Zánět štítné žlázy (Thyreoiditida): Příčiny, příznaky a léčba

Štítná žláza je orgán endokrinní soustavy, který má za úkol hormonální regulaci. Hormony v těle ovlivňují velké množství procesů od termoregulace přes kolísání hmotnosti, až po zdraví pleti, vlasů a nehtů. Při zánětu štítné žlázy dochází k poškození buněk a omezení nebo nadměrné tvorby důležitých hormonů. Z neléčeného zánětu pak může vzniknout hypotyreóza (nedostatečná funkce štítné žlázy) či hypertyreóza (zvýšená funkce štítné žlázy).

pilulka

Funkce štítné žlázy

Štítná žláza se nachází v oblasti krku a má na starosti nejen regulaci hormonů, ale i produkci energie v buňkách, přeměnu živin na energie a vývoj mozku plodu v prenatálním období. Štítná žláza je aktivovaná pomocí hormonu TSH z hypofýzy (podvěsku mozkového). Správná funkce štítné žlázy se tedy odvíjí od správné funkce hypofýzy. Ve štítné žláze dochází k produkci hormonů T3 (trijodthyronin), T4 (thyroxin) a kalcitonin.

Hormon T3 je zodpovědný za metabolické funkce a vývoj kostí, T4 za metabolismus, teplotu a náladu a kalcitonin sbírá vápník z krve a přesouvá ho do kostí.

Příčiny zánětu štítné žlázy (thyreoiditidy)

Zánět štítné žlázy není jen jeden. Nejčastějším je autoimunitní thyreoiditida (Hashimotova) vzniká při chronickém zánětu, kdy organismus bojuje proti vlastním buňkám. Příčinou může být i nerovnováha ve střevním mikrobiomu nebo syndrom propustného střeva (IBS). K rozvoji tohoto onemocnění přispívá i stres, špatná strava a nedostatek pohybu. V některých zemích se k tomu přidává i nedostatek jódu.

Z počátku onemocnění bývají příznaky různé, někdy dokonce minimální, což znesnadňuje rychlou diagnostiku. Později se zánět projeví problémy s psychickým zdravím, bolestmi šíje, kloubů a svalů, poruchami spánku, lámáním nehtů a vlasů, vysušením kůže apod. Gravesova-Basedowa nemoc je také auotimunitní onemocnění, ale způsobuje na rozdíl od Hashimotovy thyreoiditidy zvýšenou funkci štítné žlázy a jejích hormonů. Častěji jí trpí ženy v mladším věku a projevuje se nervozitou, úbytkem váhy, pocením, nedovíráním očních víček (lagoftalmus) a tachykardií.

Akutní supurativní thyreoiditida je vzácně se vyskytující infekční hnisavý zánět způsobený bakteriemi. Poznáte ho podle zarudnutí krku, bolestivosti v oblasti štítné žlázy a horečky. Subakutní thyreoiditida postihuje častěji ženy a onemocnění většinou navazuje na jiné virové choroby jako je třeba virová infekce horních dýchacích cest. Nemocní jsou unavení a pociťují bolest krku, která může vystřelovat až do čelistí a uší. Další méně častou příčinou vzniku thyreoiditidy je trauma, ať už vyvolané úrazem, tak operací v oblasti CNS.

Genetické predispozice se týká především Hashimotovy a subakutní thyreoiditidy. U ostatních druhů zánětů jsou příčiny buď nejasné nebo je na vině jiná nemoc či špatná životospráva.

Pilulka odborník Mgr. Martina Macfeldová říká:

„Onemocnění štítné žlázy patří v ordinaci endokrinologa k nejčastějším. V České republice postihují až 5 % populace, u žen ve srovnání s muži se nacházejí v poměru 6–8 : 1. Ve středním a vyšším věku je jejich prevalence u žen kolem 10–15 %. Po stanovení diagnózy následuje navržení terapeutického postupu. 

