Zpět do poradny
Dotaz z 29. 4. 2024

Snížení rizika trombóz po vysazení HA

LékyZdravíŽíly a cévy

Dobrý den, po 14 letech bez HA mi v lednu 24 byla předepsána HA Novynette na úpravu cyklu (cyklus byl krátký 24-26 dní, ale krvácení trvalo 7 dní), věk 41 let. Nyní budu končit 4. platíčko a zvažuji, že HA trvale vysadím. Jednak z důvodu bolesti hlavy (3 dny v kuse v 7 denním období bez HA) a jednak z vyššího rizika vzniku trombózy při delším cestování (čeká mne let v délce 4,5-5,5 h), vyššího věku a tím, že HA užívám teprve krátce. Chtěla bych se zeptat, za jak dlouho po vysazení HA se sníží riziko trombózy na úroveň žen, jež HA neužívají. A zda existuje nějaká HA, která není spojena s rizikem trombóz, popř. jiné léky na úpravu cyklu. Děkuji.

Na dotaz odpovídá:

PharmDr. Pavel Horký, Ph.D.

Dobrý den,

Z hlediska účinku na srážení krve je třeba rozlišovat mezi hormonální antikoncepcí kombinovanou (která obsahuje hormony estrogeny a gestageny) a hormonální antikoncepci obsahující jen gestageny. V prvním případě obsahuje antikoncepce syntetický estrogen (ethinylestradiol – EED) a gestageny. Progestiny (gestageny)
byly původně rozdělovány podle doby jejich uvedení do praxe na první, druhou a třetí generaci.

Trombóza byla dávána do souvislosti s obsahem estrogenu, proto byl jeho obsah postupně snižován. Při snížení ethinylestradiolu na 50 μg docházelo u uživatelek
ke sníženému výskytu trombóz. Tedy dá se říci, že antikoncepce se sníženým obsahem estrogenů (50 μg) má riziko trombózy obecně nižší.

Nicméně určité riziko je i v případě gestagenní antikoncepce (pravděpodobně ale výrazně nižší). Přes odlišné výsledky několika prací platí, že preparáty obsahující
progestiny III. generace (desogestrel, gestoden) zvyšují riziko trombózy 1,5–2× více než preparáty s progestinem II. generace (levonorgestrel) - ten se ale vyskytuje většinou pouze v nouzové antikoncepci.

Obecně lze shrnout, že gestagenní antikoncepce bude z hlediska trombóz bezpečnější. Ideální bude konzultace s gynekologem.

U vzniku trombóz hraje velkou roli rodinná anamnéza (pokud se v rodině trombóza vyskytla, pak může být dědičná porucha krevní srážlivosti, např. Leidenská mutace). Dále životní styl - u žen kuřaček je obecně vyšší riziko vzniku trombózy.

Bolest hlavy jako nežádoucí účinek je u hormonální antikoncepce běžný, na vině je zejm. estrogenová složka antikoncepce.

Posoudit za jak dlouho po vysazení antikoncepce se sníží riziko vzniku trombóz na předantikoncepční úroveň není snadné, už jen z toho hlediska zda u vás vůbec nějaké riziko trombózy hrozilo. Ale obecně je většina léku z těla vyloučena za několik dní, dalo by se zhruba říci, že i riziko postupem dní výrazně klesá.

Do letadla je možné si pořídit kompresní punčochy (viz Kompresní punčochy), konkrétně třeba tyto Mediven Thrombexin. Podobně se rovněž dá použít i elastické obinadlo, zde ale upozorňuji, že by noha neměla být zaškrcena (mírným tlakem se pomáhá žílám v odvodu krve, ale zaškrcením se způsobí opak).

Hezký den,
Pavel Horký

Užitečné?

Doporučené produkty

Doporučené kategorie

Články

Všechny články

Nejhledanější témata

LékyNemoci a příznakyZdravíBolestŽenské zdravíBylinkyKůžeVýživaDuševní zdravíZažíváníDermokosmetikaImunitaDětiNervová soustavaVztahy a sexVitamíny a minerályKloubyTěhotenstvíPéče o těloAntikoncepceAlergieChřipka a nachlazeníÚsta a zubyOči a ušiHomeopatieMočové cestyŽíly a cévyPéče o pleťSpánekKojeníErekce a prostataRegeneraceHubnutí a detoxikaceReceptyMateřství a rodinaCholesterol a krevní tlakDiabetesVlasy a nehtyMužské zdravíMazlíčciCestování a výletyKrásaKoronavirusSportKosmetika pro mužeDomácnostDětská výživaPrvní pomocDýchací soustava

Podobné dotazy

Dotaz z 30. 4. 2024

Oteklý jícen, svědění

LékyNemoci a příznakyZdravíŽíly a cévy

Dobrý den, obracím se na vás s dotazem, s kterým mi nedokáže poradit praktický lékař.
Cca před rokem jsem po houbové smaženici pocítila pocit něčeho v krku. Videolaryngoskopie potvrdila reflux jícnu - pí doktorka mi ukázala foto nálezu - oteklého jícnu - s tím, že skořápka to není a pomohou mi léky. Nepomohly. Gastroskopie reflux vyloučila, vyšetření štítné žlázy v pořádku. Pan doktor prý neví. Pocit “něčeho v krku” se nemění. Celou dobu ho provází také nadýmání, které řeším volně dostupnými léky.
Možná to nesouvisí, možná je to důležité. Jsou to cca 4 měsíce, co se mi k tomuto přidaly hemoroidy a silné svědění kolem konečníku, občas mě svědí nejen konečník, ale celý podbřišek. Lékař mě poslal do lékárny. Už jsem vyzkoušela všechno - čípky, mast, léky. Stále bez výsledku. Jsem zoufalá. Je mi 40 a místo toho, abych užívala života s rodinou, brouzdám každou volnou chvíli po internetu a hledám naději. Poradíte?

zobrazit odpověď

Nejnovější dotazy

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.

Všechny dotazy