Zuby moudrosti: výskyt a komplikace

Jejich pojmenování je sice krásné, ale realita někdy bývá o poznání horší. Těm šťastnějším se zuby moudrosti během růstu vejdou k ostatním zubům bez problému, jiným za celý život dokonce ani nevyrostou, někdo si s nimi naopak prožije peklo. Proč jsou s nimi takové problémy, jakým způsobem se trhají a k jakým komplikacím může dojít?
 

Obsah

  1. Co jsou zuby moudrosti?
  2. Výskyt a vývoj zubů moudrosti
  3. Zdravotní problémy spojené se zuby moudrosti
  4. Prevence a péče o zuby moudrosti
  5. Extrakce zubů moudrosti
  6. Závěr
  7. Zdroje
pilulka

Co jsou zuby moudrosti?

Zuby moudrosti, známé také jako osmičky nebo třetí stoličky, jsou unikátní tím, že se vyvíjejí a objevují v době, kdy je zbytek stálých zubů již delší dobu na svém místě. Obvykle prořezávají v pozdní adolescenci nebo v rané dospělosti, často ve věku mezi 17 a 25 lety. 

V průběhu lidské evoluce sloužily zuby moudrosti jako důležitý nástroj pro zpracování hrubé stravy, jako jsou listy, kořeny a syrové maso. Díky změně stravovacích návyků a zmenšování lidské čelisti v průběhu evoluce však dnes mnoho lidí nemá v ústech dostatek místa pro správný růst a umístění těchto zubů. To může vést k řadě zdravotních problémů.

Výskyt a vývoj zubů moudrosti

Zuby moudrosti se začínají vyvíjet v čelisti už v raném věku, avšak začínají se prořezávat a stávají se viditelnými v ústní dutině obvykle mezi 17. a 25. rokem života. Vývoj těchto zubů může být pomalý a trvat několik let, než se zcela prořežou a dostanou na správné místo. Vzhledem k tomu, že zuby moudrosti jsou posledními zuby, které se prořezávají, mohou být často ovlivněny pozicí a vývojem předchozích zubů. Tento aspekt může mít vliv na jejich správný růst a orientaci v ústech.

Genetika přitom hraje významnou roli ve vývoji zubů moudrosti. Někteří lidé mohou mít všechny čtyři zuby moudrosti, zatímco u jiných se jich prořeže méně nebo dokonce žádné. Osmičky se také někdy mohou vyvinout jen částečně.

Zdravotní problémy spojené se zuby moudrosti

Zuby moudrosti mohou být zdrojem různých zdravotních problémů, zejména pokud v ústní dutině není dostatek místa pro jejich správný růst a umístění. V něk­terých případech mohou být tyto problémy tak závažné, že je nutná extrakce zubů moudrosti, obecně známé jako „trhání osmiček“.

Některé z nejčastějších problémů jsou:

Retence zubů

Pokud se zub nemůže správně prořezat skrz dáseň, může dojít k jeho zadržení, což vede k bolestem a infekci.

Zánět dásně (Perikoronaritida)

Obtížný průnik zubu moudrosti může způsobit zánět dásní a otok, což bývá bolestivé a komplikuje to ústní hygienu.

Zubní cysty

Někdy se kolem neúplně prořezaného zubu moudrosti mohou tvořit cysty, které mohou poškozovat kosti a okolní zuby.

Stlačení sousedních zubů

Pokud se zuby moudrosti „nevejdou“ nebo vyrůstají horizontálně, pak způsobují křivení ostatních zubů a další ortodontické problémy.

Alveolitida

Toto je komplikace, která se může objevit po extrakci zubu moudrosti, kdy se v místě extrakce vytvoří bolestivá, nehojící se rána.

Prevence a péče o zuby moudrosti

Prevence problémů se zuby moudrosti začíná s důkladnou ústní hygienou a pravidelnými návštěvami u zubního lékaře. Zubní lékař může sledovat růst a vývoj zubů moudrosti a včas identifikovat potenciální problémy. Rentgenové snímky mohou odhalit skryté problémy s růstem zubů moudrosti, které nejsou viditelné při běžném vyšetření.

