Zpět do poradny
Dotaz z 29. 4. 2024

Těhotná po jednom styku

Antikoncepce

Dobrý den, ráda bych se zeptala na blbý dotaz.
S přítele se nám povedlo v úterý „tuleni“ kdy se povedlo dovnitř. Měla jsem docela strach a nakonec si druhý den vzala prášek po, myslím že ellaone. vzala jsem si ho tak 12 hodin po styku. Jenže pak se ve mě něco zlomilo a o miminku jsem začala uvažovat. A to hodně. Ten sami týden v sobotu jsem s přítelem znovu ulehly a to se stejným koncem.
A to už bez prášku. Bohužel se v průběhu dalšího týdne, (v pondělí) dostavilo špinění a trvalo do středy. Anti neberu už asi půl roku.
Je možná aby se to uchytilo po té sobotě? Nebo jsem to zničila tím práškem po. Dnes v pondělí by to bylo od soboty 8 dní a já mám zvláštní pocit v podbřišku a časté pocity na zvracení.

Na dotaz odpovídá:

Mgr. Martina Macfeldová

Dobrý den,
nouzová antikoncepce ellaOne, s účinnou látkou ulipristal, je vhodná pro užití do 5 dnů od nechráněného pohlavního styku nebo po selhání použité metody antikoncepce. Ulipristal-acetát je nouzové kontraceptivum snižující možnost otěhotnění po nechráněném pohlavním styku, ale neposkytuje antikoncepční ochranu při následných pohlavních stycích. Po užití nouzové antikoncepce by tudíž ženy měly používat spolehlivou bariérovou metodu až do další menstruace. Pokud máte po užití tablety nechráněný pohlavní styk, nebudete chráněna před otěhotněním. Od užití tablety až do další menstruace byste měla při každém pohlavním styku používat kondom.

Po podání tablety se může menstruační krvácení objevit o několik dní dříve nebo později, než bylo očekáváno. Jako nežádoucí účinky léku mohou být intermenstruační krvácení trvající v průměru 2,4 dny. Ve většině případů bylo toto krvácení hodnoceno jako špinění.
Přípravek ellaOne není určen k použití během těhotenství a neměl by být podáván žádné ženě, která má podezření nebo ví, že je těhotná.

Podobně jako všechny léky může mít i tento přípravek nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého. Některé příznaky jako bolestivost prsou a abdominální (břišní) bolest, zvracení, nevolnost (pocit na zvracení) jsou také možnými známkami těhotenství. Pokud u vás vynechá menstruace a pociťujete takové příznaky po užití přípravku ellaOne, měla byste si udělat těhotenský test.

S přáním pěkného dne Martina Macfeldová

Užitečné?

Doporučené produkty

Doporučené kategorie

Podobné dotazy

Nejnovější dotazy

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.

Všechny dotazy