Zpět do poradny
Dotaz z 14. 5. 2024

Účinnost antibiotik na ureaplazmu

Nemoci a příznaky

Dobrý den, jsem týden po léčbě Doxyhexal 200 mg pro lécbu ureaplazmy v ústí močové trubice. Celkem jsem užívala léky 20 dní jednu tbl denně. Ale stále cítím nepříjemný pocit v uretře, je možné že léky tak silné nemuseli bakterii vyléčit? Mám jít po menstruaci na kontrolní stěr. V případě pozitivity by se opět nasazovali antibiotika? Děkuji

Na dotaz odpovídá:

Mgr. Martina Macfeldová

Dobrý den,
léčba ureaplasmové infekce obvykle zahrnuje podávání antibiotik, jako jsou tetracykliny ( Doxybene, Doxyhexal ), makrolidy ( Sumamed, Azitrox ) nebo fluorochinolony ( Ofloxin, Ciplox ).
Důležité je také provést léčbu u obou sexuálních partnerů, i když druhý z nich nemá symptomy, aby se předešlo opakovanému přenosu infekce. Po dobu léčby je nutná sexuální abstinence. Důležité je užívat předepsaná antibiotika přesně podle pokynů lékaře a dokončit celý průběh léčby, i když se symptomy zlepší. To pomůže zabránit opětovnému výskytu infekce a vytvoření rezistence na antibiotika.

Užívání antibiotik může narušit střevní mikroflóru, a proto je důležité začlenit do léčby i probiotika 1 tobolku 1-2x denně během jídla. Probiotika pomáhají obnovit rovnováhu, snižují riziko vedlejších účinků antibiotik a posilují imunitní systém. Doporučuje se užívat probiotika během a po užívání antibiotik a dodržovat dvouhodinový odstup od antibiotik pro optimální podporu zdraví zažívacího traktu.

Důležitým aspektem diagnostiky je také rozlišení mezi přítomností ureaplasmové infekce a tzv. asymptomatickou kolonizací ( bezpříznaková ), která nemusí vyžadovat léčbu.

Jestli máte opakovanou infekci či se jedná o superinfekci ( druhá infekce nasedající na předchozí infekci a způsobuje ji jiný patogen než ten, který způsobil původní infekci ) se zjistí z kultivace moči či ze vzorku urogenitálního traktu. V případě pozitivity záleží na celkovém zhodnocení aktuálního zdravotního stavu pacienta a rozhodnutí o dalším postupu lékařem.

S přáním pěkného dne Martina Macfeldová

Užitečné?

Doporučené produkty

Doporučené kategorie

Podobné dotazy

Nejnovější dotazy

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.

Všechny dotazy