V některých případech, navzdory preventivním krokům, mohou být zuby moudrosti zdrojem problémů a může být nutná jejich extrakce. Toto rozhodnutí by mělo být vždy konzultováno s kvalifikovaným zubním lékařem, který může poskytnout nejlepší rady a doporučení na základě individuálního případu.

Pilulka odborník Mgr. Martina Macfeldová říká:

„Po stomatologickém zákroku si někteří pacienti stěžují na neobvyklé potíže: brnění nebo necitlivost brady či rtů. Jde o důsledek poranění takzvaného alveolárního nervu, umístěného v dolní čelisti. K takové komplikaci může dojít mimo jiné i při nešetrném trhání osmičky, spojené s komplikovaným dobýváním kořene.

Nervový svazek totiž často vede přímo pod zubem nebo v jeho bezprostřední blízkosti. Následky většinou po čase odezní, ve výjimečných případech mohou být trvalé. Léčí se pomocí vitaminů skupiny B, biostimulace, masáží či laseru.”

Extrakce zubů moudrosti

Odstranění zubů moudrosti, je běžným stomatologickým zákrokem, který se doporučuje v případech, kdy zuby moudrosti způsobují zmiňované zdravotní problémy, případně mají potenciál způsobit komplikace v budoucnu. Rozhodnutí o extrakci obvykle závisí na několika faktorech:
 

  • Pozice zubu: Zuby moudrosti rostoucí šikmo nebo dokonce horizontálně mohou tlačit na sousední zuby a způsobovat problémy.
  • Retence zubu: Neúplně prořezané zuby moudrosti mohou být náchylné k infekci a zánětu.
  • Ortodontické důvody: Někdy se extrakce doporučuje pro uvolnění místa v ústech, zejména při ortodontické léčbě.
     

Samotný zákrok extrakce se provádí buď v ordinaci zubního lékaře nebo v chirurgickém prostředí, v závislosti na složitosti případu. Extrakce zubů moudrosti může být spojena s určitým diskomfortem a potřebou rekonvalescence, ale ve většině případů přináší významnou úlevu od bolesti a problémů způsobených těmito zuby. Po extrakci je důležité dodržovat pokyny pro péči o ránu, aby se zabránilo komplikacím, jako je infekce nebo alveolitida.

Závěr

Zuby moudrosti jsou zajímavou a někdy bohužel i otravnou součástí ústní anatomie. Ačkoliv v moderním světě již nemají takovou funkční důležitost jako u našich pravěkých předků, ba dokonce jsou někdy i na překážku, stále je důležité věnovat jim patřičnou pozornost a péči. Pravidelná ústní hygiena, zubní prohlídky a včasná intervence mohou pomoci předejít mnoha komplikacím spojeným se zuby moudrosti. V případě potřeby extrakce těchto zubů je důležité se řídit doporučeními zubního lékaře a dbát na správnou pooperační péči.

Tento článek je určen pouze pro vzdělávací účely a nenahrazuje odbornou lékařskou radu. Pro konkrétní doporučení se vždy poraďte s kvalifikovaným zdravotnickým pracovníkem.

Zdroje

https://www.bet­terhealth.vic­.gov.au/health/con­ditionsandtre­atments/wisdom-teeth

https://www.ncbi­.nlm.nih.gov/bo­oks/NBK279591/

https://www.he­althdirect.gov­.au/surgery/re­moving-wisdom-teeth

https://www.nzip­.cz/clanek/669-zuby-moudrosti-osetreni-korenovych-kanalku-apod

Autor článku

Mgr. Martina Macfeldová

Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Od 90. let se nepřetržitě věnuji praktickému lékárenství, přičemž se také zajímám o novinky ve světě farmacie. Důkladně zjišťuji složení produktů, které jsou dostupné v zahraničí a u nás zatím ne. Volný čas především trávím s rodinou, se kterou velmi ráda chodím do přírody a po horách. Aktivně se také věnuji focení, volejbalu a posilovně.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.