 

 

Nejčastěji se využívá farmakoterapie, u indikovaných nemocných se volí operace a/nebo léčba radiojódem, část pacientů se jen sleduje. Vždy je nutný individualizovaný přístup s přihlédnutím k věku, dalším komorbiditám (zejména kardiovaskulárním), přání stran gravidity a dalším okolnostem.“

 

Příznaky a diagnóza

Běžné příznaky zánětu štítné žlázy jsou následující:

  • únava
  • zažívací problémy
  • změny hmotnosti
  • chlad
  • bolest v krku

Diagnostika probíhá následovně: lékař vás vyšle na krevní testy kvůli vyšetření množství hormonů TSH, T3 a T4. Pro některé druhy zánětu se využívá i test CRP, ze kterého lze rozpoznat bakteriální infekci. Dalším krokem je ultrazvuk štítné žlázy, zobrazující změny v její struktuře nebo velikosti.

Zánět štítné žlázy u žen

U žen se thyreoiditida vyskytuje zpravidla častěji než u mužů. V některých případech způsobuje déletrvající krvácení při menstruaci až neplodnost. Problémy nastávají v těhotenství, ve kterém je třeba zánět štítné žlázy léčit, jelikož je ohrožený vývoj mozku dítěte. V prvním roce po porodu až u třetiny žen propukne tzv. poporodní thyreoiditida, podobná Hashimotovu autoimunitnímu onemocnění. Příznaky jsou depresivní myšlenky, nervozita, únava a pocení.

Léčba

U autoimunitních zánětů je každý den po celý život podávána hormonální léčba nahrazující špatné fungování štítné žlázy. U ostatních typů zánětů to jsou protizánětlivé léky nebo kortikoidy, při akutní thyreoiditidě antibiotika. V případě abscesů či mnohonásobného zvětšení oblasti štítné žlázy je indikován chirurgický zákrok.

Prevence a dlouhodobá péče

Kvůli bezpříznakovosti některých zánětů nebo jejich nespecifickým projevům jsou důležité pravidelné kontroly u endokrinologa. Nejdůležitější roli, co se týče prevence, hraje životospráva a především zdravá strava. Štítnou žlázu ovlivňuje váš mikrobiom, proto je podstatné do jídelníčku zařadit dostatek probiotik a prebiotik, mandlí, mrkve, listové zeleniny a bobulovitého ovoce. Z vitamínů a minerálů konzumujte vitamín D, selen, hořčík a zinek.

Pokud na sobě najednou pociťujete změnu zdravotního stavu a nálad spolu s ostatními příznaky zánětu štítné žlázy, vyhledejte odborníka. Někdy mohou být podobné symptomy vyvolané i nadměrným stresem, nedostatkem spánku a nevhodně zvolenou stravou.

Závěr

Zánětů štítné žlázy je více druhů a liší se v příčině vzniku. Vzhledem k důležitosti tohoto orgánu je nutná správná diagnóza a včasné nasazení léčby. Komplikace mohou nastat v těhotenství nebo při neléčení zánětu. Skvělou prevencí je dodržování zdravého životního stylu a doplnění některých minerálů a vitamínů, které podporují funkci štítné žlázy.

Tento článek je pouze informační a neslouží jako náhrada konzultace s lékařem. V případě podezření na jakékoliv zdravotní problémy se obraťte na profesionální pomoc u lékaře.

Zdroje

https://www.nzip­.cz/clanek/814-onemocneni-stitne-zlazy
 https://solen.cz/…21/04/02.pdf

Autor článku

Mgr. Martina Macfeldová

Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Od 90. let se nepřetržitě věnuji praktickému lékárenství, přičemž se také zajímám o novinky ve světě farmacie. Důkladně zjišťuji složení produktů, které jsou dostupné v zahraničí a u nás zatím ne. Volný čas především trávím s rodinou, se kterou velmi ráda chodím do přírody a po horách. Aktivně se také věnuji focení, volejbalu a posilovně.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.