Zpět do poradny
Dotaz z 1. 5. 2024

Jak poznám že nebyla úspěšná léčba sirnou masti

DermokosmetikaNemoci a příznakyZdraví

Dobrý den jsme s rodinou po 3denni léčbě sirnou mastí ale objevili se mi nové pupínky nebo spíš dírky v kůži jelikož mám malé děti holčička 5mesicu chlapec 4 roky a syn 15let jsem z toho opravdu špatná prosím můžete mi poradit jak dál moc děkuji

Na dotaz odpovídá:

PharmDr. Pavel Horký, Ph.D.

Dobrý den,

pokud se jedná o onemocnění Zákoškou svrabovou (svrab) používají se v ČR většinou dvě možnosti. Tou první je léčba krémem s účinnou látkou permethrin (Infectoscab) a individuálně připravovanou mastí se sírou.

Zatímco krém Infectoscab stačí nanést jednorázově (ev. lze aplikaci po 7-14 dnech zopakovat), mast se sírou je třeba nanášet po dobu 3-5 dní. Přípravky se nanášejí na celé tělo (od brady dolů) a po 8-12 hodinách se smyjí. Při jejich aplikaci je nezbytné věnovat speciální pozornost oblastem mezi prsty, na bříšcích prstů a v okolí nehtů.

Zásadní jsou také opatření, které je třeba udělat v domácnosti. Pravidelné praní nošeného prádla, včetně ložního prádla. Vysávání pohovky a další opatření. Zákoška svrabová nepřežije většinou déle než 2 dny bez hostitele, nicméně pokud má hostitele a nedošlo ještě k úplnému vyléčení, pak se může množit dále. Co nelze vyprat, je možné umístit na několik dní do plastových pytlů.

Na suchá, svědivá místa je dobré nanášet hojivý krém (např. Dexeryl krém). Proti svědění může pomoci užívání přípravku Fenistil. U něj je třeba zdůraznit jeho určitý sedativní efekt, jeho dávkování je vhodné spíše ve večerních hodinách.

Děkuji za dotaz,
Pavel Horký

Užitečné?

Doporučené produkty

Doporučené kategorie

Články

Všechny články

Nejhledanější témata

LékyNemoci a příznakyZdravíBolestŽenské zdravíBylinkyKůžeVýživaDuševní zdravíZažíváníDermokosmetikaImunitaDětiNervová soustavaVztahy a sexVitamíny a minerályKloubyTěhotenstvíPéče o těloAntikoncepceAlergieChřipka a nachlazeníÚsta a zubyOči a ušiHomeopatieMočové cestyŽíly a cévyPéče o pleťSpánekKojeníErekce a prostataRegeneraceHubnutí a detoxikaceReceptyMateřství a rodinaCholesterol a krevní tlakDiabetesVlasy a nehtyMužské zdravíMazlíčciCestování a výletyKrásaKoronavirusSportKosmetika pro mužeDomácnostDětská výživaPrvní pomocDýchací soustava

Podobné dotazy

Nejnovější dotazy

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.

Všechny dotazy