Vaginální mykóza: Příčiny, léčba a prevence

Obsah článku

  1. Co je to vaginální mykóza?
  2. Typické příznaky vaginální mykózy
  3. Příčiny vzniku vaginální mykózy
  4. Vaginální mykóza a sex
  5. Léčba vaginální mykózy
  6. Neléčená vaginální mykóza
  7. Prevence vaginální mykózy

 

Co je to vaginální mykóza?

Vaginální mykóza je nepříjemný zdravotní problém, který postihuje mnoho žen po celém světě. Je způsobena přemnožením bakterií nebo kvasinek, zejména Candida albicans, v pochvě. Ty jsou přirozenou součástí vaginální mikroflóry, ale v určitých situacích může dojít k jejich přemnožení, což vede k vzniku mykózy.

 

Typické příznaky vaginální mykózy

Tento problém je nepříjemný, způsobuje diskomfort a řadu doprovodných obtěžujících jevů. Mezi nejčastější příznaky vaginální mykózy patří:

  • Svědění a pálení v oblasti genitálií
  • Zarudnutí a otok vnějších genitálií
  • Hustý, nezapáchající výtok podobný tvarohu
  • Bolest nebo pálení při močení a při pohlavním styku

 

Příčiny vzniku vaginální mykózy

Ačkoli kvasinky jsou přirozenou součástí vaginální mikroflóry, existuje několik faktorů, které mohou narušit rovnováhu a vést k jejich přemnožení. Mezi tyto faktory patří:

  • Zapaření vagíny (např. v důsledku nošení neprodyšného oblečení).
  • Užívání antibiotik, která mohou narušit přirozenou mikroflóru.
  • Užívání hormonální antikoncepce.
  • Těhotenství, kdy dochází k hormonálním změnám.
  • Nedostatečná kompenzace diabetu.
  • Špatná hygiena.
  • Používání nevhodných agresivních přípravků namísto prostředků pro intimní péči.
  • Oslabený imunitní systém.
  • Stres.

 

Vaginální mykóza a sex

Ačkoli vaginální mykóza není považována za pohlavní nemoc, může být přenesena mezi partnery prostřednictvím pohlavního styku, včetně orálního. Je důležité si uvědomit, že muži mohou být přenašeči mykózy, i když nemají žádné viditelné příznaky. Proto je doporučeno, aby oba partneři zvážili léčbu, pokud jeden z nich má příznaky mykózy.

 

Bakteriální vaginóza vs. Vaginální mykóza

Rozlišit mezi bakteriální vaginózou a vaginální mykózou znamená klíčový rozdíl ve správném diagnostikováním a léčbě. Tato dvě onemocnění mají odlišné příčiny a vyžadují specifický přístup.
 

  • Bakteriální vaginóza: Příčinou jsou bakterie. Projevuje se vodnatým, mléčným, bílým nebo šedým lepkavým výtokem, který nese charakteristický zápach po rybách. Překvapivě však pálení a svědění většinou nejsou přítomny. Konzultace s lékařem je nezbytná.
  • Vaginální mykóza: Původcem jsou kvasinky. Projevuje se lokálním zarudnutím, hustým, tvarohovitým (hrudkovitým) bílým výtokem, který však není doprovázen rybím zápachem. 

 

 

Léčba vaginální mykózy

Léčba vaginální mykózy zahrnuje použití antimykotických léků, které mohou být k dispozici ve formě mastí, krémů nebo vaginálních tablet. Pro méně závažné případy mohou být účinné volně prodejné léky. Nejčastěji jsou používaná antimykotika, mezi něž patří klotrimazol, ekonazol a nystatin. K pod­půrné léčbě lze také využít vaginální výplach či globule s dezinfekčním účinkem. Konkrétně se jedná např. o přípravky známe pod obchodním názvem jako Globulus cum natrio tetraborico, Rosalgin a Ginexid. Pokud preferujete přípravky přírodního původu, je vhodný např. Femigel. Další možností je také zvýšení kyselosti prostředí buď za pomocí canesbance, lactofeel nebo lactobacilů (Fermalac, Gynimun, Idelyn). Doplněním laktobacilů podpoříte zvýšení kyselosti prostředí a tím vrátíte poševní pH do původního stavu. Jejich růst podpoříte prebiotiky, které se často nacházejí už součástí léčivých přípravků. 

