Žaludeční vředy: příčiny, příznaky a léčba

Žaludeční vředy představují zá­nětlivé onemocnění sliznice trávicího traktu. Běžně se také setkáváme s termínem vředová choroba gastroduodenální. Vředová infekce se obvykle nachází nejen v žaludku (gaster), ale také ve dvanáctníku (duodenum), případně v jícnu. Peptické vředy je společné označení pro žaludeční a dvanáctníkové vředy. Během svého života se s touto diagnózou setká zhruba každý desátý Čech. 

Co tedy jsou žaludeční vředy?

Toto zánětlivé onemocnění způsobují defekty na sliznici žaludku nebo dvanáctníku. Žaludek (gaster, ventriculus) je dutý orgán, který má za funkci mechanické a chemické zpracování tráveniny, dále také míšení a zpracování před dalším posunem do tenkého střeva. U člověka se jedná o rozšířenou část trávicí trubice, která navazuje na jícen a dále pokračuje jako dvanáctník. Svalový vak je uložen v dutině břišní pod levou klenbou brániční, nacházející se mezi slezinou a játry. Sliznice žaludku u zdravého člověka je pokryta hlenem, který ji chrání před působením agresivních žaludečních šťáv. Tyto šťávy obsahují trávicí enzymy a kyselinu chlorovodíkovou. Při oslabení hlenové vrstvy, nejčastěji působením vnějších vlivů, dojde k poškození žaludeční sliznice. V takto narušeném místě vzniká vřed.
 

Žaludeční vředy jsou nejčastěji diagnostikovány u lidí nad 60 let, častěji pak u mužů. Běžně se však setkáváme s tímto onemocněním i u mladších pacientů. Nemoc je také podmíněna geneticky a nezřídka se s ní setkáváme opakovaně

Příčiny vzniku žaludečních vředů

  • Nadměrná spotřeba léků proti bolesti (NSAID), tzv. nesteroidních antiflogistik, jedná se například o ibuprofen, kyselinu acetylsalicylovou, diklofenak atd.), které se často používají při bolesti zad a kloubů, užívání glukortikoidů,
  • Infekce bakterie Helicobacter pylori – Dříve šlo hlavně o přenos z člověka na člověka, nejčastěji v rámci jedné rodiny. V současné době nakažení touto bakterií ubývá. Pro snadné zjištění přítomnosti bakterie Helicobacter pylori můžete opatřit jednoduchý domácí test,
  • Prodělání těžkých nemocí nebo popálenin,
  • Vzácné onemocnění Zollingerův-Ellisonův syndrom, které způsobuje nadprodukci žaludečních šťáv.
     

Zhoršení a pomalejší hojení žaludečních vředů dále podporuje špatná životospráva, kouření, nadměrná konzumace alkoholu a časté vystavení stresu. Konzumace pikantních, tučných a kořeněných jídel má vliv na pomalejší hojení žaludeční sliznice a dalších orgánů. Kouření narušuje produkci hlenu a způsobuje nadměrnou produkci žaludečních šťáv. 

 

Příznaky žaludečních vředů

Tím, že je přítomnost žaludečních vředů často ovlivněna přítomností bakterie Helicobacter pylori, jsou jejich příznaky často zaměnitelné. Výskyt žaludečních vředů často oznamuje palčivá bolest, lokalizovaná v oblasti žaludku. V případě, že se jedná o vřed nacházející se ve dvanáctníku se bolest ozývá spíše na pravé straně břicha. Bolení často doprovází také trávicí potíže. Mnoho případů tohoto onemocnění probíhá také bezpříznakově a ke komplikacím dochází, až po prasknutí nebo krvácení vředu. S tímto průběhem nemoci se nejčastěji setkáváme u seniorů starších 70 let. Při žaludečním vředu se bolest objevuje brzy po jídle za 15–20 minut a zlepšuje se po vyzvracení. Při dvanáctníkovém vředu se bolest objeví za dvě až tři hodiny po jídle a k úlevě bolesti dochází po najedení. Pacienti často během noci pijí mléko nebo pojídají sušenky, aby bolest zmírnili.

Mezi nejčastější příznaky žaludečních vředů patří:

  • bolest v místě vzniku vředu,
  • žaludeční křeče,
  • bolest břicha po jídle – častěji u žaludečních vředů,
  • bolest břicha nalačno – u dvanáctníku,
  • nevolnost a pocit na zvracení,
  • zvracení,
  • nadýmání,
  • pálení žáhy,
  • říhání, 
  • nechutenství, hubnutí.

