Zalehlé ucho: příčiny a léčba

Zalehlé ucho, běžný zdravotní problém, se objevuje u lidí všech věkových skupin. Tento stav, který může být dočasný nebo trvalý, obvykle způsobuje nepohodlí a narušení sluchu. Jak se to vlastně stane, že vám zalehne ucho a jak se toho co nejrychleji zbavit?

 

Obsah

  1. Příčiny zalehlého ucha
  2. Symptomy a diagnostika
  3. Dopady na každodenní život
  4. Domácí léčba a babské rady
  5. Profesionální léčba
  6. Prevence
  7. Závěr
  8. Zdroje
pilulka

Příčiny zalehlého ucha

Zalehlé ucho může mít řadu příčin, od těch jednoduchých až po složité. Některé z nejčastějších zahrnují:

  • Blokace ušního kanálu, například z ušního mazu
  • Změny tlaku během cestování letadlem nebo potápění
  • Záněty, jako je rýma nebo sinusitida
  • Voda uvíznutá v uchu po plavání

Pilulka odborník Mgr. Martina Macfeldová říká:

„K zalehnutí ucha stačí skutečně jen maličkost. Můžete si ho přivodit potápěním, létáním i čištěním uší vatovými tyčinkami. Také jde ale o jeden z příznaků zánětu středního ucha nebo jiných onemocnění. Pokud máte zalehlé ucho déle než týden a bolí vás, určitě neváhejte s návštěvou ORL lékaře.


V mnoha případech je zalehnutí ucha způsobeno blokádou Eustachovy trubice. K jejímu odblokování může pomoct velmi jednoduchý trik zvaný Valsalvův manévr. Při něm se nejprve pořádně nadechnete a zadržíte dech. Poté zmáčknete obě nosní křídla k sobě a se zavřenými ústy se snažíte pomalu vydechnout.“

Symptomy a diagnostika

Zalehlé ucho se nejčastěji projevuje následujícími způsoby:

 

  • Tlumený nebo zhoršený sluch
  • Pocit plnosti nebo tlaku v uchu
  • Bolest ucha nebo okolo něj
  • Závratě nebo jiné rovnovážné problémy

 

Diagnostika zalehlého ucha zahrnuje odebrání anamnézy, lékařské vyšetření a v případě potřeby další testy, jako je audiometrie nebo CT sken.

 

Dopady na každodenní život

Zalehlé ucho může významně ovlivnit každodenní život, zvláště pokud je problém dlouhodobý nebo se opakuje. Snížení kvality sluchu může především komplikovat komunikaci. Pro­blémy s rovnováhou mohou zase ovlivnit mobilitu a celkovou stabilitu. Dlouhodobé zalehnutí může vést ke komplikacím jako je zánět středního ucha

 

Domácí léčba a babské rady

Někdy je možné zalehlé ucho léčit doma za pomoci sprejů a kapek nebo jednoduchých metod nebo tradičních babských rad. Přírodní a domácí metody mohou zahrnovat:

 

  • Lehké masírování okolo ucha a čelisti
  • Použití teplých obkladů
  • Mírné skákání na jedné noze

Pilulka odborník Mgr. Martina Macfeldová říká:

„Kromě zívání, žvýkání žvýkačky či polykání, což jsou běžné techniky na vyrovnání tlaku v uších, můžete vyzkoušet i teplé zábaly. Doporučuje se obklad z heřmánku, který povaříte v mléce. Teplý obklad se přikládá přímo na ucho i za něj. Neměl by se ale používat v případech, kdy je zalehnutí ucha způsobeno zánětem.


Další možností je kápnout do ucha pár kapek jedlého oleje (třeba olivového), který je nahřátý na teplotu těla. Olej se nechává působit 10–15 minut. Poté by se měl nechat z uší samovolně odtéct. Zkusit můžete také inhalaci horké páry, která má podobné účinky jako teplé obklady. Podle někoho také na zalehlé ucho pomáhá vincentka.“

Profesionální léčba

Profesionální léčba zalehlého ucha závisí na příčině problému. Někdy je nutný lékařský zásah, abyste zabránili dalším komplikacím. Platí to zejména v případech, kdy pociťujete:

 

  • Přetrvávající bolest nebo tlak v uchu
  • Problémy s rovnováhou nebo trvalé zhoršení sluchu
  • Příznaky, které se nezlepšují nebo dokonce zhoršují

 

V závislosti na příčině léčba zahrnuje výplach ucha, předpis léků, jako jsou antibiotika nebo kortikosteroidy, nebo dokonce chirurgický zákrok v případě vážnějších problémů.

 

Prevence

Prevence zalehlého ucha zahrnuje několik klíčových kroků, které pomohou snížit riziko vzniku tohoto problému:

 

  • Vyhněte se strkání jakýchkoliv předmětů do ucha.
  • Chraňte uši před vodou při plavání.
  • Zvyšte opatrnost při cestování letadlem, pomáhá polknutí naprázdno nebo cucání bonbonů.
  • Udržujte dobrý stav nosních dutin a v případě alergií dbejte na správnou léčbu. Více o alergiích ZDE.
  • Pravidelné lékařské kontroly a správná hygiena uší jsou také důležité pro zachování zdravého sluchu.

Škodí vatové tyčinky?

Zajímá vás, jak jsou na tom vatové tyčinky ve vztahu k čištění ucha? Hrozí, že tyčinku zavede příliš hluboko do ucha a můžete se poranit. Dobré řešení na odstranění ušního mazu to není ani z toho důvodu, že ho vlastně ještě více zastrčí dovnitř ucha. Ideální jsou tedy speciální roztoky, někomu vyhovuje používání ušních svíček, které ušní maz teplem uvolní.

Závěr

Zalehlé ucho je běžným problémem, který může způsobit nepříjemnosti a komplikace, ale většinou je dobře léčitelný. Důležité je rozpoznat příznaky a vyhledat lékařskou pomoc, pokud se problémy objeví opakovaně nebo jsou doprovázeny silnou bolestí nebo jinými komplikacemi. Pokud máte problémy se zalehlým uchem, neváhejte vyhledat lékařskou pomoc. Správná diagnóza a léčba jsou nezbytné pro prevenci dlouhodobých komplikací a zachování kvality vašeho sluchu.

 

Tento článek je určen pouze pro vzdělávací účely a nenahrazuje odbornou lékařskou radu. Pro konkrétní doporučení se vždy poraďte s kvalifikovaným zdravotnickým pracovníkem.

 

Zdroje

https://www.he­alth.harvard.e­du/diseases-and-conditions/why-do-my-ears-feel-clogged

https://www.me­dicalnewstoda­y.com/articles/321547

https://www.me­dicalnewstoda­y.com/articles/319421

Autor článku

Mgr. Martina Macfeldová

Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Od 90. let se nepřetržitě věnuji praktickému lékárenství, přičemž se také zajímám o novinky ve světě farmacie. Důkladně zjišťuji složení produktů, které jsou dostupné v zahraničí a u nás zatím ne. Volný čas především trávím s rodinou, se kterou velmi ráda chodím do přírody a po horách. Aktivně se také věnuji focení, volejbalu a posilovně.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.