Pokud však příznaky přetrvávají nebo se opakují, je důležité konzultovat problém se svým gynekologem. Lékař může předepsat silnější léky. Také lze u lékaře provést další testy k určení  přesné příčiny, aby mohl být léčený přímo spouštěč. 

 

 

Neléčená vaginální mykóza

Neléčená vaginální mykóza může mít řadu komplikací, které vám ještě více znepříjemní život. Může se šířit do dalších částí těla a způsobit různé zdravotní problémy, jako je zánět ústní dutiny (moučnivka) nebo komplikace při hojení drobných poranění. U těhotných žen může neléčená mykóza vést k přenosu infekce na novorozence během porodu.

 

Prevence vaginální mykózy

Prevence je klíčová k zabránění vzniku vaginální mykózy. V mnoha případech jí lze účinně předcházet. Doporučuje se:

  • Vyhnout se nošení neprodyšného spodního prádla.
  • Rychle se převléknout z mokrého oblečení, například po plavání nebo cvičení.
  • Omezit používání parfémovaných nebo jinak agresivních hygienických produktů v oblasti genitálií.
  • Pravidelně měnit a správně aplikovat menstruační produkty.
  • Ne příliš časté navštěvování veřejných bazénů či vířivek.
  • Nekoupat se příliš často ve velmi horké vodě.
  • Nezanedbávat léčbu cukrovky, imunitních problémů a dalších nemocí.
  • Omezte počet sexuálních partnerů a užívejte prezervativ bez dráždivých složek (parfemace, latex).
  • V průběhu léčby antibiotiky nezapomeňte užívat probiotika, popřípadě ochranné tampony na koupání (např. Senta Protect).

 

Závěr

Vaginální mykóza je běžným zdravotním problémem, který může postihnout ženy všech věkových kategorií. Ačkoli může být nepříjemná a způsobovat řadu obtíží, je obvykle dobře léčitelná s vhodnými léky. Klíčem k úspěšné léčbě je rychlá diagnóza a následná léčba podle doporučení lékaře.

Prevence je nejlepším způsobem, jak se vyhnout vaginální mykóze. Dodržováním jednoduchých hygienických návyků a pozorností k rizikovým faktorům můžete výrazně snížit riziko vzniku této infekce.

Pokud máte podezření na vaginální mykózu, je důležitá konzultace se gynekologem. Lékař vám může poskytnout potřebné informace, doporučit vhodnou léčbu a poskytnout rady k prevenci opětovného opakování tohoto problému.

 

Článek je pouze informativního charakteru a nenahrazuje lékařské vyšetření. V případě problémů se obraťte na odborníka.

 

Zdroje

 

https://www.nzip­.cz/clanek/418-bakterialni-vaginalni-infekce

https://pubmed­.ncbi.nlm.nih­.gov/30594321/

https://pubmed­.ncbi.nlm.nih­.gov/35120697/

Pilulka odborník Mgr. Dominika Zourková říká:

„Základní prevencí vaginální mykózy je užívání přípravků, které jsou přímo speciálně určeny pro intimní hygienu a podporují přirozenou bariéru. V případě výskytu infekce byste měla omezit příjem jednoduchých cukrů na minimum. Zahajte léčbu antimykotickými léky a podpořte ji, jak vaginálními výplachy, tak i globulemi s dezinfekčním účinkem, případně probiotiky. Léčbu nepodceňujte a v případě neustupujících nebo opětovných potíží navštivte svého ošetřujícího lékaře."

Autor článku

Mgr. Dominika Zourková

Po absolvování Farmaceutické fakulty Masarykovy univerzity jsem se připojila k profesionálům ve zdravotnickém odvětví jako lékárnice. S nabytými zkušenostmi z renomované nemocnice IKEM a práce v řetězové lékárně se snažím poskytnout péči a informace na míru. Kromě toho se rovněž věnuji psaní článků, které mají za cíl přiblížit a řešit vaše zdravotní otázky. Mimo pracovní dobu mě najdete často v horách, kde zdolávání vrcholů udržuje mou mysl v kondici a připravenou na zodpovězení vašich otázek.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.