče a monitorování možných komplikací.

 

Prevence a životní styl

Ačkoliv nelze PCOS plně předcházet, určité změny v životním stylu snižují riziko vývoje tohoto onemocnění nebo zmírňují jeho symptomy.

Preventivní opatření:

  • Zdravá strava a pravidelný pohyb
  • Udržování zdravé hmotnosti
  • Redukce stresu

Dodržování zdravého životního stylu:

Zdravý životní styl je zásadní pro snížení rizika PCOS a jeho komplikací. Zahrnuje vyváženou stravu, pravidelné cvičení a správný odpočinek. To vše přispívá k celkovému zdraví a pohodě.

 

Závěr

Syndrom polycystických vaječníků představuje komplexní zdravotní výzvu, která si vyžaduje multidisciplinární přístup k léčbě a péči. Jeho porozumění, správná diagnostika a účinná léčba jsou nezbytné pro zlepšení kvality života žen postižených tímto onemocněním. Klíčem k úspěšnému zvládnutí PCOS je integrace zdravého životního stylu a pečlivého sledování zdravotního stavu. Včasná a proaktivní péče může pomoci minimalizovat rizika spojená s PCOS a podporovat celkové zdraví a pohodu.

 

Zdroje

https://www.nzip­.cz/clanek/406-syndrom-polycystickych-ovarii

https://www.cdc­.gov/diabetes/ba­sics/pcos.html

https://www.ncbi­.nlm.nih.gov/pmc/ar­ticles/PMC3737­989/

https://www.who­.int/news-room/fact-sheets/detail/po­lycystic-ovary-syndrome?gclid=Cj0­KCQiA35urBhDCA­RIsAOU7Qwl3CYC28P­Awkq-A0zBxYxms1alWmkMA­ATUE-nt4abshe0YFyC30i­dYaAkbxEALw_wcB

Autor článku

Bc. Marie Siatka

Vystudovala jsem obor Ochrany veřejného zdraví na Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Témata zdraví a prevence jsou mi velmi blízká. V současnosti pracuji ve zdravotním ústavu na oddělení mikrobiologie vod, potravin a předmětů běžného užívání. S manželem máme masérský salón, kde se věnujeme nejen uvolňování svalů, ale i komplexní regeneraci těla a mysli. Ve svém volném čase ráda cestuji, chodím po horách nebo se věnuji józe.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.