Komplikace žaludečních vředů - nutné vyhledání lékařské pomoci

Při komplikacích způsobených přítomností žaludečních vředů, dochází k jejich krvácení, které může vést až k prasknutí (perforace). V obou těchto případech je nutné vyhledat lékařskou pomoc. Prasklý žaludeční vřed představuje život ohrožující stav. Nejčastější příznaky, které nás mohou upozornit, že něco není v pořádku jsou černá stolice, protože odchází natrávená krev, zvracení krve, chudokrevnost nebo velmi vážná krevní ztráta. Bolest břicha je charakterizována jako urputná, která může přejít až do šokového stavu.

Diagnostika žaludečních vředů

Přítomnost žaludečních vředů se prokazuje především gastroskopií. Při tomto vyšetření je do žaludku zavedena hadička s kamerou skrz ústní dutinu, která dokáže přesně charakterizovat stav a lokaci vředu. 
 

Další diagnostické metody potvrzující výskyt vředů jsou: 

  • Anamnéza (charakter bolesti) a fyzikální vyšetření (palpační bolestivost)
  • Zobrazovací metody 
  • Gastroskopie
  • Endoskopie
  • RTG
  • Biochemické metody
  • Průkaz Helicobacter pylori – rychlý ureázový test, biopsie, dechový test se značenou močovinou

Léčba žaludečních vředů

Léčba vředu je závislá na příčině jeho vzniku. V některých případech je možná léčba na předpis, při komplikacích je nutné zvážit chirurgické odstranění. Pokud se prokáže přítomnost Helicobacter pylori přistupuje se k tzv. eradikační léčbě. Ta spočívá v podání 3 léčiv – inhibitoru protonové pumpy (PPI) a 2 antibiotických léků. 
 

  • Inhibitory protonové pumpy změnily zásadním způsobem léčbu tohoto onemocnění, protože omezují tvorbu žaludeční kyseliny. Jsou tak nejčastěji lékařem předepisovány. Do této skupiny patří omeprazol, pantoprazol, lanzoprazol atd. 
  • Antibiotika - obvykle se kombinují dvě různá léčiva
  • H2 – blokátory – od jejich předepisování se ustupuje, tlumí sekreci kyseliny chlorovodíkové v žaludku, nejčastěji ranitidin, famotidin. Díky těmto lékům se znatelně snížil počet operací.
  • Antacida - ntacida – neutralizují kyselinu chlorovodíkovou, zvyšují pH žaludku a tím deaktivují pepsin. Jsou vhodná pro rychlou úlevu, jejich účinek je krátkodobý.

V případě domácí léčby je vhodné zařadit potraviny s dostatkem probiotik, například bílý jogurt, kefírové nápoje a další, které podporují střevní mikroflóru. Z přírodních látek se pak doporučuje gel s aloe vera a lněná semínka, která příznivě podporují tvorbu hlenu v žaludeční sliznici. Při potížích spojených s překyselením žaludku či pálením žáhy, lze sáhnout po volně prodejných lécích. Volně prodejné inhibitory protonové pumpy jsou například Ortanol (omeprazol), z H2 – blokátorů pak Famosan (famoditin).
 

Tyto léky by se neměly užívat dlouhodobě, mohou omezit vstřebávání jiných léků, proto je důležité číst příbalové letáky a o dalším postupu se vždy poradit se svým lékařem nebo lékárníkem.
 

Zklidnit překyselený žaludek pomůžou antacida v tekuté formě nebo ve formě žvýkacích tablet.

 

Pilulka odborník Mgr. Martina Macfeldová říká:

„Celé téma provází jedna zajímavost. Zdá se, že k tvorbě dvanáctníkových vředů mají větší sklon lidé s krevní skupinou 0 než lidé s jinými krevními skupinami. Příčina tohoto jevu rovněž není známa."

Dieta při žaludečních vředech

Dle aktuálních doporučení není nutné zavádět striktní žaludek šetřící dietu. Lékaři doporučují pacientům vynechat potraviny dle osobního uvážení, u kterých zjistí, že jim příznaky zhoršují. Obecně se považuje za ideální nehladovět, jíst v menším množství a častěji. Ideální je soustředit se na správnou životosprávu a omezit konzumaci jídel nezdravých jako například: 
 

  • Kořeněné a pikantní potraviny,
  • Kofeinové nápoje –⁠ včetně kávy, čaje, coca coly, které složením zvyšují tvorbu žaludečních kyselin,
  • Alkohol –⁠ doporučuje se vyloučit zejména bíle víno, které snižuje pH žaludeční sliznice. Naopak za přípustné se uvádí pivo a červené víno,
  • Cukry –⁠ snižují pH žaludku,
  • Smažená jídla –⁠ vyvarovat se hlavně pokrmům smažených na přepálených tucích,
  • Citrony.
     

