Ureaplasma

Ureaplasma patří mezi bakterie, které mohou ovlivnit lidské zdraví zejména v oblasti urogenitálního systému. Hlavním způsobem přenosu je pohlavní styk. Infekci často charakterizuje pá­lení při močení i několik dalších symptomů, na které se v článku podrobněji zaměříme, stejně jako na preventivní opatření a léčbu.
 

Obsah článku

  1. Co je ureaplasma
  2. Přenos a rizikové faktory
  3. Symptomy a dopady
  4. Diagnostika a testování
  5. Léčba ureaplasmy
  6. Prevence a životní styl
  7. Vztah k neplodnosti a těhotenství
  8. Závěr
  9. Zdroje

 

Co je ureaplasma

Ureaplasma je rod bakterií, který patří do skupiny mykoplazmat. Tyto bakterie jsou známé tím, že nemají buněčnou stěnu, což je činí jedinečnými v mikrobiologickém světě. Ureaplasma se běžně vyskytuje v urogenitálním traktu u mužů i žen, kde může zůstat bez příznaků, ale v některých případech může způsobovat různé zdravotní komplikace, včetně infekcí močových cest, zánětů a souvisejících problémů s reprodukčním zdravím.

 

Přenos a rizikové faktory

Ureaplasma se nejčastěji přenáší sexuálním kontaktem. Mezi rizikové faktory tak patří častá změna sexuálních partnerů, nechráněný sex a předchozí historie urogenitálních infekcí. Také se může přenést z matky na dítě během porodu. Rovněž osoby s oslabeným imunitním systémem mohou být více náchylné k infekcím ureaplasmou.

 

U mnoha lidí může ureaplasma zůstat přítomna bez výskytu jakýchkoli symptomů, což ztěžuje její identifikaci a může přispívat k jejímu nevědomému šíření.

 

Symptomy a dopady

Ačkoli mohou být projevy bakteriální infekce u žen poněkud specifičtější a viditelnější, u mužů může být ureaplasma také velice nepříjemná:

 

  • Pálení při močení: Jedním z častých symptomů infekce ureaplasmou je pálení nebo nepříjemný pocit při močení.
  • Vaginální výtok: U žen může infekce ureaplasmou způsobovat zvýšený vaginální výtok, který je někdy doprovázen zápachem.
  • Pánevní bolest: Bolest v oblasti pánve může být dalším příznakem, zejména pokud dojde k rozšíření infekce.
  • Krvácení mimo menstruační cyklus: Některé ženy mohou zaznamenat neobvyklé krvácení mimo běžný menstruační cyklus.
  • Problémy s plodností: Ureaplasma může mít negativní dopad na plodnost, a to jak u mužů, tak u žen.

Podpořte svou imunitu pro boj s infekcemi

Pilulka odborník Mgr. Dominika Zourková říká:

„Pokud vám byla předepsána antibiotika z řady tetracyklinů, jako jsou Doxybene, Doxyhexal a Deoxymykoin, pamatujte, že tato léčiva mohou být ovlivněna kationty, a proto je vhodné udržovat 2–3 hodinový odstup od doplňků stravy a léčiv obsahujících hořčík, hliník, vápník, železo a zinek. Ionty vápníku jsou také obsaženy v mléce, mléčných výrobcích, ovocných nápojích a antacidech, a proto je vhodné být opatrný při jejich kombinaci s tetracykliny. 

 

Pokud jde o chinolony, jako jsou Ciprofloxacin, Norfloxacin nebo Ofloxacin, dávejte pozor na omezení potravy obsahující kationty, platí zde stejné potravinové omezení jako u tetracyklinů. Rovněž omezte fyzickou aktivitu, abyste minimalizovali riziko vzniku tendinitidy a ruptur šlach, zejména Achillovy šlachy.

 

Užívání antibiotik může narušit střevní mikroflóru, a proto je klíčové začlenit do léčby i probiotika. Tyto živé mikroorganismy pomáhají obnovit rovnováhu, snižují riziko vedlejších účinků antibiotik a posilují imunitní systém. Doporučuje se užívat probiotika během a po užívání antibiotik a dodržovat dvouhodinový odstup od antibiotik pro optimální podporu zdraví zažívacího traktu.“

 

Diagnostika a testování

Diagnostika ureaplasmové infekce obvykle zahrnuje kultivaci vzorku moči nebo vzorků z urogenitálního traktu. Moderní metody, jako je polymerázová řetězová reakce (PCR), mohou detekovat přítomnost ureaplasmové DNA a jsou vysoce citlivé a specifické.

