Tereza Berounská
 

Jak zlepšit svůj intimní život? | Tereza Berounská

Sex můžeme trénovat stejně jako plavání. Když se chceme stát úspěšným plavcem, musíme si správnou techniku taky osvojit. Bez toho to nejde. Stejné je to u sexu, učíme se kam a jak sáhnout, jaké jsou naše erotogenní zóny, co nám dělá dobře a co naopak ne. Podle Terezy Berounské často „ujíždíme“ na trendech a náš sex překombinováváme. Proto je důležité se vrátit zpátky k základům. Tereza Berounská je lektorkou a tvůrkyní projektů yogasexualis a uzivejte.si.

Dotazník o intimním životě si můžete stáhnout tady.

Jaké jsou aktuální trendy v oblasti sexuality?

Co je teď „in“? Nevím, co frčí, ale my se v projektu Uzivejte.si dostáváme spíš k primitivismu a pracujeme se základy. Mám pocit, že ve společnosti často ujíždíme na trendech a sex překombinováváme. Zatím co základy nemáme vůbec podchyceny, takže se vracíme zpátky k podstatě a ty základy kultivujeme a narovnáváme tak, aby lidé dokázali prožívat sex jako takový.

Na svých webovkách píšeš, že údajně 35 % až 40 % žen nedosahuje orgasmu. Je to pravda?

Je to tak, i když je to trochu zavádějící, protože 35 % až 40 % žen nemá vaginální orgasmy, klitorální většinou mají, a to za pomoci různých pomůcek – vibračních nebo sacích. Ženy pak bývají často na těchto přístrojích závislé, protože už nejsou schopny toho orgasmu dosáhnout jinak. Potom si říkají, že je to v pořádku, protože aspoň dosáhnou orgasmu tímto způsobem, kdy si stimulují klitoris zvenčí. To je problém ve společnosti, kdy se spokojíme s málem a nemáme dostatečnou vůli, nebo často ani nevíme, že můžeme prohlubovat naše potěšení a zkoumat naše tělo z různých úhlů.

V čem tkví problematika dosahování orgasmu? Je to ve fyziologii a nebo víc v hlavě?

Jedná se o různé vlivy. Příkladem může být i to, že většina z nás prosedí 8 hodin denně na židli a ženská pánev z toho začne postupně otupovat a tuhnout. A pak je tam ta psychika. My s Milanem (spolupracující terapeut) milujeme práci s psychosomatikou, kdy kombinujeme tělo a mysl dohromady. Mohou tam být i různé těžké emoční zážitky, které ta žena prožila, ať už je to třeba znásilnění, nebo i nějaký chirurgický zákrok. V momentě, kdy žena podstoupila například potrat, nebo měla potíže s vaječníky, tak je to změna, která zasahuje do prožívání. Je běžné, že se soustředíme na problém a ne na to, jak to celé uhladit, abychom se dostali zpátky do přirozeného stavu.

Pokud se zastavíme u psychické roviny, je něco typické pro české ženy?

Často se setkávám s tím, že buď ženy přichází s traumatem, kdy jim jako malým dětem rodiče řekli, že masturbovat se nemá – pak je tam velký stud a blok na nevědomé rovině. Zde je důležitý pocit bezpečí a jistoty. Může to být i problém v komunikaci mezi partnery, kdy například muž ženě udělá něco, co nechtěla. Například k nám přijde žena s tím, že ji její bývalý partner vlastně znásilňoval a to ve smyslu sexu, kdy ona úplně nechtěla. Teď má jiného partnera a trápí ji bolesti, nebo pálení během sexu, protože v sobě nese tuto negativní zkušenost.

Existuje něco jako správný sex?

Já si myslím, že správný sex neexistuje. Pro mě je sex o naplnění vzájemných potřeb, ať už jsou to moje potřeby nebo potřeby partnera, pokud jsme se na tom dohodli. Pokud jde o samotný sex, rozdělujeme ho během našich kurzů na tři typy:

  1. Trénink, což někoho může zaskočit. Pro mě je však nejdůležitější, protože zahrnuje práci s mechanikou a učení se. Partneři se dohodnou, že budou trénovat a sdělují si, co jim je příjemné a co ne, bez emocionálních prožitků. Učíme se navzájem. Považuji to za důležitou část, kterou bych doporučovala ve všech partnerských vztazích. Občas je dobré nastavit si milování tímto způsobem, abychom se naučili víc o svých tělech a potřebách.
  2. Živočišné milování. Jedná se o spontánnost, kterou známe asi všichni, ale zase se to dá mnohem víc pozvednout v momentě, kdy už mám natrénovanou techniku. Když už procházím tím tréninkem a mám tam tu sebejistotu v tom, co dělám.
  3. Dosahování vyšších orgasmických stavů, což už je taková trošku vyšší dívčí, ale můžeme tam dojít všichni, když budeme chtít.

Co bys poradila lidem, kteří mají rozdílné sexuální libido v partnerském vztahu?

Za mě jsou tu dvě možnosti. Pokud jsou partneři nastaveni na monogamní vztah a jeden partner se nechce účastnit vyššího libida toho druhého, je to o vzájemné dohodě a kultivaci monogamního vztahu. V momentě, kdy ten člověk má víc benefitů, které převáží to, že nemá dostatek sexu, tak je to částečně obětování pro ten vztah a obětování té sexuality, protože chci být s tímto partnerem a chci s ním budovat partnerství. Druhá možnost je, že v momentě, kdy partneři mají volnější vztah na základě vzájemných dohod a jasně daných pravidel, si ten partner, který má větší libido, může svou sexualitu naplňovat jinak a jinde.

Jak si lidé mohou „opepřit“ svůj dlouhodobý vztah?

Máme dotazník, který slouží jako návod. Pomáhá partnerům otevřeně mluvit o tom, co jsou ochotni dávat nebo přijmout. Dotazník zahrnuje široké spektrum všech možností, které lze během sexu provádět. Je zajímavé, když nám naši klienti vyprávějí, jak jim to pomohlo a jak se jejich vnímání změnilo. Mnohdy si mysleli, že některé věci by jejich partnerka nebo partner nechtěli, ale zjistili jsme přes dotazník, že ve skutečnosti jsou otevřeni i oni. Často si nedovolíme o těchto věcech mluvit, protože se bojíme odmítnutí nebo obav, že nás druhý odsoudí. Bohužel se tím omezujeme. Škoda, že se neodvažujeme otevřeně hovořit, protože obavy z odmítnutí nás mnohdy brzdí.

Dotazník si můžete vyplnit i vy. Stačí kliknout na tento odkaz a dotazník si stáhnout.

životozprávy

Video rozhovor

Tereza Berounská
Jak zlepšit svůj intimní život?

Rovnou do uší

Pusťte si Životozprávy na oblíbených podcastových platformách nebo na Youtube.

životozprávy

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.