Žádoucí je konzumovat zejména mléčné výrobky, které obsahují probiotické kultury. Dále pak zeleninu a ovoce jako jsou brambory, špenát, banány, mrkev. jablka, cukety, jáhly a mandle. Je to především díky obsahu vitamínu C a své zásadité povaze. Ve svém jídelníčku bychom měli mít dostatek vlákniny, která urychluje hojení již vzniklých vředů a působí také preventivně před vznikem nových.
 

Při prevenci vzniku žaludečních vředů je zejména nutná správná životospráva. Zaměřte se na konzumaci potravin, které nejsou škodlivé z dlouhodobého hlediska a jsou prospěšné pro naše zdraví. Dostatečný příjem ovoce a zeleniny, a také dostatečný pitný režim by měl být součástí každého dne. V neposlední řadě je důležité vyhýbat se stresovým situacím a zajistit si pro sebe každý den dostatek spánku. Při prevenci vzniku vředů je také nutné nekouřit. Neméně důležité je také mytí rukou po příchodu domů a dostatečné umývání ovoce a zeleniny. Těmito preventivními kroky docílíme snížení přítomností bakterií na minimum. 

 

Život s žaludečními vředy

Důležité je nebrat stravování jako dietu, ale raději se zaměřit na začlenění správných potravin do svého jídelníčku. Nevynechávejte snídaně a soustřeďte se na pravidelné porce během dne. Vyvarujte se stresu a mějte dostatek kvalitního pohybu. Konzumaci alkoholu omezte na minimum. Dodržujte pravidla zdravého stravování. Mějte ve své domácí lékárničce stále po ruce léky, které zmírňují příznaky již vzniklých potíží. V případě vzniklých potíží neváhejte kontaktovat svého lékaře nebo lékárníka. 

Často kladené otázky

  • Jak dlouho se hojí žaludeční vředy? 

Doba léčení žaludečních vředů je individuální, záleží na umístění, stavu a rozsahu konkrétního vředu. Úplné vyléčení nekomplikovaných stavů trvá od šesti týdnů do tří měsíců. 
 

  • Jak můžu předcházet žaludečním vředům? 

Za vhodné je doporučováno dodržovat aktuální preventivní opatření, dodržovat pravidla správné životosprávy a dodržovat pokyny svého lékaře nebo lékárníka. Ne­podceňujte nežádoucí účinky nesteroidních protizánětlivých léků zahrnující gastrointestinální krvácení, ulcerace a perforace, které mohou být smrtelné. Tato rizika stoupají se zvyšující se dávkou léků. Proto doporučujeme léky z této skupiny, aspirin, ibuprofen, naproxen, užívat co nejmenší dávku po co nejkratší dobu postačující k dosažení žádaného léčebného účinku.

 

Závěr

Žaludeční vředy jsou souhrnným označením pro infekční onemocnění sliznice trávicího traktu. Během svého života se s touto diagnózou setká zhruba každý desátý Čech. Sliznice žaludku u zdravého člověka je pokryta hlenem, který ji chrání před působením agresivních žaludečních šťáv. Tyto šťávy obsahují trávicí enzymy a kyselinu chlorovodíkovou. Při oslabení hlenové vrstvy, nejčastěji působením vnějších vlivů, dojde k poškození žaludeční sliznice. V takto narušeném místě vzniká vřed. Výskyt žaludečních vředů často oznamuje palčivá bolest lokalizovaná v oblasti žaludku. V případě, že se jedná o vřed nacházející se ve dvanáctníku, spíše na pravé straně břicha. Přítomnost žaludečních vředů se prokazuje především gastroskopií.
 

Léčba vředu je závislá na příčině jeho vzniku. Pokud se prokáže přítomnost Helicobacter pylori přistupuje se k tzv. eradikační léčbě. Ta spočívá v podání 3 léčiv – inhibitoru protonové pumpy (PPI) a 2 antibiotických léků. Obecně se považuje za ideální nehladovět, jíst v menším množství a častěji. Ideální je soustředit se na vyvážený jídelníček a omezit konzumaci jídel nezdravých.Při prevenci vzniku žaludečních vředů je zejména nutná správná životospráva.

Tento článek má pouze edukativní charakter. V žádném případě neslouží jako plnohodnotná náhrada lékařské či lékárnické konzultace.

Autor článku

Ing. Kateřina Jakešová
2023-08-10

Autor článku

Mgr. Martina Macfeldová

Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Od 90. let se nepřetržitě věnuji praktickému lékárenství, přičemž se také zajímám o novinky ve světě farmacie. Důkladně zjišťuji složení produktů, které jsou dostupné v zahraničí a u nás zatím ne. Volný čas především trávím s rodinou, se kterou velmi ráda chodím do přírody a po horách. Aktivně se také věnuji focení, volejbalu a posilovně.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.