 

Důležitým aspektem diagnostiky je také rozlišení mezi přítomností ureaplasmové infekce a tzv. asymptomatickou kolonizací, která nemusí vyžadovat léčbu. V případě potíží s plodností nebo komplikací těhotenství může být testování na ureaplasmu doporučeno jako součást širšího vyšetření.

 

Léčba ureaplasmou

Léčba ureaplasmové infekce obvykle zahrnuje podávání antibiotik, jako jsou tetracykliny nebo makrolidy. V případě, že infekce ureaplasmou souvisí s problémy s plodností nebo komplikacemi v těhotenství, léčba může být přizpůsobena konkrétní situaci jedince. Vždy je důležité konzultovat léčebný plán s lékařem a dodržovat předepsaný režim léčby.

 

Důležité je také provést léčbu u obou sexuálních partnerů, i když druhý z nich nemá symptomy, aby se předešlo opakovanému přenosu infekce.

 

Prevence a životní styl

Prevence infekce ureaplasmou zahrnuje několik klíčových aspektů. Pravidelné testování a zdravotní kontroly, zejména u osob s rizikovým sexuálním chováním, mohou pomoci včas identifikovat a léčit infekci. Použití kondomů během pohlavního styku snižuje riziko přenosu ureaplasmou a dalších sexuálně přenosných infekcí.

 

Udržování zdravého životního stylu, včetně vyvážené stravy a dostatečného odpočinku také podporuje silnější imunitní systém, což může pomoci v prevenci infekcí obecně. Je důležité se vyhýbat rizikovým sexuálním praktikám a podporovat otevřenou komunikaci s partnery o sexuálním zdraví.

 

Vztah k neplodnosti a těhotenství

Ureaplasma může hrát podstatnou roli v problémech s plodností a může též ovlivnit průběh těhotenství. U žen může infekce ureaplasmou vést k zánětům, které mohou ovlivnit plodnost, a během zase těhotenství může zvyšovat riziko předčasného porodu a nízké porodní hmotnosti.

 

Je proto důležité, aby ženy plánující těhotenství i ty již těhotné byly pravidelně testovány a v případě potřeby léčeny, aby se minimalizovalo riziko komplikací spojených s ureaplasmou. Odborná péče v průběhu těhotenství je klíčová pro zajištění zdraví jak matky, tak dítěte.

 

Závěr

Ureaplasma je mikroorganismus, který může mít významný dopad na zdraví jedince. Důležité je povědomí o možných cestách přenosu, rizikových faktorech a významu prevence. Včasná diagnostika a efektivní léčba jsou klíčové pro minimalizaci rizik spojených s touto infekcí. Vzhledem k potenciálním dopadům na plodnost a těhotenství je zvláště důležité, aby ženy byly informovány a pravidelně testovány.

 

Tento článek je určen pouze pro vzdělávací účely a nenahrazuje odbornou lékařskou radu. Pro konkrétní doporučení se vždy poraďte s kvalifikovaným zdravotnickým pracovníkem.

 

Zdroje

https://www.na­ture.com/arti­cles/pr2009127

https://www.me­dicalnewstoda­y.com/articles/321636

https://www.sci­encedirect.com/to­pics/biochemis­try-genetics-and-molecular-biology/ureaplasma-urealyticum

https://www.he­althline.com/he­alth/ureaplas­ma

https://emedi­cine.medscape­.com/article/231470-overview?form=fpf

https://pubmed­.ncbi.nlm.nih­.gov/25865969/

https://www.web­md.com/a-to-z-guides/mycoplasma-infections

https://www.me­dicinenet.com/is_u­reaplasma_an_std/ar­ticle.htm

 https://www.u­rologiepropra­xi.cz/pdfs/uro/2017/05/0­3.pdf

Autor článku

Mgr. Dominika Zourková

Po absolvování Farmaceutické fakulty Masarykovy univerzity jsem se připojila k profesionálům ve zdravotnickém odvětví jako lékárnice. S nabytými zkušenostmi z renomované nemocnice IKEM a práce v řetězové lékárně se snažím poskytnout péči a informace na míru. Kromě toho se rovněž věnuji psaní článků, které mají za cíl přiblížit a řešit vaše zdravotní otázky. Mimo pracovní dobu mě najdete často v horách, kde zdolávání vrcholů udržuje mou mysl v kondici a připravenou na zodpovězení vašich otázek.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.