Syndrom toxického šoku: příčiny, příznaky a prevence

Syndrom toxického šoku (TSS) je závažný a potenciálně smrtelný stav způsobený infekcí. Syndrom toxického šoku je toxická reakce organismu na toxiny produkované některými bakteriemi, zejména zlatým stafylokokem. Toxiny stimulují uvolňování cytokinů, což může vést až k multiorgánovému selhání. Je důležité rozpoznat příznaky co nejdříve a zahájit léčbu, aby se předešlo možným komplikacím.
 

Obsah

  1. Příčiny syndromu toxického šoku
  2. Příznaky syndromu toxického šoku
  3. Diagnostika
  4. Léčba syndromu toxického šoku
  5. Prevence
  6. Závěr
  7. Zdroje
pilulka

Příčiny syndromu toxického šoku

Syndrom toxického šoku může vzniknout jako reakce na toxiny produkované bakteriemi Staphylococcus aureus, jako je TSST-1 (Toxic Shock Syndrome Toxin – 1) a v menší míře Streptococcus pyogenes, produkující pyrogenní toxiny A a B. Tyto bakterie jsou často přítomny na kůži a v nose, přičemž běžně žádné problémy nezpůsobují. Avšak za určitých okolností mohou produkovat toxiny, které způsobují TSS.

Mezi rizikové faktory typicky patří:

Menstruační pomůcky

Největším rizikem při používání tamponů nebo menstruačních kalíšků je jejich nedostatečná výměna. Řiďte se pokyny na obalech produktů a vždy je vyměňujte nejpozději po osmi hodinách.

Rány a chirurgické zákroky

Pokud je rána nebo chirurgické místo infikována bakteriemi produkujícími toxiny, může to vyvolat syndrom toxického šoku.

Komplikace při porodu

Vzácně může TSS vzniknout po porodu nebo také potratu.

Pilulka odborník Bc. Marie Siatka říká:

„Syndrom toxického šoku je velice závažné horečnaté onemocnění. Je způsobené systémovou imunitní odpovědí na toxiny, nejčastěji produkované Stap­hyloccocus aureus nebo Strep­tococcus pyogenes.

Rizikové faktory pro vznik syndromu toxického šoku jsou operační rány a jejich následná infekce nebo nedostatečná hygiena při používání vaginálních tampónu. Pro záchranu pacienta se musí co nejrychleji rozpoznat projevy a diagnóza toxického šoku a okamžitě zahájit léčba – nejčastěji podáváním antibiotik, aby se předešlo multiorgánovému selhání."

Příznaky syndromu toxického šoku

Příznaky syndromu toxického šoku se mohou objevit poměrně rychle. Patří mezi ně:
 


Také může dojít k dalším komplikacím, jako je selhání ledvin, záněty srdce a jater nebo krvácení do plic.

Diagnostika

Pokud jste si přečetli výše zmíněné příznaky, možná vás napadlo, že takto se přece projevuje i celá řada jiných nemocí. A je tomu skutečně tak. Právě z toho důvodu může být diagnóza syndromu toxického šoku poměrně komplikovaná. Lékaři se proto spoléhají na několik diagnostických metod.

Odebrání vzorků z ran, krve, nosního mazu nebo vaginálního výtoku může pomoci identifikovat přítomnost bakterií způsobujících TSS. Krevní testy mohou ukázat přítomnost stafylokokových nebo streptokokových toxinů a také mohou odhalit nízký počet krevních destiček a jiné změny charakteristické pro TSS.

V případě podezření na postižení centrálního nervového systému se provádí lumbální punkce, která spočívá v odebrání vzorku mozkomíšního moku ze spodní části páteře.

Léčba syndromu toxického šoku

Odborná léčba syndromu toxického šoku je zásadní a musí začít co nejdříve. Anti­biotika se používají k ničení bakterií a zastavení produkce toxinů, nejčastěji se podává oxacilin u stafylokokové infekce, případně penicilin u infekce způsobené streptokokem. 

Dále se podávají imunoglobuliny, které mohou pomoci neutralizovat toxiny v krvi. V závažných případech může být potřebná intenzivní péče, včetně podpory dýchání a krevního oběhu.

Prevence

Ačkoli ne vždy lze zabránit vzniku TSS, existuje několik opatření, která mohou snížit riziko.
 

  • Řádná hygiena: Pravidelné mytí rukou a pečlivé čištění ran může snížit riziko infekce. Přípravky na ošetření ran by měly být po ruce v každé domácí lékárničce. To platí i o dodržování opatření k zamezení postoperačních infekcí. 
  • Správné používání tamponů: Používání tamponů s nižší absorpční kapacitou, přírodní varianty tamponů, nebo vložky. V každém případě je důležitá jejich pravidelná výměna.
  • Včasná léčba: Rychlá léčba stafylokokových a streptokokových infekcí může zabránit vývoji TSS.

Závěr

Syndrom toxického šoku je vážný akutní stav, který vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc. Přestože je spojen s různými rizikovými faktory, například používáním tamponů, může postihnout prakticky kohokoli. Klíčem k úspěšné léčbě je rychlá diagnostika a včasná léčba. Prevence a informovanost o rizikových faktorech a symptomech jsou zásadní pro snížení rizika vývoje TSS.

Tento článek je určen pouze pro vzdělávací účely a nenahrazuje odbornou lékařskou radu. Pro konkrétní doporučení se vždy poraďte s kvalifikovaným zdravotnickým pracovníkem.

Zdroje

https://www.nhs­.uk/condition­s/toxic-shock-syndrome/

https://www.web­md.com/women/un­derstanding-toxic-shock-syndrome-basics

https://www.ncbi­.nlm.nih.gov/bo­oks/NBK459345/

https://szu.cz/te­mata-zdravi-a-bezpecnosti/a-z-infekce/s/sta­fylokokove-nakazy/syndrom-toxickeho-soku

Autor článku

Bc. Marie Siatka

Vystudovala jsem obor Ochrany veřejného zdraví na Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Témata zdraví a prevence jsou mi velmi blízká. V současnosti pracuji ve zdravotním ústavu na oddělení mikrobiologie vod, potravin a předmětů běžného užívání. S manželem máme masérský salón, kde se věnujeme nejen uvolňování svalů, ale i komplexní regeneraci těla a mysli. Ve svém volném čase ráda cestuji, chodím po horách nebo se věnuji józe.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.