Zpět do poradny
Dotaz z 26. 4. 2024

Dobrý den chci se zeptat už to bude pár dní co mám nutkání jít na velkou jeden den vždy dobrý a pak zase ne vzal jsem si tasetcan . Jenže mám potřebu jít na velkou ale nic ze mě nejde co mám dělat?

Na dotaz odpovídá:

PharmDr. Pavel Horký, Ph.D.

Dobrý den,

důležité je popsat i jiné příznaky, pokud se objevují. Někdy může takovému stavu předcházet infekce, někdy se takto projevuje i samotná infekce, případně další onemocnění.

Z těch nejpravděpodobnějších lze zmínit dráždivý tračník (syndrom dráždivého tračníku). Jedná se o chronickou poruchu trávicího traktu. Častěji trápí ženy a obvykle propuká v mladém, až časném středním věku. Projevuje se řadou příznaků – např. bolestmi břicha, nadýmáním a změnami formy nebo četnosti stolice, případně i nucením na stolici bez kýženého efektu. Příčinou velmi často bývá narušení střevní mikroflóry, delší střevo, mozek citlivější na některé podněty, v minulosti prodělaná infekce trávicího traktu nebo některé potravinové alergie vedoucí ke změně fungování imunitního systému ve střevě.

Obecně, jako u většiny onemocnění lze doporučit pravidelné cvičení a pohyb (30 minut denně, 5 dní v týdnu), dále pak relaxace a minimalizace stresu – brániční/břišní dýchání, progresivní svalová relaxace.

Dále pak ideálně po vyšetření u lékaře zvážit zvýšení vlákniny ve stravě (nebo pomocí přípravků - viz Vláknina, konkrétně např. Dr Popov Psyllium). Aby vláknina správně fungovala, je nutné zvýšit pitný režim (alespoň 2 litry vody denně).

Za zkoušku by dále stálo omezení laktózy. S lékařem lze prodiskutovat, zda mléčné výrobky nemáte vyřadit zcela, tím by se zjistilo, zda na vině není právně intolerance laktózy.

Doporučení co se týče jídelníčku je třeba volit s ohledem na původ potíží. Obecně lze opět doporučit jíst a pít raději méně a častěji. Pomoci může i užívání probiotik, např. Linex.

S pozdravem,
Pavel Horký

Užitečné?

Doporučené produkty

Doporučené kategorie

Články

Všechny články

Nejhledanější témata

LékyNemoci a příznakyZdravíBolestŽenské zdravíBylinkyKůžeVýživaDuševní zdravíZažíváníDermokosmetikaImunitaDětiNervová soustavaVztahy a sexVitamíny a minerályKloubyTěhotenstvíAntikoncepceAlergiePéče o těloChřipka a nachlazeníÚsta a zubyOči a ušiHomeopatieMočové cestyŽíly a cévyPéče o pleťSpánekKojeníErekce a prostataRegeneraceCholesterol a krevní tlakDiabetesHubnutí a detoxikaceReceptyMateřství a rodinaVlasy a nehtyMužské zdravíMazlíčciCestování a výletyKrásaKoronavirusSportKosmetika pro mužeDomácnostDětská výživaPrvní pomocDýchací soustava

Podobné dotazy

Nejnovější dotazy

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.

Všechny dotazy