Zpět do poradny
Dotaz z 28. 4. 2024

Dobrý den,chci se prosím zeptat,asi měsíc mě trápí to že každé ráno po probuzení a to i když si lehnu třeba po objedě a když se probudím,vidím na bílém stropě a na tmavě šedé pastelové zdi různobarevné fleky a nebo prskance,po pár vteřinách tento problém pomine.Ted mě třeba bolí trochu delší dobu hlava ale to bude asi zánět dutin na které beru ATB ale předtím mi nebylo nic,jen ty vidiny.Můžete mi poradit čím to je a co na to? Děkuji

Na dotaz odpovídá:

PharmDr. Pavel Horký, Ph.D.

Dobrý den,

spíše než vidiny (pojem většinou používaný pro halucinace) by uvedenému popisu odpovídal pojem aura. Souvisela by s tím pak i uvedená bolest hlavy.

U velké části migreniků se objevuje bolest hlavy (migréna) s aurou. V této fázi ještě nemocný netrpí bolestí hlavy, ale mívá rozmazané dvojité vidění. Objevit se mohou i neobvyklé zrakové vjemy (neboli oční migréna) jako jsou hvězdičky, černé skvrny či mžitky před očima, pocit slabosti, poruchy čichu, sluchu či vyjadřování.

Léčba migrény by měla ideálně spadat do rukou neurologa.

Léčba migrény se standardně rozděluje na léčbu akutní, zaměřenou na zvládnutí záchvatu, a léčbu profylaktickou, zaměřující se na snížení frekvence a často i intenzity záchvatů migrény.

V počátečních fázích nemoci nebo u slabších a středních záchvatů je možno nasadit volně prodejná analgetika (jednosložkové nebo kombinované). Nejčastěji používanými léčivy jsou kyselina acetylsalicylová nebo paracetamol, většinou s kofeinem. Dále je možné použít ibuprofen. Všechna léčiva se nachází v různých lékových formách. Existují např. tvrdé želatinové tobolky (v této lékové formě se vyskytuje např. rychle působící Ibalgin Rapidcaps), dále pak šumivé tablety (např. Paralen šumivé tablety), měkké želatinové tobolky. Níže uvádím léčiva, která se běžně používají pro akutní zvládnutí migrény:

Ibalgin
Acylpyrin
Ibalgin Rapidcaps

Migréna s aurou je tedy nejpravděpodobnější vysvětlení vámi popisovaných příznaků, nicméně je důležité aby diagnózu potvrdil nebo vyvrátil lékař.

S pozdravem,
Pavel Horký

Užitečné?

Doporučené produkty

Články

Všechny články

Nejhledanější témata

LékyNemoci a příznakyZdravíBolestŽenské zdravíBylinkyKůžeVýživaDuševní zdravíZažíváníDermokosmetikaImunitaDětiNervová soustavaVztahy a sexVitamíny a minerályKloubyTěhotenstvíPéče o těloAntikoncepceAlergieChřipka a nachlazeníÚsta a zubyOči a ušiHomeopatieMočové cestyŽíly a cévyPéče o pleťSpánekKojeníErekce a prostataRegeneraceHubnutí a detoxikaceReceptyMateřství a rodinaCholesterol a krevní tlakDiabetesVlasy a nehtyMužské zdravíMazlíčciCestování a výletyKrásaKoronavirusSportKosmetika pro mužeDomácnostDětská výživaPrvní pomocDýchací soustava

Podobné dotazy

Nejnovější dotazy

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.

Všechny dotazy