Zánět ledvin: příčiny, příznaky a léčba

 

Zánět ledvin, známe také jako pyelonefritida, jak už název vypovídá, je to zánětlivý proces, který postihuje ledviny a může vést k jejich poškození. Ledviny mají za úkol filtrovat krev a vylučovat odpadní látky z těla. Pokud jsou však ledviny zánětem postiženy, mohou být jejich funkce omezeny a může dojít k celkovému zhoršení zdravotního stavu. Pozor toto onemocnění je infekční!


 

Příčiny zánětu ledvin

Příčiny vzniku zánětu ledvin mohou být různé. Jednou z nejčastějších příčin je infekce dolních močových cest, která může postupovat směrem vzhůru a způsobit zánět ledvin, je většinou způsobena prochladnutím. Další možné příčiny zánětu ledvin jsou například močové kameny, nádory močového měchýře, prostaty nebo ženských pohlavních orgánů. Dále také nedostatečnou hygienu (zejména u žen), těhotenství, oslabení imunitního systému, zavedení dlouhodobé cévky, komplikace vrozených vad ledvin a samozřejmě i jiné faktory. V některých případech příčina zánětu ledvin nemusí být jasná. Rozlišujeme dva druhy zánětu ledvin a to:

Akutní zánět ledvin vzniká často jako důsledek infekce dolních močových cest, která se šíří směrem vzhůru, a projevuje se bolestí v zádech a břiše, nevolností, zvracením, vysokou teplotou, zimnicí a častým a bolestivým močením. Moč bývá tmavá a zakalená a může obsahovat krev nebo hnis. V nejhorším případě může dojít k poškození ledvin. Toto onemocnění trápí více ženy, neboť mají kratší močovou trubici, bakterie se tak snadněji dostanou k ledvinám

Chronický zánět ledvin vzniká, když akutní zánět není úplně vyléčen a opakuje se, což může vést ke zhoršení funkce ledvin, hypertenzi a rozvratu vnitřního prostředí. Příznaky jsou nespecifické a zahrnují únavu, bledost, nechutenství, bolesti hlavy, problémy s močením a sníženou schopností koncentrace. Chronický zánět ledvin může vést až k jejich selhání, které je nutné řešit dialýzou nebo transplantací.

Pilulka odborník Mgr. Martina Macfeldová říká:

„Co doporučit preventivně na infekční zánět ledvin? Ženám je doporučováno navštívit toaletu hned po pohlavním styku, při kterém může dojít k zanesení bakterií do močové trubice. Důležitá je rovněž důkladná osobní intimní hygiena. Vyvarovat se prochladnutí (záda v teple), posilovatí imunitu (ovoce, zelenina), dostatek spánku a odpočinku. Opatrní by měli být diabetici, u kterých jsou pyelonefritidy poměrně častým onemocněním."

Příznaky zánětu ledvin

Hlavními příznaky zánětu ledvin jsou bolesti v boku nebo v bederní oblasti, zimnice, horečka, únava a slabost. Může se také objevit pocit pálení při močení, časté nutkání na močení, krev v moči, nevolnost, zvracení nebo dokonce průjem. Při podezření na zánět ledvin by měl pacient vyhledat lékařskou pomoc co nejdříve, aby se zabránilo rozšíření a komplikacím. Při těžkém neléčeném selhávání vzniká uremický syndrom (z důvodu nedostatečného čištění krve od močoviny). Projevuje se značným úbytkem na váze, zvracením a někdy krvavými průjmy.

Diagnostika zánětu ledvin

Při podezření na zánět ledvin navštivte svého lékaře, který stanoví diagnózu na základě vyšetření jako je kontrola tělesné teploty nebo citlivost břicha. Jako potvrzující se používá biochemické vyšetření moči a krve. V případě nejasností se používá vyšetření ultrazvukem.

Léčba zánětu ledvin

Léčba závisí na vážnosti onemocnění a je nutné postupovat na základě konzultace a doporučení lékaře. V případě vážné bakteriální infekce se většinou využívají antibiotika. Důležité je také dodržovat předepsanou léčbu a pravidelně konzultovat s lékařem, aby se zajišťovala správná léčba a aby se monitorovalo zlepšování stavu. Léčba zánětu ledvin může být náročná a vyžaduje trpělivost a spolupráci pacienta a lékaře. 

 


 

Dieta při zánětu ledvin

Při zánětu ledvin bychom se měli zaměřit na nízko sodíkové a vysoko fibrózní potraviny. Doporučuje se omezit konzumaci potravin s vysokým obsahem soli, jako jsou například uzeniny, sýry, slanina a polotovary a nahradit je čerstvými potravinami, jako jsou ovoce, zelenina, luštěniny a celozrnné výrobky. Za ,,svatý grál“ přírody jsou v léčbě zánětu ledvin považovány brusinky. 

Důležité je také dodržovat dostatečný pitný režim a omezit konzumaci alkoholu a kofeinu, které mohou způsobit dehydrataci. Dobrým pomocníkem je také urologický či brusinkový čaj. Naopak je dobré se vyhýbat potravinám s vysokým obsahem tuku a cholesterolu, jako jsou tučné maso, smetana a máslo, které mohou zatěžovat ledviny a zhoršovat zánět.


 

Zánět ledvin u dětí a těhotných žen

Zánět ledvin může postihnout i děti a těhotné ženy, které mají své specifické rizikové faktory, jako jsou například anatomické anomálie a v případě dětí nezralý imunitní systém. Naopak u těhotných žen je zvýšené riziko vzniku infekce močových cest.

Diagnostika a léčba zánětu ledvin u dětí a těhotných žen se mírně liší, a to především z důvodu citlivosti na farmakoterapii. Při diagnóze zánětu ledvin u dětí se využívají speciální diagnostické metody, jako jsou ultrazvuk a magnetická rezonance. V případě těhotných žen se opět volí jiný léčebný postup, který je bezpečný pro matku i dítě.

 

Zdroje

https://www.in­ternimedicina­.cz/pdfs/ped/2011/05/02­.pdf
https://www.internimedicina.cz/…12/04/08.pdf
 https://www.kardiologickarevue.cz/…h-cest-47827

Autor článku

Mgr. Martina Macfeldová

Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Od 90. let se nepřetržitě věnuji praktickému lékárenství, přičemž se také zajímám o novinky ve světě farmacie. Důkladně zjišťuji složení produktů, které jsou dostupné v zahraničí a u nás zatím ne. Volný čas především trávím s rodinou, se kterou velmi ráda chodím do přírody a po horách. Aktivně se také věnuji focení, volejbalu a posilovně.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.