Zpět do poradny
Dotaz z 27. 4. 2024

Dobrý den, mám časté mykózy vždy mi pomohl Clotrimazol, teď už mi nezabral. Co by jste mi na to poradili jiného. Děkuji Laďka

Na dotaz odpovídá:

PharmDr. Pavel Horký, Ph.D.

Dobrý den,

pro opakovaný výskyt mykóz je většinou několik vysvětlení (samozřejmě záleží, kde přesně se mykóza opakovaně vyskytuje). Nejčastější důvody jsou snížená imunita, nedostatečná hygiena (např. v případě mykózy nehtů a nohou), nedostatečné přeléčení původní mykózy (velice často pacient přestane s léčbou ve chvíli, kdy zmizí příznaky, nicméně mykózu je třeba trápit antimykotiky i dále po odeznění příznaků, aby se zklikvidoval původce onemocnění).

Vzhledem k tomu, že není uvedeno v jakém místě se mykóza nachází, uvedu její řešení na následujících příkladech.

V případě vaginální mykózy je třeba v první řadě přeléčit samotnou mykózu dostatečně dlouhým podáváním antimykotik (ve formě mastí pro vnější použití, ve formě čípků nebo tablet na zavádění). Rovněž je vhodné i používání vaginálních výplachů (Rosalgin). Uvádím následující přípravky:

Gyno-Pevaryl Combipack mast+čípky
Rosalgin Easy

Dále je vhodné obnovit zdravou vaginální mikroflóru, např. za použití probiotik na zavádění (Gynocaps)

Po dobu trvání zánětu je vhodné zdržet se sexuální aktivity, přeléčen by měl být i partner. Dále pomáhá nošení prodyšného a bavlněného spodního prádla.

V případě jiných mykóz (např. mykóza nehtu nebo nohou) je třeba používat mykotické masti (např. vámi zmíněný Clotrimazol) případně roztoky rovněž delší dobu (alespoň 2-3 týdny). Z režimových opatření pak používat bavlněné ponožky, dostatečnou hygienu obuvi za použití dezinfekčních sprejů.

Sprej do obuvi.

S pozdravem,
Pavel Horký

Užitečné?

Články

Všechny články

Nejhledanější témata

LékyNemoci a příznakyZdravíBolestŽenské zdravíBylinkyKůžeVýživaDuševní zdravíZažíváníDermokosmetikaImunitaDětiNervová soustavaVztahy a sexVitamíny a minerályKloubyTěhotenstvíAntikoncepceAlergiePéče o těloChřipka a nachlazeníÚsta a zubyOči a ušiHomeopatieMočové cestyŽíly a cévyPéče o pleťSpánekKojeníErekce a prostataRegeneraceCholesterol a krevní tlakDiabetesHubnutí a detoxikaceReceptyMateřství a rodinaVlasy a nehtyMužské zdravíMazlíčciCestování a výletyKrásaKoronavirusSportKosmetika pro mužeDomácnostDětská výživaPrvní pomocDýchací soustava

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.

Všechny dotazy